Intervenció a la compareixença del President de la Generalitat

INTERVENCIÓ EN LA COMPAREIXENÇA DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT, 17.10.2019

[enllaç al vídeo]

[enllaç al vídeo de la rèplica]

Moltes gràcies, senyor president,

Molt Honorable president de la Generalitat,

Vostè va demanar comparèixer per informar sobre els darrers esdeveniments de l’actualitat política i judicial. I sens dubte vostè volia, com ho ha fet, fixar la posició del seu govern sobre la recent sentencia del Tribunal Suprem.

La nostra posició al respecte és ben coneguda. Sigui quina sigui l’opinió que ens pugui merèixer a cadascú de nosaltres, la sentència dictada per unanimitat per la sala 2a del Tribunal Suprem aquesta sentència ha de ser acatada.

I ha de ser acatada especialment per les institucions. No té cap sentit enfrontar la legitimitat del poder judicial amb el caràcter representatiu de les institucions siguin parlamentàries, municipals o les que siguin.

I això és el que vostès estan fent amb les seves actituds profundament irresponsables i amb conseqüències que veiem aquests dies als carrers i places de pobles i ciutats de Catalunya.

Mentre als Ajuntaments es fan aprovar mocions, avui al Parlament només es fan discursos.

Vostès ho neguen cada dia. Però els ho tornem a dir: Vivim en una democràcia, en un Estat de dret, sí una de les 20 democràcies plenes segons tots els indicadors internacionals. Un règim de separació de poders que atorga al poder judicial amb caràcter exclusiu la responsabilitat d’aplicar les lleis aprovades pel poder legislatiu, i ho fa dictant sentències.

En un Estat de dret, tots estem sotmesos a la llei i tenim l’obligació d’acatar les resolucions judicials, sigui quina sigui la nostra particular opinió al respecte.

Lògicament, en una democràcia també les resolucions judicials estan subjectes a la crítica. La Constitució garanteix el dret a la lliure expressió i també els drets de reunió i manifestació. I tothom té el dret a fer sentir la seva veu pacíficament, des del respecte a opinions diferents i des del respecte als drets al treball i a la mobilitat del conjunt de la ciutadania.

La majoria de nosaltres hem lamentat en un o altre moment que un conflicte de naturalesa política acabés als Tribunals sense que des de la política s’hagués trobat un marc de diàleg i de solució. Però no podem deixar de dir que la intervenció de la Justícia era imprescindible si algú o alguns decidien saltar-se la llei. Que és el que va passar.

Moltes vegades des d’aquesta tribuna vàrem advertir del risc de decisions il·legals i vàrem dir que la via unilateral estava condemnada al fracàs. I el temps ha demostrat que teníem raó.

Intentar liquidar la Constitució i l’Estatut i intentar trencar la integritat territorial espanyola vulnerant la legalitat constitueixen el delicte que finalment el Tribunal Suprem ha qualificat de sedició, seguint en aquest aspecte el criteri de l’Advocacia de l’Estat i no el de la Fiscalia del Tribunal Suprem.

Per cert, President, si cita editorials del Financial Times, faci-ho bé, si us plau. Llegeixo: A democracy that respects the Rule of Law is required in the public interest to hold to account anyone who undertakes an illegal act.

Spain is not an exception. There is little reason to believe that the trial in the Supreme Court was anything other than a fair process.

Per tant, el Financial Times considera que va ser un judici just. Certament, aquella editorial diu coses importants que convé recordar:

“Prison sentences cannot solve Catalonia’s crisis”. Totalment d’acord.

“Political reconciliation is needed in Spain, even if secessionists trial was legitimate.”

Això és el que diu el Financial Times.

El que cal que fem a partir d’ara és retornar a la política, el lloc del que mai hauria d’haver sortit el problema. I això sols és possible des del respecte pel marc legal que pot ser modificat a través de processos de reforma a través dels mecanismes i les majories previstos a la pròpia llei.

I a partir d’un diàleg entre les forces polítiques per construir els necessaris consensos.

Però vostè ja va anunciar que aquesta etapa política era de confrontació, tot el contrari del diàleg.

Avui, President, no hem sabut veure propostes concretes per superar l’actual bloqueig. Bé, sí, “ho tornarem a fer”. Vostè ens proposa que reiterem els errors que ens han portat fins aquí: divisió, unilateralitat, il·legalitat. Si fem el mateix, el resultat serà el mateix, però amb una societat encara més dividida, encara més afeblida.

Les diverses respostes a la sentència han posat sobre la taula aquesta divisió i també altres problemes.

Totes les opinions són legítimes, però no ho són totes les formes en les que aquestes opinions s’expressen. I, com hem dit sempre, cal condemnar sense pal·liatius i sense matisos qualsevol forma de violència.

Hem de mostrar alarma davant la possibilitat que alguns hagin pensat en recórrer a accions violentes, i hem de condemnar aquells i aquelles que, per criticar la sentència, alteren la convivència ciutadana, destrossen el mobiliari urbà, intenten paralitzar infraestructures de transport, calen foc o ataquen les forces policials que vetllen pels drets de tots.

Hi ha una majoria de ciutadans que més enllà de l’opinió que els mereixi la sentència, pensen que la protesta mai no ha d’alterar la convivència.

Penso en les persones afectades per aquestes mobilitzacions: pels 163 vols cancel·lats, la distorsió de l’activitat de la Generalitat i d’alguns ajuntaments, la cancel·lació de cites mediques a CAPS i hospitals, les classes d’escoles, instituts i universitats.

Penso en l’afectació i les costos del mobiliari urbà i comerços, i en els afectats pels talls en carreteres i infraestructures ferroviàries. Aquestes persones també tenen drets, i els han vist trepitjats. Sense que vostè hagi fet cap res per defensar els drets d’aquestes persones.

Dilluns vàrem veure com s’intentava col·lapsar l’aeroport, dimarts i dimecres com Barcelona i la resta de capitals patien importants aldarulls. Vàrem esperar molt a veure el Govern. Només vam veure el conseller Buch, això sí. Però el Govern i el seu president no van aparèixer fins ahir molt tard.

Esperàvem un Govern que tranquil·litzés la població, que recolzés els cossos i forces de seguretat que ens garanteixen els drets de tots. No el vam trobar. No el vam trobar quan ens feia falta.

Nosaltres ja sabíem que teníem un govern dividit. Però és que també el tenen dividit per un tema tan crucial com és com garantir la seguretat ciutadana.

Per un cantó, ahir el conseller Buch va dir que els Mossos havien tingut una actuació correcta i que el propi cos analitza autocríticament les actuacions.

Però per un altre cantó, el Vicepresident Aragonès va donar a entendre que la policia ha fet actuacions incorrectes que s’han de depurar.

I el diputat Rufian diu que els Mossos d’Esquadra estan actuant de forma desproporcionada i que era imprescindible demanar i assumir responsabilitats.

I aquests són els socis moderats del seu govern.

I vostè ara no ha tingut ni de bon tros la claredat que ha de tenir un president i continua presoner del “apreteu, apreteu, feu bé d’apretar”. Sap, president, que els convocants dels aldarulls d’ahir són els CDR que han tingut sempre el seu suport més entusiasta?

Com és possible que els Mossos acabin tenint un suport més clar i ferm del govern d’Espanya que del president de la Generalitat?

A la seva declaració d’ahir a la nit, que ja era tard, ni una menció al cos de Mossos d’Esquadra ni als altres cossos policials. Sap quants agents han estat ferits des de dilluns? 194. Per tant, quan tothom demanem actuacions proporcionades, 194 ferits ens donen una mesura de la proporció que les actuacions policials han de tenir.

Un govern no ha de cridar a la desobediència, oblidant el seu paper institucional. Ha de defensar els drets de tots.

La seva principal obligació, i m’ha agradat que comencés la seva intervenció parlant d’honestedat, és promoure la convivència, garantir la seguretat i assegurar l’autogovern. I creiem que vostè està fent tot el contrari.

Per promoure la convivència, cal promoure el respecte, acceptar que hi ha opinions diverses sobre la sentència i sobre la independència. I que el problema no és que hi hagi diversitat d’opinions, el problema és no respectar els que no coincideixen amb la seva.

Per assegurar la seguretat ciutadana, cal respectar la llei i donar suport als cossos policials que tenen encomanat garantir-la. No hi ha equidistància possible entre qui apedrega un cotxe policial i els Mossos; qui crida “pim, pam, pum, que no en quedi ni un” “mateu-lo, mateu-lo”, qui llença àcid als Mossos no ens mereix cap mena de respecte. Mereix el nostre rebuig i condemna.

Per assegurar l’autogovern, cal que hi hagi govern, un govern que respecti la legalitat i que vetlli pels drets de tots.

No pot ser que la ciutadania pensi que està desemparada. Vostès són indiferents davant del que passa.

En el debat d’investidura li dèiem que no volíem deixar-nos endur per prejudicis i que jutjaríem la seva actuació com a president. I això fem avui.

Considerem que vostè no pot exercir la més alta magistratura catalana.

La seva concepció política i la seva actitud posen la independència per sobre de la convivència.

El seu activisme el porta a menystenir la seguretat ciutadana i la defensa dels drets de tots els catalans, particularment d’aquells que no pensen com vostè.

En les seves mans l’autogovern català torna a estar en risc com a finals del 2017.

És per tot això que apel·lem a la seva responsabilitat. Dimiteixi, convoqui eleccions, deixi que algú altre es posi al capdavant del govern. Algú capaç de posar la convivència per sobre de la independència. Algú capaç de posar la seguretat ciutadana i la garantia dels drets de tots per davant del seu activisme. Algú capaç de defensar i exercir l’autogovern que tenim per davant d’una quimera unilateral i il·legal.

Molt Honorable senyor president, vostè va dir que no era una persona per presidir una autonomia. Sigui coherent i faci un pas al costat i plegui.

PHOTO-2019-10-17-12-19-55

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dijous 17 Octubre 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.