Pregunta al President

Pregunta del president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, al president de la Generalitat

Parlament de Catalunya, 13 de juny de 2019

[enllaç al vídeo de la pregunta]

[enllaç al vídeo de la rèplica]

Gràcies, senyor president.

Molt Honorable President de la Generalitat,

President, és vostè capaç de compaginar la lleialtat a un projecte polític amb el capteniment que correspon a l’exercici de la seva alta responsabilitat institucional?

 

********************

 

President, vull ajudar-lo.

Vostè pot desitjar que els ajuntaments del país siguin governats per majories independentistes. Faltaria més. Però no pot en cap cas negar la legitimitat d’establir altre tipus de majories, siguin homogènies o transversals. Ni vostè ni la portaveu del seu govern ni cap membre del consell executiu.

Vostè té tot el dret a defensar un projecte polític determinat, però no té dret a negar la catalanitat dels altres projectes polítics que democràticament s’expressen en el nostre país.

Fa basarda haver-ho de recordar, però cal fer-ho.

Tots els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya són iguals en drets i deures. Cal respectar els resultats electorals. Tots els vots valen igual. Tots els electes tenen les atribucions que els reconeixen les lleis. Qualsevol pacte que s’estableix lliurement entre forces polítiques democràtiques és legítim. I les previsions de la llei electoral són d’obligada aplicació en el moment d’elegir alcaldes i alcaldesses.

Li agradaran més o menys però vostè té l’obligació de respectar tots els alcaldes i alcaldesses de Catalunya. També com a mostra de respecte a tots els catalans i totes les catalanes.

Per tant, president, torno a dir-li: vostè pot expressar el seu desig  favorable a l’establiment de majories independentistes però no pot en cap cas negar legitimitat a majories diferents.

Quan un candidat o candidata a l’alcaldia obté una majoria simple de vots i de regidors, però topa amb la voluntat igualment democràtica d’una majoria absoluta de regidors que elegeixen com a alcalde o alcaldessa una altra persona, cal respectar aquesta decisió democràtica. A tot arreu. A Barcelona o a Gelida.

Espero que ningú no oblidi aquesta regla d’or.

Cal mirar, i el president de la Generalitat ho ha de fer més que ningú, el país sencer, i no només la part amb la què més es coincideix.

Aquesta és la manera amb la que legítimament es pot compaginar la lleialtat a un projecte polític i el capteniment institucional de la presidència de la Generalitat.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dijous 13 Juny 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.