Pregunta al President

Pregunta del president del grup parlamentari Socialistes-Units per Avançar, Miquel Iceta, al president de la Generalitat

Parlament de Catalunya, 3 de juny de 2020

[enllaç al vídeo]

Gràcies, senyor president.

Molt Honorable president de la Generalitat,

Començo pel necessari record a les víctimes de la Covid-19, les seves famílies i els seus amics i, també, un cop més, pel reconeixement a totes i tots els que han lluitat i continuen lluitant en primera línia contra la pandèmia.

Avui li pregunto, Molt Honorable president, els motius pels quals es va decidir no incorporar els titulars dels Departaments de Salut i Educació a la “Comissió per a l’elaboració del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social” creada pel govern que vostè presideix el passat 2 de maig.

**************

President, des del nostre punt de vista, l’absència dels titulars dels Departaments de Salut i Educació, així com de la titular del Departament de Cultura és un error que convé esmenar i li demanem formalment que ho faci.

Sense Salut no hi ha reactivació econòmica i, per tant, es fa difícil d’entendre que els temes sanitaris no apareguin de manera explícita en l’elaboració d’aquest pla, amb la presència de la titular del Departament.

El mateix hem de dir sobre Educació. El propi conseller Bargalló va parlar fa uns dies “d’emergència educativa”. I és que la pandèmia ha incrementat les desigualtats socials i educatives, i són els fills i les filles de les famílies més vulnerables els que més ho estan patint.

Tampoc no hi apareix la titular del Departament de Cultura, en una Comissió que ha de parlar de reactivació econòmica i protecció social. I a part del valor immaterial de la cultura, no hem d’oblidar la seva incidència econòmica i social.

Molt Honorable President,

Massa anys de retallades sanitàries i socials ens han afeblit com a país i han minvat la nostra força en el combat contra el coronavirus.

El sector de la Salut, president, no només té cura del principal actiu del país, que són les persones, sinó que a més és un sector prioritari en la recerca i la innovació i, per tant, té una forta capacitat d’arrossegar rellevants sectors econòmics i industrials.

No tindrem un país de primera, no tindrem un país just i d’oportunitats, sense una educació inclusiva, i per això també volem que se situï la política educativa en el centre del pla de reactivació econòmica i de protecció social.

President, estic convençut que els 400 experts que seran consultats hi estaran d’acord: incorporin Salut, Educació i Cultura i els titulars dels respectius Departaments a l’elaboració d’aquest pla de govern. No fer-ho, des del nostre punt de vista, seria un greu error i estan a temps d’esmenar-lo.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dimecres 3 Juny 2020, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.