Intervenció en la signatura del pacte sobre immigració i contra el racisme

Intervenció de Miquel Iceta en l’acte de signatura del pacte sobre immigració i contra el racisme, 1 d’abril de 2019

President, Conseller, Secretari Oriol Amorós, representants d’institucions, partits i entitats socials,

Parlo en nom del grup parlamentari Socialistes-Units per avançar que intenta recollir i posar en pràctica els valors del socialisme democràtic i l’humanisme cristià.

Avui és un dia important, perquè ho és el document que estem a punt de subscriure i la unanimitat que concita.

Catalunya, al llarg de la seva història, ha estat terra d’arribada i d’acollida i s’ha desenvolupat sempre gràcies a què ha sabut acollir i oferir oportunitats a les persones que han volgut desenvolupar el seu projecte de vida en el nostre país. Catalunya ha estat capaç de produir una de les societats més cohesionades, diverses i plurals de les que existeixen a Europa. Una. Una de les claus va ser tendir ponts entre persones, entre les llengües i entre les tradicions.

Aquests darrers anys a Catalunya, ha arribat un contingent important de persones provinents d’altres països, buscant feina i oportunitats per poder oferir a les seves famílies una vida millor. La marxa de l’economia ha estat la causa principal d’aquesta migració, però com deia abans, aquesta no ha estat l’única migració de la nostra història, de fet les raons polítiques, socials, econòmiques, han estat al darrera dels diversos processos migratoris desenvolupats durant els darrers segles, que han anar assentat-se i sedimentant-se per construir la societat que coneixem.

Desde fa uns anys, la immigració provinent d’altres països amb llengües, creences i cultures ben diferents a la nostra, ens ha plantejat a les institucions, i a la societat en el seu conjunt, un gran repte: el de construir una societat més diversa i plura, on tothom hi tingui cabuda.

El gran repte que tenim al davant és la unitat en la diversitat, construir una societat plural, en cap cas una pluralitat de societats. Com us deia, el nostre objectiu ha de ser la construcció d’una Catalunya plural, on es respecti la diversitat dels ciutadans i ciutadanes que la integren, reconeixent però que hi ha uns valors comuns que tots i totes hem de respectar i compartir. Volem una societat que asseguri la igualtat en la dignitat de totes les persones, la igualtat d’oportunitats, que sigui respectuosa i progressista, en pau, cohesionada, segura i pròspera. Per arribar a aquest punt cal, indiscutiblement, el coneixement mutu, el contacte, els ponts o passarel·les que facilitin la mobilitat i la interrelació. En aquest nou procés migratori, hem d’aprendre del nostre passat recent, com llavors que s’han de tendir ponts. Hem de fomentar (com molt bé explicita l’expressió castellana) el “roce y el cariño” entre la societat que ja existeix i els nous veïns i veïnes. No ens convé separar. Ens convenen els ponts, els ponts humans o els ponts culturals. Conèixer les noves realitats dels que arriben i que coneguin les nostres. Proveir de visibilitat a les noves tradicions i mostrar les nostres.

Les administracions, els partits polítics i les organizacions socials tenim l’obligació i la responsabilidad de continuar treballant incansablement en aquesta direcció de forma ben coordinada i solidària. Com a dirigents polítics, ens cal continuar apostant per la consecució d’acords nacional per a la integració, per a la convivència i per al desenvolupament d’una societat intercultural, lluny de tot identitarisme. No només un acord per prevenir els problemes, sinó per construir una nova societat cohesionada, d’oportunitats per a tothom. Ens cal enfortir-nos, sortir al carrer amb propostes, amb un discurs que parli de les oportunitats que ens genera la immigració, que parli de drets i deures, de diàleg, tolerància i fraternitat.

Avui, el nostre Grup Parlamentari, més que mai, vol manifestar el nostre compromís ferm per continuar treballant amb la mateixa responsabilitat de sempre, a favor d’una Catalunya on tots i totes hi cabem, una Catalunya unida, plural i oberta, contra l’odi i la por, contra el racisme i la xenofòbia.

Moltes gràcies.

D3DyH_TX0AAnBel

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dilluns 1 Abril 2019, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.