Pregunta al president

Pregunta del president del grup parlamentari Socialistes – Units per Avançar, Miquel Iceta, al president de la Generalitat.

Dimecres, 3 d’abril de 2019

[enllaç al vídeo de la pregunta]

[enllaç al vídeo de la rèplica]

Moltes gràcies, senyor president.

Molt Honorable senyor president de la Generalitat,

Hem conegut recentment les dades d’inversió estrangera a Catalunya que segueixen assenyalant una reducció molt significativa des del 2017, en contrast amb el notable increment de la inversió estrangera en el conjunt d’Espanya?

Quina valoració li mereixen al govern aquestes dades? Quines creu vostè que en poden ser les causes? Què pensa fer per capgirar aquesta tendència negativa?

*****************

Gràcies, senyor president. Esperaré encantat la seva resposta, però la inversió estrangera a Catalunya l’any 2016: 8.273,9 milions d’euros. L’any 2017: 3.382,7 milions d’euros. L’any 2018: 2.985,6 milions d’euros. Estem en xifres similars a les de 2012.

Mentre a Espanya la inversió estrangera ha augmentat un 70%, a Catalunya ha disminuït en un 11%.

I nosaltres, president, creiem que no podem seguir amagant el cap sota l’ala. És evident que no hi ha causes econòmiques concretes de Catalunya que estiguin al darrere o puguin explicar aquesta davallada. De fet, l’estructura del país, la seva economia, el seu dinamisme és propici per captar inversions estrangeres, però això en canvi no s’ha produït: anem al revés del que hauríem d’anar.

Des del nostre punt de vista, hi ha dues raons que expliquen aquesta davallada, que estan incidint negativament sobre el potencial de creixement econòmic del país. Una és la incertesa política del procés i l’altra la gestió concreta del seu govern.

Per exemple, president, moltes veus han advertit de la falta de compromís del govern amb el pacte Més Indústria. Tampoc sabem veure les prioritats del Govern per captar noves inversions i per impulsar l’activitat econòmica sector a sector.

A més, volem cridar l’atenció sobre el fet que el 75% de la inversió estrangera a Catalunya es concentra a Barcelona i la seva àrea metropolitana, i per tant creiem que caldria que criteris de reequilibri territorial formessin part també de l’estratègia del Govern per captar inversions.

Amb la meva pregunta, però, president, no vull tant aixecar un element de crítica, sinó saber si el govern n’és prou conscient, si té pensat fer-hi alguna cosa, si pensa cridar els grups de la cambra a col·laborar en aquesta qüestió tan rellevant pel futur del país.

 

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dimecres 3 Abril 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.