Pregunta al president
Pregunta al president de la Generalitat, 10.04.2019
[enllaç al vídeo de la pregunta]
[enllaç al vídeo de la repregunta]
Gràcies, senyor president, i em disculparà el president de la Generalitat si esmerço uns segons a contestar la portaveu d’En Comú Podem. I escolti’m, vostès han caigut també en l’error de pensar que una cosa és Catalunya i l’altra els catalans. Les cent deu mesures del programa socialista estan adreçades als catalans i les catalanes.
I ara, senyor president, voldria preguntar-li quina valoració fa el seu Govern del rendiment del sistema educatiu a Catalunya i quines mesures estan desenvolupant per millorar-lo.
*******************
Gràcies, senyor president. Podem compartir part del que ha dit, però l’objectiu de la nostra pregunta era manifestar la preocupació per l’abandonament escolar prematur, pel fenomen que s’està produint. Avui les diferències socials marquen molt més que ho feien l’any 2003 el rendiment escolar. És veritat que en aquests darrers anys l’abandonament s’ha reduït, estem avui amb un 17%, però encara lluny de la mitjana europea, que és del 10%.
D’altra banda, i com li deia, segons els informes per exemple de Save The Children o de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha crescut l’índex d’abandonament en les classes socials més desfavorides. Avui el 20€ més pobre se situa en el 43% de l’abandonament escolar. La Universitat Autònoma fins i tot parla d’una «racialització intolerable dels resultats escolars».
En definitiva, president, creiem que el problema avui de l’escola catalana no és el problema lingüístic, és un problema de segregació escolar, és un problema de capacitat en els nanos, particularment els que provenen de la immigració o dels sectors socials de la classe treballadora o dels que intenten treballar i no ho aconsegueixen.
I, per tant, les nostres preguntes eren molt concretes:
Pensa destinar recursos addicionals a un sistema que ja està infrafinançat i molt lluny del 6% que marcava la mateixa Llei d’Educació de Catalunya?
Pensen recuperar la coresponsabilitat financera de la Generalitat en l’etapa educativa 0-3 que ja va ser abandonada el 2012, malgrat que hi tenen competències exclusives?
Pensen desplegar el decret d’escola inclusiva perquè l’alumnat amb necessitats educatives específiques compti amb el suport necessari de tot l’àmbit educatiu?
Pensen apostar per l’educació postobligatòria i recolzar, com ara no es fa, noves o segones oportunitats, és per aquí que haurem de garantir, efectivament, que el model educatiu català sigui un model d’èxit.
Posted on dimecres 10 Abril 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.