Pregunta al president de la Generalitat (23.07.14)

Transcripció de la pregunta de Miquel Iceta com a president del grup socialista al Parlament de catalunya, al president de la Generalitat, Artur Mas, en la sessió de control al govern

Moltes gràcies, presidenta.

Permeti’m, president, que en primer lloc jo també m’afegeixi a totes les peticions perquè el Govern de Catalunya, i el seu president al capdavant, es manifestin de forma clara i rotunda en favor d’aturar la massacre a Gaza. Li dic des d’un grup parlamentari que condemna totes les violències, però en aquests moments la que està colpint milions de catalans és la que s’està produint a una riba de la Mediterrània, que és el nostre mar, i que està produint un patiment insuportable i intolerable des de qualsevol punt de vista democràtic.

President, sense diàleg, negociació i pacte no és possible introduir un canvi substancial en les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya. Sense diàleg, negociació i pacte no tindrem ni una solució federal, ni una solució confederal, ni la independència. Sense diàleg, negociació i pacte, tampoc no hi haurà consulta.

President, ens agradaria que, si vol, pogués dir quan s’entrevisti amb el president Rajoy que els socialistes de Catalunya li fem costat a vostè en l’exigència de negociació, diàleg i pacte, per acordar el finançament econòmic, efectivament, per aturar l’aplicació de la llei Wert, perquè el Fons de Liquiditat Autonòmic no esdevingui el fons de liquidació de l’autonomia, per obrir una ponència al Congrés dels Diputats que estudiï la reforma de la Constitució per fer d’Espanya un estat federal que reconegui que Catalunya és una nació, un pacte fiscal solidari, blindi les competències de la Generalitat en matèria d’educació, llengua i cultura, i ens proporcioni una justícia i un Senat federals.

També hauria de dir-li a Mariano Rajoy que la sanitat catalana no pot suportar més retallades. Parli-li, si us plau, de Bellvitge o de la Vall d’Hebron. Digui-li també que els catalans i les catalanes no volem la nova regulació de la interrupció voluntària de l’embaràs que ens volen imposar a tots i a totes. Que la reforma laboral està fent molt de mal.

President, hi ha moltes coses amb les que pot comptar amb els socialistes de Catalunya, estem al seu costat per afrontar molts dels problemes que afecten els catalans i les catalanes, i per denunciar l’especial responsabilitat del Govern d’Espanya en molts d’ells. Caldrà vèncer moltes resistències perquè el diàleg s’obri camí, també per fer possible la consulta.

Però president, també caldrà renunciar a preguntes que no encaixen en la nostra pròpia llei, a iniciatives i decisions unilaterals que ens aboquen, o bé a un carreró sense sortida, o bé a un xoc de trens que no beneficiarà a ningú, i això depèn de vostè.

President, com planteja i com està preparant la seva reunió amb el president Rajoy, que tindrà lloc la setmana que ve?

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dimecres 23 Juliol 2014, in Anotacions. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.