Declaració sobre els acords de cara a la investidura de Pedro Sánchez
DECLARACIÓ DEL PRIMER SECRETARI DEL PSC (2 de gener de 2020)
- De les eleccions del 10 de novembre de 2019 se’n van derivar dos mandats molt clars: la constitució d’un govern progressista a partir de la investidura com a president del govern d’Espanya de Pedro Sánchez, i la necessitat d’obrir una dinàmica de diàleg entre les institucions catalanes i espanyoles per intentar trobar una solució acordada a la qüestió catalana.
- Aquesta solució acordada haurà de concitar un consens majoritari a Catalunya, superant així la divisió actualment existent, i també el necessari consens en el conjunt d’Espanya. Lògicament aquesta solució s’haurà de produir en el marc legal vigent que pot ser modificat a través dels procediments i les majories legalment previstos.
- Des d’aquest punt de vista considerem que els resultats electorals del 10-N no sols no havien de ser considerats com a un problema insuperable, sinó que podien esdevenir una oportunitat en la mesura que forçaven a trobar espais de diàleg i d’entesa entre partits polítics amb projectes ben diferenciats.
- Vàrem saludar el preacord assolit entre el PSOE i Unides Podemos per formar un govern de coalició progressista, que es va produir en el termini de 48h després de les eleccions, en estricte compliment del compromís electoral anunciat per Pedro Sánchez. Un preacord que s’ha concretat posteriorment en el document “Coalición progresista. Un nuevo acuerdo para España”, subscrit per ambdós partits i que compartim totalment.
- Aquest pacte s’ha complementat amb l’acord de 12 punts subscrit entre el PSOE i el Partit Nacionalista Basc, i ha rebut també el suport explícit de Mas País. L’acord subscrit entre el PSOE i el PNB implicarà un impuls decidit a l’Espanya plural, respectuosa dels diversos sentiments de pertinença.
- Avui s’ha fet públic l’acord al que s’ha arribat després d’un llarg esforç negociador entre el PSOE, el PSC i ERC, que possibilitarà l’abstenció d’ERC en el procés d’investidura, desbloquejant així la formació del govern progressista i obrint una perspectiva de diàleg per abordar la qüestió catalana.
- El PSC ha defensat des de fa molts anys que la divisió entre els catalans així com el conflicte que s’ha anat agreujant entre les institucions catalanes i espanyoles, només podria ser abordat a través d’un esforç compartit de diàleg, negociació i pacte. L’acord assolit entre el PSOE, el PSC i ERC s’inscriu absolutament en aquesta lògica a través del reconeixement de la existència d’un conflicte de naturalesa política, la creació d’una mesa bilateral entre governs que es coordinarà amb altres espais de diàleg institucionals i parlamentaris ja existents, i l’impuls als acords que s’assoleixin en la mesa bilateral a través dels procediments oportuns i que seran sotmesos, si s’escau, a validació democràtica a través de consulta a la ciutadania de Catalunya, d’acord amb els mecanismes previstos o que es puguin preveure en el marc del sistema jurídic-polític.
- Estem davant d’una gran oportunitat per superar, per una banda, les polítiques d’austeritat i de resignació davant l’augment de la pobresa i de les desigualtats, i, per altra banda, l’inici d’un procés de diàleg polític que havia estat reclamat de forma molt majoritària per la societat catalana.
- Així, doncs, l’entestament a bloquejar la via política que s’obrirà a través de la investidura de Pedro Sánchez i la formació del govern de coalició progressista, sols s’explica bé pel rebuig a les polítiques progressistes i d’esquerres o bé pel rebuig al diàleg entre les institucions catalanes i espanyoles, o a totes dues raons alhora.
- En aquest moment, que no dubtem a qualificar de transcendent, el PSC ratifica el seu compromís amb les polítiques progressistes i d’esquerres i a una dinàmica de diàleg, negociació i pacte que permeti superar el conflicte i el bloqueig de la política catalana.
- Avui és una bona oportunitat per manifestar novament el nostre reconeixement i ple suport a Pedro Sánchez i la direcció federal del Partit Socialista Obrer Espanyol, per la seva decisió d’encapçalar un nou impuls reformista i el reconeixement de l’Espanya plural en la que vivim i que aspirem a millorar.
- Tampoc no volem estalviar el reconeixement a Pablo Iglesias i Unides Podemos per la seva determinació a fer possible un govern de coalició progressista, el primer en la etapa democràtica oberta per la Constitució de 1978, al Partit Nacionalista Basc per la seva contribució a obrir la porta de l’esperança, a Más País pel reforçament de les posicions progressistes, i a totes aquelles forces que s’hi puguin afegir. Totes aquestes forces polítiques han arriscat per desbloquejar la política espanyola i fer possible una nova etapa de transformació i reformes i, en aquest sentit, valorem també la decisió presa per ERC, que implica una opció inequívoca pel diàleg com a única eina vàlida per resoldre el conflicte. El socialisme català s’hi compromet totalment i absoluta.
DOCUMENTS:
Posted on dijous 2 gener 2020, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.