Pregunta al president de la Generalitat

PREGUNTA PARLAMENTÀRIA AL PRESIDENT DE LA GENERALITAT

Moltes gràcies, senyora presidenta.

Senyor president, volia demanar-li algunes pre­cisions sobre alguns canvis que sembla que es poden estar produint en el full de ruta del seu Govern.

Coneixíem el full de ruta de Junts pel Sí: estructures d’estat, declaració d’indepen­dència, eleccions constituents, constitució catalana i referèndum per aprovar la cons­titució. Aquest full de ruta es va veure modificat, en el sentit d’introduir-hi unes lleis de desconnexió en paral·lel a la creació d’estructures d’estat, i sembla que la declaració d’independència quedava per després de les eleccions constituents.

Després, amb l’aprovació de les resolucions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent, del 27 de juliol, va aparèixer una fantasmagòrica assemblea constituent, que era qui havia d’elaborar el projecte de constitució catalana.

Una assemblea cons­tituent que, es deia, una vegada convocada, elegida i constituïda, disposaria de plens poders; que les decisions d’aquesta assemblea serien de compliment obligatori per a la resta de poders públics i per a totes les persones físiques i jurídiques, i que cap de les decisions de l’assemblea no seria tampoc susceptible de control, suspensió o impugna­ció per cap altre poder, jutjat o tribunal. Visca la separació de poders! jo no sé si això, quan ho va explicar vostè a París, ho devien entendre gaire.

Però, després, en el full de ruta es va incloure el referèndum amb caràcter previ a les eleccions constituents; un referèndum acordat o unilateral a celebrar, en tot cas, cap al setembre, vam entendre, de l’any que ve. Ja sap que nosaltres considerem que la ne­gociació del referèndum, per si mateixa molt difícil, esdevé impossible des del moment que el seu Govern afirma que el convocarà en qualsevol cas. I sap que nosaltres con­siderem que un referèndum unilateral seria una repetició de la consulta del 9-N, sense efectes pràctics.

Com bé sap, nosaltres creiem que cap iniciativa unilateral pot resoldre la qüestió. Però el que ens agradaria, president, i aquest és l’objecte de la pregunta, és que en seu parlamentària, i no tant en declaracions a un diari portuguès o en una conferència a Pa­rís, ens digués exactament quin és el camí, quin és el full de ruta, quan situa la celebra­ció del referèndum que va encarregar al vicepresident Junqueras i al conseller Romeva, quan pensa aprovar la declaració de la independència, quan seran les eleccions dites «constituents» i on ha quedat aquella assemblea constituent que havia de ser el desllorigador del procés.

****************

President, des d’un punt de vista democràtic, em sembla altament preocupant que el president de la Generalitat demani als diputats del Parlament de Catalunya que va­gin a escoltar-lo a Madrid, a París o llegeixin premsa portuguesa per saber què vol fer.

Però com ens tenen acostumats a aquest to tertulià en el moment de contestar les preguntes al Parlament, jo també el faré servir. President, quan seran les eleccions? Quan declararà la independència? Quin dia farà el referèndum? I on està l’assemblea constituent de què es vantaven?

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dimecres 19 Octubre 2016, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.