Pregunta al president

Pregunta al president de la Generalitat

Parlament, 12 de juliol de 2017

[enllaç al vídeo]

Gràcies, senyora presidenta.

Molt honorable senyor president, si m’ho permet, vull començar per felicitar el conseller Jané pel desbloqueig de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya. Ja era hora. Tot el nostre suport, conseller i president, a l’imprescindible esforç de cooperació Estat-Generalitat en matèria de seguretat.

La meva pregunta, president, és doble, però molt senzilla: es pot comprometre davant la cambra a no utilitzar el procediment legislatiu especial de lectura única per a l’aprovació de lleis tan transcendentals com la que pretén emparar la convocatòria de l’1 d’octubre i la no menys important de desconnexió, transitorietat o règim jurídic català, tal com indica el recent dictamen del Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya?

I l’altra: molt honorable senyor president, es pot comprometre davant la cambra a no legislar total o parcialment sobre el règim electoral català sense comptar amb el suport almenys de dos terços del Parlament, tal com estableix l’Estatut d’autonomia de Catalunya?

*****************

Mai en poc temps, en tan poc temps, tanta contradicció. Per una banda, em diu: «Si la llei ho permet, jo ho faré», i diu: «I si la llei no ho permet, també ho faré.» Això és el resum de la intervenció que m’acaba de fer.

El Consell de Garanties Estatutàries diu que només es pot utilitzar el procediment legislatiu especial de lectura única –cito– «quan la naturalesa del projecte o proposició de llei ho aconselli, o que la simplicitat de la seva formulació ho permeti». Creu vostè que les proposicions de llei a les que m’he referit, qualificades per vostès mateixos d’històriques, poden tramitar-se de pressa i corrents i, com diu el Consell de Garanties –i cito literalment–, «limitant notablement les possibilitats de participació de les minories en el procés d’elaboració de la norma»?

Diu el Consell de Garanties Estatutàries que la lectura única ha de ser utilitzada de forma excepcional, diu: «Per a l’aprovació d’iniciatives legislatives que no requereixin d’un extens procés deliberatiu i de treball parlamentari per raó de l’escassa rellevància política o social del seu objecte, o per la poca complexitat tècnica de la seva tramitació.»

Creu vostè, sincerament, que les lleis que pretenen aprovar d’aquesta manera compleixen aquest requisit? I, ja no cal dir-ho, si vostès el que pretenen és saltar-se l’Estatut d’autonomia de Catalunya per fer de pressa i corrents i de qualsevol manera, trepitjant els drets de l’oposició, vulnerant el que entre tots vam decidir i que els ciutadans de Catalunya van votar… President, està tot dit, no comptin amb nosaltres. Però l’hi torno a reiterar: no situïn les institucions de Catalunya fora de l’estat de dret.

 

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dimecres 12 Juliol 2017, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.