Intervenció en el Consell Nacional del PSC

INTERVENCIÓ EN EL CONSELL NACIONAL DEL PSC (27.09.2019)

[enllaç al vídeo]

Vull que les meves primeres paraules subratllin el nostre suport a la Vaga Mundial pel Clima que s’està desenvolupant avui, i el nostre compromís amb els milers de persones que s’estan manifestant arreu alertant contra el canvi climàtic i en suport a la necessària transició ecològica i energètica que són la única garantia pel futur del planeta.

  1. La convocatòria d’eleccions pel proper 10 de novembre
  2. La convocatòria del Congrés
  3. La situació política catalana

La convocatòria d’eleccions generals pel proper 10 de novembre

En aquest informe polític al Consell Nacional del partit vull cridar a la màxima mobilització del conjunt de la nostra organització. Militants, simpatitzants, responsables orgànics i càrrecs electes mobilitzats per tornar a fer del PSOE el primer partit d’Espanya, i per aconseguir fer del PSC el primer partit català.

Volem guanyar les eleccions a Espanya i volem guanyar-les també a Catalunya.

Perquè, en efecte, es tracta d’avançar. D’avançar amb un govern socialista, d’avançar cap a una Espanya més justa, més feminista, més ecològica, més compromesa amb la unitat i el progrés d’Europa, més dialogant i més capaç d’afrontar els problemes que tenim.

Les enquestes assenyalen una tendència positiva, però sempre hem dit que el que compta són els vots a les urnes, no els estudis demoscòpics. Ara bé, sempre és millor tenir enquestes bones que dolentes, sobretot si això no ens fa abaixar la guàrdia sinó que ens estimula a treballar més i millor per assolir els nostres objectius.

Les enquestes ens diuen que PSOE i PP pugen, mentre Ciutadans, Podemos i Vox baixen. Ja veurem què acaba passant i l’impacte de noves candidatures, i de canvis rellevants en la relació entre Podemos i les seves confluències.

Però nosaltres ens hem de centrar-nos en la nostra feina, sortint a guanyar, impulsant la màxima mobilització i desplegant una campanya en positiu.

Necessitem un govern estable, progressista, sòlid i coherent, un govern presidit per Pedro Sánchez.

I per tenir un govern presidit per Pedro Sánchez cal concentrar el vot en les candidatures socialistes, no podem dependre ni de complements ni d’intermediaris. No hi ha segona volta, aquesta repetició electoral és en gran mesura la segona volta de les eleccions del 28 d’abril.

Necessitem construir un bloc progressista, reformista i dialogant que confiï en els socialistes per desbloquejar la situació, per avançar.

Se’ns diu que la repetició de les eleccions és una anomalia. I efectivament ho és. Partits incapaços d’oferir una alternativa han pogut bloquejar la investidura de Pedro Sánchez. I el model de “dos governs en un” proposat per Podemos no oferia les garanties d’estabilitat, solidesa i coherència que eEspanya necessita en un moment en que ens cal afrontar el refredament de l’economia, el Brexit, la feblesa de la Unió Europea i l’escenari català post-sentència.

Podem governar Espanya amb forces que quan es planteja al Parlament la votació sobre la sortida de la Guàrdia Civil de Catalunya no hi voten en contra? O forces que es dediquen a erosionar la separació de poders i promouen votacions parlamentàries que pretenen desvirtuar les decisions del poder judicial? Crec que no. Podem fer pactes programàtics però sense un compromís ferm amb les polítiques d’Estat es fa ben difícil establir un govern de coalició.

Cal assegurar una majoria prou àmplia que faci impossible el bloqueig. Ara toca guanyar, i guanyar bé. Ara toca avançar. I per això hem d’aprovar les millors candidatures, les encapçalades per Meritxell Batet i Manuel Cruz, presidenta del Congrés i president del Senat, respectivament. Demostrant així que la millor forma de fer sentir la veu dels catalans a les institucions de l’Estat és votant PSC.

La convocatòria del 14è Congrés del partit

Aquest Consell Nacional té també com a objectiu la convocatòria del 14è Congrés del partit. En efecte, ja fa tres anys de la celebració del 13è Congrés i toca actualitzar els nostres posicionaments i renovar els òrgans del partit.

Ho he dit en diverses ocasions i ho torno a diu avui quan convoquem el Congrés: estic disposat a encapçalar novament la direcció del partit en aquesta nova etapa que obrirem els dies 13, 14 i 15 de desembre.

Però vull dir-vos que faríem un greu error si enfoquéssim el Congrés del partit en una estricta clau interna. El nostre Congrés ha ser, principalment, l’oferiment del socialisme català al conjunt de la societat catalana per obrir un nou capítol de la nostra vida col·lectiva.

Oferim respecte, respecte a les persones, les idees, les institucions i la llei.

Oferim reconciliació i concòrdia, per recosir la societat catalana, per evitar divisions i fractures, per unir els catalans i les catalanes en objectius compartits de progrés.

Oferim, sobretot, bon govern. El bon govern que el país necessita. Un bon govern capaç d’utilitzar amb eficàcia els recursos dels que disposem, els 40.000 M€ de pressupost, els 250.000 empleats públics, d’entre els quals 18.000 mossos d’esquadra. Un bon govern capaç d’impulsar el progrés econòmic, la creació d’ocupació, les polítiques socials, la qualitat dels serveis públics, la lluita contra les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social, l’equilibri territorial, la transició ecològica i energètica, la millora de l’autogovern i el finançament, la reivindicació de més i millors eines per construir un futur millor, la participació més activa i eficaç en la definició de les polítiques de l’Estat, la incidència en les polítiques europees, i el compromís amb els sectors més desafavorits.

Catalunya necessita un bon govern, un govern capaç de sortir de l’atzucac en el que ens ha ficat el procés independentista, un govern capaç d’impulsar el diàleg entre els catalans, i el diàleg, la negociació i el pacte amb el conjunt dels espanyols.

Un govern que pensi en el conjunt dels catalans, capaç de superar la divisió, la crispació i el conflicte que ens impedeixen avançar.

Un govern que no és el govern que tenim. Necessitem un govern ben diferent.

El nostre Congrés ha de ser l’aparador de les nostres propostes, dels nostres equips i ha de ser capaç d’atraure les millors energies per posar-les al servei del país que volem servir. Sí, una Catalunya millor en una Espanya diferent. Aquest segueix essent el nostre objectiu.

Del Congrés en sortirà una proposta roig-verd-violeta, de justícia social, ecologisme i feminisme adequada a la Catalunya del segle XXI.

La situació política catalana

La situació política catalana esta molt marcada per la inestabilitat causada per la desorientació, la divisió i la fallida del govern Torra-Aragonés.

No saben on van, estan profundament dividits i la seva gestió acumula mancances i errors cada dia que passa.

Malgrat alguns exercicis de gesticulació, l’acció política del govern està marcada per la impotència. No pot haver-hi coherència entre l’actuació concreta del govern i les proclames independentistes i de desobediència que fan de tant en tant.

El govern afirma que la seva actuació se centra en articular una resposta política a la sentència del Tribunal Suprem però, a hores d’ara, ningú no sap en què consistirà aquesta resposta. Les proclames del govern i dels grups que li donen suport són sempre exigències a tercers, mai coses que depenguin d’ells mateixos, i per això tendeixen a generar expectatives infundades i les consegüents frustracions posteriors.

Sobre la Sentència del Tribunal Suprem podem afirmar una posició de principi que hauria de ser la de tota força democràtica:

  1. Cal acatar la Sentència. Vivim en un Estat de dret amb separació de poders, i l’actuació del poder judicial es desenvolupa des del respecte als drets i llibertats emparats per la Constitució, amb les màximes garanties i total transparència.
  2. Totes les sentències són opinables, i la llibertat d’expressió i els drets de reunió i manifestació emparen l’expressió pública d’aquestes opinions. La lliure expressió de qualsevol opinió ha de produir-se amb el civisme, la tolerància i el respecte que han de caracteritzar la societat catalana.
  3. Pel degut respecte a la separació de poders, rebutgem qualsevol intent d’enfrontar la legitimitat de les resolucions judicials amb el caràcter representatiu de les institucions, que han de representar-nos a tots i, per tant, a les diferents opinions que conviuen en la nostre societat.
  4. La Sentència del Tribunal Suprem es pot recórrer davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans.
  5. Creiem profundament erroni i irresponsable generar falses expectatives sobre una eventual sol·licitud d’amnistia que no es correspon a la realitat política i legal del nostre país.
  6. Les persones que puguin ser eventualment condemnades poden demanar, si ho consideren convenient, un indult, que haurà de ser estudiat pel govern segons estableix el nostre ordenament jurídic.
  7. Els i les socialistes catalans ens esforçarem per tal que, sigui quina sigui la Sentència dictada pel Tribunal Suprem, es pugui retornar com més aviat millor, a la política, a la cerca de solucions a un problema que és de naturalesa eminentment política.

Aquests dies la societat catalana ha conegut 9 detencions de ciutadans del nostre país que han estat acusats de pertinença a organització terrorista, fabricació d’explosius i conspiració per a causar estralls.

Les persones detingudes es troben emparades per la presumpció d’innocència, però no podem deixar de mostrar la nostra alarma per la gravetat dels delictes que se’ls imputen.

Sense desvirtuar en absolut la presumpció d’innocència creiem que és absolutament necessari que el moviment independentista i el conjunt de la societat catalana es desmarqui de qualsevol actitud violenta.

No és acceptable sembrar tot tipus de dubtes sobre les investigacions judicials i les actuacions policials.

No és acceptable parlar sense cap mena de proves de muntatge o de criminalització de l’independentisme.

No es pot minimitzar la gravetat de les acusacions.

No és acceptable promoure la desobediència a la legalitat democràtica.

No ens cansarem de dir-ho: no hi ha democràcia sense legalitat.

Des de les institucions no es pot incórrer en imprudència ni en irresponsabilitat.

Ni tampoc es pot atiar la crispació per interessos partidistes, sigui qui sigui que ho faci.

Treure rendiments d’un conflicte alimentat de forma artificial és absolutament vergonyós. Espectacles com el que vàrem viure ahir al Parlament no són acceptables.

El nostre compromís és el del diàleg, el de la reconciliació, el de la concòrdia.

Un diàleg que s’ha de produir en el marc de les institucions i des d’un profund respecte a la legalitat.

Defensarem el diàleg, defensarem la convivència, defensarem les institucions i el respecte a la llei.

Ho fem des de les nostres conviccions democràtiques i catalanistes.

Ho fem des de la defensa dels interessos de Catalunya i del conjunt dels catalans i les catalanes.

Moltes gràcies.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on divendres 27 Setembre 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.