Paraules en el comiat de Josep Verde i Aldea

PARAULES DE MIQUEL ICETA EN EL COMIAT DE JOSEP VERDE I ALDEA

Barcelona, 4 de febrer de 2017

 

Hi ha persones discretes que deixen una inesborrable petjada. És el cas d’en Josep Verde i Aldea.

Advocat, cristià progressista, habitual defensor d’encausats per l’ominós Tribunal de Orden Público, membre de Justícia i Pau, cofundador del Grup Cristià de Defensa i promoció dels Drets Humans, el 1969, sis anys abans de morir Franco.

S’incorpora el 1974 al Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya, partit que es convertí en el PSC (Reagrupament) amb el lideratge indiscutible de Josep Pallach.

La mort sobtada de Pallach el 1977, situa Josep Verde al capdavant del Reagrupament. En les eleccions generals de 1977 participa en el Pacte Democràtic per Catalunya, juntament amb Convergència Democràtica de Catalunya i l’Esquerra Democràtica de Catalunya liderada per Trias Fargas.

Fidel al seu compromís catalanista i socialdemòcrata, impulsa el procés d’Unitat Socialista que culmina en el Congrés de juliol de 1978 en el que es funda l’actual PSC. En la cruïlla va triar unitat socialista. Per aquest motiu, sempre romandrà en la memòria socialista junt amb Joan Reventós i Josep Maria Triginer, els tres fundadors, els tres caps visibles, del PSC.

verde_triginer_reventos

Diputat al Congrés, va ser vicepresident de la Cambra. Va participar en l’elaboració de l’Estatut de Sau, i va ser membre del Consell d’Europa, sent vicepresident de l’Assemblea parlamentària del Consell d’Europa de 1983 a 1986. Posteriorment va ser eurodiputat des de 1986, sent vicepresident del Parlament europeu de 1992 fins al 1999. Membre del Consell Català del Moviment Europeu del que va ser president de 2000 a 2006. Va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2011.

Fidel sempre al seu compromís polític, demòcrata, catalanista, socialdemòcrata i europeista. Va encapçalar la llista del PSC a les eleccions europees els anys 1987, 1989 i 1994.

Com ha escrit Raimon Obiols, el socialisme català perd amb Josep Verde i Aldea, un pany de paret, un gran fragment de la nostra vida col·lectiva. Discret, seriós, informat, intel·ligent i honest. No és exagerada la comparació amb Jacques Delors, també socialdemòcrata d’arrels cristianes i europeista de pedra picada. Realista i pragmàtic, tant com infatigable reformista.

Ens correspon als que seguim preservar la seva memòria i estar a l’alçada del seu llegat.

Que la terra li sigui lleu.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dissabte 4 febrer 2017, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.