Comentaris sobre el comunicat de Jordi Pujol

Per explicar el contingut de la reunió de la Comissió Executiva del PSC he mantingut un contacte amb els mitjans de comunicació. A continuació trobareu els meus comentaris sobre el recent comunicat de Jordi Pujol.

 

L’engany de Jordi Pujol ha causat un gran mal a la política, al catalanisme, a la Generalitat i a Catalunya.

Molts catalans i catalanes ens sentim avui indignats, traïts, enganyats.

Només podrem recuperar-nos col·lectivament d’aquest cop a través de la veritat, la transparència i l’exemplaritat.

És impossible amagar el cap sota l’ala. El que ja sabem fa del tot impossible pensar que les coses segueixin com si res. La sospita sobre el que no sabem esdevé insuportable. Claredat, veritat i transparència són del tot exigibles.

Els fets són d’una enorme gravetat i transcendència, i, objectivament, agradi o no, escampen una feixuga ombra sobre el projecte polític i l’obra de govern de Convergència i Unió.

Esperem que Jordi Pujol i el president Mas estiguin a l’alçada de les circumstàncies. A ells correspon prendre la iniciativa per esclarir totalment els fets.

Pel prestigi de les institucions i pel bé de Catalunya els demanem celeritat i contundència.

No acceptem de cap de les maneres que els actes d’una persona siguin aprofitat per atacar les institucions catalanes.

Ho hem dit sempre: Pujol no és Catalunya.

Estem convençuts que sabrem superar aquesta situació i l’enorme decepció i indignació causades per una evasió fiscal al llarg de 34 anys per qui va presidir la Generalitat al llarg de 23 anys.

És imprescindible conèixer el volum total defraudat per Jordi Pujol i la seva família, així com l’origen de tots els ingressos que van escapar del control de la Hisenda pública.

L’evasió fiscal continuada i l’opacitat de la procedència dels fons perverteix la política i acaba amb la moral col·lectiva. Només podrem recuperar-les a través de la veritat.

Som conscients que l’erosió de la política i de les institucions té a veure amb comportaments com aquests i d’altres que estan afectant la vida pública des de fa massa temps.

També som conscients que l’esforç col·lectiu per netejar la imatge de la política no pot ni ha d’esdevenir una batalla partidista.

És obvi que la nota de Jordi Pujol és del tot insuficient, perquè malgrat la gravetat dels fets que s’hi reconeixen, encara calla molt més del que diu. I això no és acceptable.

Utilitzarem tots els mitjans al nostre abast per a l’esclariment total dels fets, però reiterem que, pel bé de tots, convé que Jordi Pujol, el president Mas i Convergència i Unió prenguin la iniciativa i evitin un espectacle de batalla partidista que no seria positiu per recuperar la bona imatge de la política.

Jordi Pujol, com a president de la Generalitat des de 1980 a 2003, ha de ser conscient de la insuficiència de les seves explicacions i del dany que ja ha causat a la política, les institucions, la societat i el país. Esperem d’ell els gestos i decisions que limitin en el possible que aquest mal augmenti encara més.

És obligada una explicació exhaustiva que hauria de produir-se en seu parlamentària. També fora convenient la renúncia al tractament i a les prerrogatives com a expresident.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dilluns 28 Juliol 2014, in Anotacions. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.