Pregunta al President

Pregunta del president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, al president de la Generalitat 

Parlament de Catalunya 9 de setembre de 2020 

[enllaç al vídeo]

Gràcies, senyor president. 

Molt Honorable president de la Generalitat, 

Fa dies vostè va manifestar públicament que en cas que el Tribunal Suprem confirmés la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que comportaria la seva inhabilitació vostè seria partidari que el Parlament no procedís a nomenar un altre president. D’acord amb les nostres lleis, i si no es convoquessin eleccions, això implicaria tenir durant molts mesos un president en funcions. Podria explicar a la Cambra quins serien els beneficis per les institucions i pel país de tenir molt de temps un president en funcions, especialment en aquests moments de lluita contra la pandèmia i els seus efectes econòmics i socials?

************************

President, 

Jo ja sé que, com porta poc temps, encara no s’ha acostumat al que és la norma i els usos de la Cambra. Vostè és el subjecte de les sessions de control i no la resta de grups i menys els de la oposició.  

Jo li he preguntat una cosa molt senzilla: què hi guanya Catalunya en tenir molts mesos un president en funcions? I recordar que vostè ha dit que nosaltres sempre hem estat al costat de la democràcia i de les institucions, sí, quan ho han merescut. I quan hem advertit una i altra vegada que la desobediència no porta enlloc no hem estat escoltats. Per tant, no reclami el nostre suport quan ha fet exactament el contrari del que nosaltres havíem recomanat. 

Recordi també que si vostè és inhabilitat i, per tant, això és una causa de cessament, és per una llei catalana i per tant aprovada per aquest Parlament, que és la que estableix les causes de cessament del president de la Generalitat.  

Vostè encara està a temps de demostrar que posa pel davant els interessos del país que no pas les exigències d’un guió partidista i sectari. Ha perdut la oportunitat en el canvi de Govern, on ha demostrat que l’únic que els ha mogut és passar comptes a nivell intern. Però ara que estem parlant de la presidència de la Generalitat jo només li demano que es comprometi que si realment vostè és inhabilitat per decisió judicial i, en aplicació de les nostres lleis, el Parlament de Catalunya pugui triar un altre president o puguem anar tots plegats a eleccions.  

No es mereix aquest país una presidència sotmesa a l’interès partidista, es mereix un president efectiu i eficaç al capdavant d’un Govern efectiu i eficaç. Necessitem reactivació econòmica, necessitem reconstrucció social, i no volem perdre el temps en querelles partidistes que només beneficien a uns pocs. 

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dimecres 9 Setembre 2020, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.