Intervenció davant del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses socialistes

INTERVENCIÓ DE MIQUEL ICETA DAVANT DEL CONSELL D’ALCALDES I ALCALDESSES SOCIALISTES I REPRESENTANTS DEL MÓN LOCAL SOCIALISTA I PROGRESSISTA

(Barcelona, 9 d’abril de 2016)

Gràcies, gràcies per la vostra contribució al projecte socialista però, sobretot, gràcies en nom de la ciutadania.

En un moment en que Europa sembla haver perdut el nord, després de 4 anys de dretes antimunicipalistes a Espanya, quan a Catalunya tenim un govern amb un projecte equivocat i impossible, els Ajuntaments catalans, i particularment els socialistes esteu atenent les demandes socials de la ciutadania.

Sou la primera trinxera, la primera defensa davant la pobresa i la desigualtat, esteu en contacte directe amb la realitat, sense cercar excuses, sense prou reconeixement, prou competències i prou recursos, esteu al costat de la gent, dels que més ho necessiten, i també dels més emprenedors.

Us felicito perquè no us deixeu arrossegar en guerres de banderes, perquè esteu compromesos amb el dia a dia, les escoles bressol, les beques menjador, els ajuts socials, la pobresa energètica, la cultura, els barris, la convivència, els desnonaments.

Sou el que millor ens defineix als socialistes, sou el nostre aparador, sou el socialisme català.

Als Ajuntaments ens hem permès de demostrar que sabem governar, que sabem pactar, que sabem llegir la realitat, que no fugim d’estudi, que sabem prioritzar.

Pactar, trobar elements en comú per resoldre els problemes de la gent.

Ja m’agradaria que tothom sabés pactar. Però per saber pactar cal saber escoltar, cal saber dialogar, cal voler pactar.

Aprofito avui per reiterar la necessitat d’un acord a Espanya que faci possible un govern de canvi.

No he entès a Podemos. Com pot ser que presentin un document amb 20 propostes i, sense esperar la resposta, diguin que s’aixequen de la taula?

Decideixen convocar una consulta per trencar. Al revés del que vàrem fer els socialistes, que vàrem convocar una consulta per acordar, i per seguir eixamplant els acords.

Exactament el que volem pel que fa a les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya, volem un referèndum per acordar, per seguir junts, un referèndum sobre la reforma de la Constitució, no un referèndum per trencar.

Tenim una gran oportunitat a Espanya. Donar resposta als problemes que la dreta no ha sabut afrontar. La crisi, la corrupció, Catalunya. N’hi ha més, és clar, però aquests són els més importants.

PSOE, Podemos i Ciudadanos tenen prou elements en comú per abordar aquests tres grans problemes, si no es produeix l’acord no és per les diferències programàtiques. És perquè no hi ha voluntat d’acord.

Y como Pablo Iglesias habló de mí. Yo también voy a hablar de Pablo.

Ayer Pablo Iglesias se refería a la perspectiva de un acuerdo entre Ada Colau y los socialistas en Barcelona. Pero creo que Pablo olvidó el principio de todo esto, olvidó dónde empezó todo: los socialistas dimos nuestro voto a la investidura de la alcaldesa de Barcelona sin pedir nada a cambio. Lo contrario de lo que está haciendo Podemos.

Quizá hemos de recordarle a Pablo Iglesias que si los socialistas hubiésemos hecho como él, el alcalde de Badalona sería Xavier García Albiol y la alcaldesa de Madrid sería Esperanza Aguirre.

Demanem a Podemos que torni a la taula de negociacions, que faci possible un acord a tres bandes, que esperi a rebre resposta als seus plantejaments abans de tancar la porta al canvi, que aprofiti una oportunitat de canvi progressista i no ofereixi una nova oportunitat a Mariano Rajoy i al PP.

Nosaltres hem fet els pactes municipals en clau local, sense supeditar-los a d’altres escenaris. Ho hem fet a Lleida, a Tarragona, a Mataró, a Terrassa, a tants i tants llocs, i recentment a Girona.

I ho seguirem fent, perquè per nosaltres no hi ha altra prioritat que la defensa dels interessos de la ciutadania.

I per això també us agraeixo aquesta trobada, perquè voleu reflexionar conjuntament com fer-ho encara millor.

Exigint el pagament del deute de la Generalitat als Ajuntaments. Uns 120 euros per habitant com a mitjana. Amb el deute de 300 milions d’euros a l’Ajuntament de Barcelona com a exemple més punyent.

Vull felicitar-vos perquè situeu la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic en el frontispici de l’acció municipal, i també pel vostre compromís com a agents de pau i de solidaritat, especialment en aquest moment de vergonya europea davant la crisi dels refugiats.

Saludo la iniciativa de constituir la Xarxa de Municipis per la Igualtat.

I ratifico el compromís del PSC en el vostre combat per la derogació de la LRSAL, per un finançament local que doni resposta a les necessitats de la gent, i per l’exigència de lleialtat institucional a la Generalitat i l’Estat.

Haurem de treballar de valent per assolir aquests objectius. I haurem de definir també com volem perfilar millor el paper dels Ajuntaments en la perspectiva de la reforma constitucional que volem impulsar.

Us desitjo força i encert en aquesta etapa municipal, us ofereixo el compromís de la direcció del partit i dels nostres grups parlamentaris i, com sempre, us dic que aquí em teniu pel que vulgueu disposar.

Moltes gràcies.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dissabte 9 Abril 2016, in Intervencions públiques. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.