Intervenció a la videoconferència pública amb el President Torra

INTERVENCIÓ DE MIQUEL ICETA A LA VIDEOCONFERÈNCIA AMB EL PRESIDENT TORRA, 25.03.2020

[enllaç al vídeo]

Gràcies president per aquesta videoconferència pública i la informació que ens ha traslladat.

Permeti que, en primer lloc, m’adreci als nostres conciutadans i conciutadanes que han perdut éssers estimats, perquè sàpiguen que els acompanyem en el sentiment en moments tant dolorosos.

I permeti també que adreci un missatge de suport a les persones infectades i les seves famílies i amics, estem al seu costat i els adrecem un missatge d’ànim.

És de justícia utilitzar aquesta plataforma per reconèixer novament la feina i el compromís del personal sanitari i d’emergències, del personal de les residències de gent gran, dels Mossos, les policies locals, les forces i cossos de seguretat de l’Estat i l’exèrcit, que estan demostrant la seva eficàcia i vocació de servei en dies tan difícils.

També cal reconèixer la dedicació del personal de la neteja, del transport, dels sectors econòmics essencials com els que treballen en la cadena alimentària, la indústria farmacèutica, els proveïdors d’energia, els treballadors i treballadores de la funció pública que estan treballant i tots aquells i aquelles que no poden confinar-se perquè les seves contribucions són imprescindibles. Com les empreses que estan redirigint la producció a instruments crucials com els equips de protecció individual, les mascaretes o els respiradors.

Tampoc no vull oblidar als professionals de la recerca que segueixen lluitant per trobar tractament i vacuna contra el virus.

I aquest capítol de reconeixements i agraïments no pot acabar sense una menció expressa al conjunt dels nostres conciutadans i conciutadanes que amb el seu confinament personal i amb el compliment de les instruccions de les autoritats sanitàries (neteja de mans, distància de seguretat i altres) estan evitant que el virus pugui escampar-se més. Més del 90% de la població que respecta un confinament que encara es perllongarà unes setmanes.

President, estem tots d’acord en que aquesta crisi sense precedents exigeix de tots nosaltres un esforç immens. El mínim que podem oferir als nostres conciutadans i conciutadanes és la garantia de la màxima eficàcia de les administracions, la màxima col·laboració entre les administracions, el màxim suport al personal sanitari i d’emergències, i també un debat polític el màxim de constructiu i propositiu, amb la màxima responsabilitat per part de tots, per fer un debat seré i constructiu.

Per això vàrem lamentar que vostè fos l’únic president que no subscrivís el comunicat signat per la resta de presidents de Comunitats Autònomes. Creiem que, com ho fa el president Sánchez, els governs no han de polemitzar públicament, repeteixo, públicament. Ni la picabaralla ni el desànim són útils pel que realment importa. Volem i oferim cooperació i no confrontació. President, no és creïble ni és real que un govern ho fa tot bé i l’altre tot malament. Sols cal comparar el que diu el BOE i el que es publica al DOGC, tenint presents les competències i els recursos d’un i altre govern. I, per cert, les mesures preses pel govern d’Espanya compten amb l’aval públic i conegut de l’Organització Mundial de la Salut.

Temps hi haurà per valorar errors i mancances, temps tindrem també per reflexionar sobre un sistema de salut a Catalunya que no ha rebut prou atenció i recursos en molt de temps. Però avui el que toca és mobilitzar tots els recursos i totes les energies en un combat que ja ha tingut massa víctimes i que tindrà sens dubte importants efectes sobre l’economia i el benestar de la nostra societat.

Ahir eren 272.000 catalans i catalanes afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació. 31.000 expedients. Avui segur que ja serà més. I també són moltíssims i moltíssimes que han estat acomiadats o que ho seran en els propers dies, setmanes i mesos.

Probablement res no tornarà a ser com era, però ens hem de comprometre a mobilitzar recursos i energies per superar la crisi sanitària tan aviat com podem i per evitar com més estralls millor en el nostre teixit productiu. Treballadors i treballadores, autònoms i autònomes, emprenedors i emprenedores, empresaris i empresàries, professionals de tot tipus han de sentir els governs i les institucions al seu costat, dient també la veritat, sense caure en demagògies ni subhastes.

Fem tot el que calgui sense prometre paradisos inexistents. Centrem-nos en el realment important i sapiguem definir amb encert prioritats i límits.

President, el capítol d’agraïments no estaria complet sense un exprés agraïment al Departament de Salut i al Ministeri de Sanitat la càrrega feixuga que el virus ha posat sobre les seves esquenes. Només podrem exigir més a uns i altres si som objectius en l’anàlisi de la dimensió de la tragèdia i el coneixement dels recursos dels que disposem i els que siguem capaços de mobilitzar. Recursos públics i privats. Convé recordar aquí des d’hotels que s’ofereixen com a residències i hospitals de campanya a empreses que abans mencionava que estan redirigint la seva producció o posant la seva capacitat innovadora al servei del combat contra la infecció.

Dit tot això, president, i sense ànim exhaustiu, voldríem fer algunes aportacions que poden ser útils en la tasca que ens reuneix avui aquí que no és altra que guanyar el combat a la malaltia, i volem formular també alguna pregunta sobre la feina realitzada fins ara.

President, ens volem interessar sobre fins a quin punt els nostres professionals sanitaris, d’emergències i policials compten amb els equips de protecció i tot el material necessari. Els que pugui oferir el govern d’Espanya i els que ha de mobilitzar el govern català, que a determinats llocs encara no han rebut el que estava previst per combatre la grip.

Volem saber també quines són les previsions temporals per tal que les telèfons 061 i 112 puguin donar resposta a l’ingent nombre de trucades que reben.

Volem manifestar la nostra preocupació per la situació de residències de gent gran, molt afectades també per l’escassetat de personal, agreujada per la infecció de treballadors i treballadores del sector. Residències de les que el seu govern té competències d’inspecció.

Voldríem saber també quin és el nivell de pràctica de proves de detecció del virus i la previsió d’incrementar-les en el més breu termini possible.

Voldríem saber, president, si hi ha marge per incrementar els ajuts a la liquiditat de pimes, si és possible establir una línia pel pagament de factures pendents a proveïdors, si és possible incrementar els ajuts als autònoms i autònomes.

Pensa el govern modificar el projecte de pressupostos o complementar-los amb un decret de mesures econòmiques per afrontar la crisi derivada pel Covid-19?

Volem conèixer també si està previst el reforçament de mesures de prevenció i combat contra la violència de gènere.

President, ens arriben també notícies de retards en la tramitació dels Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació i ens agradaria saber quines mesures si s’estan prenent per resoldre-ho.

També volem manifestar la nostra demanda d’una col·laboració més estreta amb el món local, al que sovint s’acaba encomanant funcions per les que no té prou personal i recursos, i que no sempre disposa de la informació necessària a temps real. En aquest sentit, president, creiem manifestament millorable la gestió per a la distribució de les targes que substitueixen les beques-menjador, i la necessitat d’incrementar l’atenció domiciliària. Per cert, ahir mateix el govern d’Espanya destinava 50 M€ a Catalunya per beques-menjador.

President, en una crisi així cal demanar tot l’ajut disponible, i en aquest sentit nosaltres ens manifestem favorables a demanar la col·laboració de la unitat militar d’emergències per desplegar hospitals de campanya o per desenvolupar tasques de desinfecció.

President, no voldria deixar de preguntar-li sobre la situació a Igualada i la Conca d’Òdena, que actualment en estat de confinament total, i amb la necessitat de traslladar malalts a hospitals de Manresa i Sant Cugat. Voldríem preguntar si pensen prorrogar aquest confinament total de la Conca d’Òdena i quina valoració en fan. De l’Anoia ens arriben també notícies preocupants que afecten residències de gent gran. I, per cert, convindria donar dades certes sobre el nombre de víctimes mortals per evitar tota especulació al respecte.

5 punts. Confinament total. Digui què cal més que es tanqui, perquè potser discrepem sobre quins serveis tenen caràcter essencial. Amb un confinament del 90% queda ben poc, i la discrepància sobre això no creiem que sigui útil pel que realment importa, sinó que sembla més aviat un intent de derivar a altres tota responsabilitat. Sobre la renda garantida, president, facin el favor d’agilitar i desplegar adequadament i amb eficàcia la Renda Garantida de Ciutadania creada pel Parlament i revisin l’Index de Renda de Suficiència de Catalunya, congelat des de 2011.

President, acabo, crec que d’aquest acte d’avui n’hauria de sortit un missatge clar d’unitat contra la malaltia, de contribució en positiu per millorar col·lectivament en tot el que puguem l’atenció sanitària i el combat contra el virus. Un combat que només podem afrontar des de la cooperació, la lleialtat, la responsabilitat i la solidaritat. Un combat que seguirem amb la votació avui al Congrés de la pròrroga de l’estat d’alarma fins l’11 d’abril. Perquè l’alarma segueix.

Moltes gràcies.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dimecres 25 Març 2020, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.