Pregunta al president de la Generalitat

PREGUNTA DE MIQUEL ICETA AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Parlament de Catalunya, 31.05.17

[enllaç al vídeo]

Gràcies, senyora presidenta,

Molt honorable, senyor president,

La seva relació epistolar amb el president del govern d’Espanya ha deixat clar que no hi haurà un referèndum acordat sobre la independència després de l’estiu. Per tant, en la falsa disjuntiva “referèndum o referèndum”, només queda la possibilitat del referèndum unilateral fora de l’actual marc legal.

Sr. President, podria dir-nos en seu parlamentària en quina data preveu convocar-lo i quines preveu que siguin les conseqüències.

 

************************

Senyor president,

Fora bo que les grans decisions polítiques i els anuncis de capteniment del govern es produïssin en seu parlamentària. Fa temps que estem demanant al govern que informi dels preparatius del referèndum. Vostès han bloquejat fins i tot una comissió d’investigació que pretenia conèixer què hi havia del cert en les declaracions del jutge Santi Vidal. També els hi hem demanat sense èxit la documentació relativa a l’elaboració de la mal anomenada llei de transitorietat.

Suposem que coneixerem la data poc després de l’anunciada reunió del Pacte Nacional pel Referèndum. Un pacte que havíem entès tenia com a objectiu l’impuls d’un referèndum acordat que no és el que vostè pretén convocar després de l’estiu.

No ens diu la data i tampoc he sabut veure que tinguin gaire clares les conseqüències de convocar un referèndum fora del marc legal.

Sí, fora del marc legal, com ho va declarar de forma unànime el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya.

Un referèndum que no podrà comptar amb l’aval de la Comissió de Venècia, tal com va demanar aquest Parlament. I no podrà comptar amb aquest aval, precisament perquè incompleix la primera de les condicions exigibles que no és altra que la d’estar previst per la Constitució o per una llei d’acord amb la Constitució.

A ningú se li escapen les enormes dificultats de celebrar un referèndum d’aquestes característiques.

I tampoc crec que sigui agosarat dir que un referèndum d’aquestes característiques, si finalment es celebrés, tindria efectes molt similars a les de la consulta del 9-N de 2014. Cap efecte positiu concret, i alguns efectes molt negatius.

President, seguim pensant que vostès han situat la política catalana en un carreró sense sortida. Que han decidit tirar endavant sense calcular gaire quines poden ser les conseqüències de les seves decisions. Han passat ja divuit mesos des de les eleccions, el que deien en el seu programa no s’ha acomplert, el que van determinar en la comissió d’estudi sobre el procés constituent tampoc.

L’emplacem novament a no situar les institucions catalanes fora de la llei, a que no furtin informació ni drets als grups de l’oposició i, sobretot, a que no cometin la irresponsabilitat de prendre decisions que acabin perjudicant el país i les seves institucions per no haver previst les conseqüències.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dimecres 31 Mai 2017, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.