Pregunta al president

Pregunta al president, Palau del Parlament, 8.05.2019

[enllaç al vídeo]

Molt Honorable President de la Generalitat.

Quina valoració fa del procés de desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania?

***************************

Gràcies president, la pregunta era senzilla, quina valoració fa vostè del desplegament?

És lògic que no la tingui, perquè la valoració no pot ser una altra que la de fracàs.

El seu govern ha fracassat en el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania. Una renda que va ser el fruit d’un gran consens parlamentari i social i producte de l’esforç dels impulsors i impulsores de la Iniciativa Legislativa Popular.

La decisió del seu govern de contractar una empresa privada per posar ordre en el procés de concessió de les prestacions posa de manifest aquest fracàs. Però no només això, el propi director general d’Economia Social ha signat un informe que reconeix allò que fa temps que el meu grup parlamentari denuncia, cito literalment: “l’Administració no disposa de mitjans humans i tècnics especialitzats que donin resposta a les necessitats que requereix el servei de suport a la gestió dels processos vinculats a la gestió de la Renda Garantida de Ciutadania”. I justifica aquesta contractació per fer viable “l’acompliment dels procediments administratius en els terminis legalment establerts”.

Senyor president, 620 dies després de la seva posada en marxa, no només reconeixen no tenir els mitjans humans i tècnics suficients. Tampoc disposen del reglament de la Llei, un reglament que vostès mateixos van qualificar d’indispensable. Quan pensen aprovar-lo?

Ahir mateix coneixíem una dada que parla per si sola , la Renda Garantida de Ciutadania no iguala per sí sola la cobertura de l’ajuda que havia de substituir.

La mala gestió de la Renda Garantida de Ciutadania comporta dos riscos: un, que la ciutadania no la demani perquè la consideri inaccessible, com ja va passar en gran mesura amb la Renda Mínima d’Inserció, i que acabem negant a centenars de milers de famílies a Catalunya allò que els reconeix l’Estatut d’Autonomia, el dret d’assegurar-los el mínim per tenir una vida digna.

Senyor president, som conscients d’aquest fracàs? Què pensen fer per corregir aquesta situació? Quan pensen proporcionar amb total transparència les dades de manera que puguem saber quantes sol·licituds han estat presentades, quantes denegades, quantes corresponen a complements a persones beneficiàries d’una altra prestació, quantes corresponen a persones sense llar.

Senyor president, això no ha anat bé i en el nostre interès i en l’interès del país valdria la pena que esmercessin el màxim d’esforços i encerts per desplegar adequadament la Renda Garantida de Ciutadania.

 

 

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dimecres 8 Mai 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.