Declaració de Miquel Iceta, 19 d’octubre de 2017

DECLARACIÓ DEL PRIMER SECRETARI DEL PSC, 19.10.2017

 1. Avui hem conegut la segona resposta del President Puigdemont al requeriment del Govern d’Espanya.
 2. En la nostra opinió, no és la resposta que esperem i mereixem els catalans.
 3. Certament el President Puigdemont reconeix, finalment, que el 10 d’octubre el Parlament no va declarar la independència.
 4.  Ho hagués hagut de dir així de clar des del primer moment, però comet, en la nostra opinió, un error gravíssim: amenaça amb declarar la independència en qualsevol moment.
 5. Ningú no pot apreciar sinceritat suficient en la seva apel·lació al diàleg mentre formula per escrit una amenaça de secessió.
 6. Ningú no pot oblidar l’origen recent de l’actual crisi. L’aprovació al Parlament de Catalunya els dies 6 i 7 de setembre de les lleis del Referèndum i de Transitorietat Jurídica.
 7. Des d’aquest precís moment les institucions catalanes, de forma plenament conscient, es van situar fora de la legalitat.
 8. Els socialistes hem advertit en tot moment dels greus riscos de la vulneració de la legalitat vigent. Ens han donat la raó els Lletrats del Parlament, el Consell de Garanties Estatutàries i el Tribunal Constitucional.
 9. La majoria independentista, en triar un camí unilateral i il·legal, està perjudicant greument els interessos dels catalans i posa en perill l’autogovern.
 10. No ens cansarem de dir-ho: una minoria, per important que sigui, no es pot imposar sobre la majoria. Mirem les dades del:  9 novembre de 2014, del 27 setembre de 2015 i, fins i tot, de l’1 octubre de 2017.
 11.  S’està fracturant el país. El procés independentista no té ni l’aval ni el suport de la Unió Europea. Els bancs i les grans empreses catalanes ja han optat per canviar les seves seus socials fora de Catalunya.
 12. Torno a exigir, a demanar, a implorar: abandoneu una via que ens perjudica greument a tots. No demano una renúncia a un objectiu democràticament legítim, pero sí m’oposo frontalment a una via il·legal per assolir-lo.
 13. L’amenaça de declarar en qualsevol moment la independència fa inevitable que l’Estat inciïi els tràmits per aplicar l’article 155 de la Constitució que vàrem votar de forma molt majoritària.
 14. L’article 155 té com a objectiu assegurar que totes les comunitats autònomes compleixen la legalitat i dóna al govern d’Espanya l’autoritat per requerir-les a que ho facin i, fins i tot, a adoptar mesures per tal d’obligar-les a fer-ho.
 15. La decisió definitiva sobre l’aplicació concreta de l’article 155 correspon al Senat.
 16. Demanem, doncs, al govern de Catalunya i al Govern d’Espanya, als Presidents  Rajoy i Puigdemont, que esgotin fins al darrer moment totes les posibilitats de diàleg per evitar mals majors. Per iniciar un camí per trobar una solució política a un problema polític. En el marc de la llei i dels mecanismes per canviar-la.
 17. Reitero el nostre convenciment que la convocatòria de noves eleccions al Parlament seria la millor sortida a aquest atzucac.

 

 

 

 

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dijous 19 Octubre 2017, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.