Un sistema electoral per a Catalunya

scoopit_mi_petitAvui l’actualització del meu Diari a Internet recull els articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquestes darreres setmanes. Us recordo un cop més que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

Començo per parlar de la proposta de sistema electoral per a Catalunya formulada pel PSC. En trobareu tots els detalls al lloc web lleielectoral.cat Al respecte podeu llegir els articles:lleielectoral_logo_petit

  • “El PSC proposa que la meitat dels diputats siguin elegits de forma directa”, José Rico
  • “El PSC propone una ley electoral de doble voto y con elección directa de 58 diputados”, EFE/La Vanguardia
  • “El PSC plantea la elección directa de 58 diputados y un sistema de doble voto”, Pere Ríos
  • “El PSC planteja una llei electoral amb doble vot que augmenta lleugerament la proporcionalitat”, Catalunya Press
  • “Una llei necessària”, Joan Tapia

A continuació hi trobareu els meus arguments en forma d’article

UN SISTEMA ELECTORAL PER A CATALUNYA

Catalunya és la única Comunitat Autònoma espanyola que no té una llei electoral pròpia. Ens regim per una disposició transitòria recollida en l’Estatut de 1979, que havia de regular solament les eleccions de 1980, i que va ser prorrogada per l’Estatut de 2006, en el que es va establir que l’aprovació de la llei electoral catalana requereix del suport d’un mínim de 2/3 dels membres del Parlament. En definitiva, les eleccions catalanes es regeixen encara avui per alló que estableix la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG). Sembla mentida, i més en un moment en que es posa en primer pla l’aspiració a esdevenir un Estat independent, però és així. La responsabilitat és, sens dubte, del conjunt de forces polítiques, especialment d’aquelles que hem tingut un pes parlamentari rellevant. És de justícia recordar que el 2007 una Comissió d’Experts designada pel Govern Maragall va lliurar al Parlament un Informe que, lamentablement, no va conduir a l’aprovació de la llei, i que en el Parlament hi ha registrada des del 2009 una Iniciativa Legislativa Popular impulsada per Ciutadans pel Canvi, proposant una reforma electoral que va obtenir el suport de desenes de milers de ciutadans. Fins ara, i malgrat els esforços de totes les forces polítiques, la ponència parlamentària conjunta no ha trobat una solució que compti amb el consens necessari.

El president de la Generalitat i el president del grup parlamentari socialista van coincidir en la importància de treballar pel consens i en la conveniència d’explorar les possibilitats d’un sistema electoral de representació proporcional personalitzada, com el que funciona a la República Federal Alemana, com a base per a construir un acord. És amb aquest esperit que els socialistes catalans hem posat sobre la taula una proposta concreta que es pot trobar a la pàgina web www.lleielectoral.cat

Quins criteris estan en la base de la proposta que oferim a tots els grups parlamentaris? En primer lloc, és una proposta efectivament inspirada en el sistema electoral alemany, que combina l’elecció directa de diputats de districte i una alta proporcionalitat, superior a la del sistema vigent. En segon lloc, és una proposta que respecta el criteri d’equilibri territorial, amb la creació de 57 districtes electorals uninominals de base territorial, agrupats en set demarcacions electorals (Comarques Gironines, Terres de Ponent, Tarragona i Ebre, Catalunya Central, Regió metropolitana Est, Regió metropolitana Oest i Barcelona- comarca del Barcelonès). En tercer lloc, és un sistema senzill de cara als electors i amplia la capacitat d’elecció dels ciutadans, que tenen dos vots, un per elegir directament el seu diputat de districte, i un altra per votar la llista del partit que prefereixin. En quart lloc, dóna resposta als ciutadans d’Aran i als catalans residents a l’exterior que reivindiquen una representació en el Parlament, i que amb aquesta proposta elegirien directament els seus respectius diputats. I, en cinquè lloc, la seva aplicació als resultats d’anteriors eleccions demostra una gran estabilitat.

Es tracta d’una proposta per a l’acord i, per tant, oberta a la discussió i a la millora. Estem també oberts a considerar d’altres propostes que es puguin formular però no volem deixar d’assenyalar que, per a nosaltres, és imprescindible que el nou sistema electoral sigui més proporcional que l’actual, perquè seguim aspirant a l’igual valor del vot de tots els ciutadans, i que considerem necessari acostar al màxim els diputats a la ciutadania i que, des d’aquesta perspectiva, l’elecció directa de diputats en districtes uninominals és una proposta difícilment millorable.

*******

A continuació trobareu les declaracions polítiques més rellevants de Pere Navarro i alguns articles referits a ell:

Aquests darrers dies Pere Navarro ha estat també notícia perquè va ser víctima d’una agressió. Crec que hauria de ser motiu de reflexió per a tothom i per afavorir aquesta reflexió fugint de tota subjectivitat us proposo la lectura de cinc articles que m’han semblat especialment rellevants al respecte:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA EUROPEA I LES PROPERES ELECCIONS AL PARLAMENT EUROPEU:

javi_paris

A continuació destaco dos articles meus: “La greu responsabilitat del president Mas” a El Periódico de Catalunya i “Por qué somos federalistas y no somos independentistas” a la revista El Siglo.

ARTICLES SOBRE POLÍTICA CATALANA I SOBRE EL DEBAT AL VOLTANT DE L’ENCAIX ENTRE CATALUNYA I LA RESTA D’ESPANYA:

Una pregunta/resposta de la entrevista de Josep Antoni Duran Lleida:

¿Una Catalunya independiente quedaría en un agujero negro? ¿Sería la isla de Robinson Crusoe?
Jurídicamente, un Estado que se crea de nuevo fruto de una secesión de otro tiene que pedir el ingreso a los organismos internacionales porque pierde los derechos y deberes que tenía formando parte del estado predecesor. A nivel de UE, la respuesta jurídica de los tratados de la UE no nos es precisamente favorable. Pero no es sólo una cuestión jurídica. Más allá de los tratados hay una realidad política que no podemos obviar. Los estados de la UE no están dispuestos a alterar el modelo de construcción y equilibrio político europeo. Para ellos, abrir la puerta a Catalunya sería un antecedente problemático para Francia, Italia, Alemania… Si el mundo se creara ahora, una Catalunya independiente sería viable, pero ya está creado y las interdependencias son las que son.

ARTICLES SOBRE BARCELONA, LES CIUTATS I LA NECESSITAT DE RENOVAR ELS PARTITS I LA POLÍTICA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ ECONÒMICA ESPANYOLA:

ARTICLES DE REFLEXIÓ ECONÒMICA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA INTERNACIONAL (en especial sobre Ucraïna):

ARTICLES PER REFLEXIONAR:

Articles amb motiu de la mort de Gabriel García Márquez: “Muere Gabriel García Márquez: genio de la literatura universal” de Winston Manrique Sabogal, “El amor por la crónica” d’Alex Grijelmo, “Cien años de soledad: la génesis” de Winston Manrique Sabogal i “¿Realismo mágico o mago del realismo?” de Ricardo Lagos.

Article amb motiu de la mort de Joan Blanch, alcalde socialista de Badalona, “El gobernante de Badalona” d’Enric Juliana.

“Perles” del programa del Polònia emès el 10 d’abril, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar-les totes aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LA IMATGE DE LA SETMANA] La mossa de l’any.

[L’ESTÀVEM ESPERANT] L’agressió crispada a Pere Navarro… en forma d’estelada. Mireu el retrat robot…

[MALAGUANYAT] La dimissió de Jordi Cañas.

[SURREALISTA] El test del caramelet per medir la capacitat d’autocontrol dels polítics lligada (que no entenc com) amb la desafecció (¿?) I bé de fet, no el passa ningú. Millor no incloure la prova a la propera enquesta del CEO.

[LA FRASE DE LA SETMANA] “Que sonin les gralles” per celebrar que Junqueras no cal que faci res, que tots els papers de l’auca estan pillats i que quedarà igualment com l’heroi.

[LA CANÇÓ] El president català i el seu palmero a la Fira d’Abril són… “Els tomatitos de la ceba” versionant “El adiós”

[Mas] Tenir ancestres andalusos
no et fa ser menys català.
No et fa ser menys català
que tu beguis “rebujito”
que siguis un tio salat
o que riguis a en Chiquito
no et fa ser menys català.
No et fa ser menys català
això és terra d’acollida
no feu pas cas a en Duran
quan diu que per la patilla
us esteu al bar cobrant.

[Mas i Homs] No rebutgis al procés
no el rebutgis per favor
és igual el teu origen
que el somni se’ns acaba
si tu votes que no.

[EL MEU GAG PREFERIT] Angela Merkel rememora el gag del bucle sobre el final de la crisi. Només ella sap quan, clar [9/5/13] ZP pilotant el camí per sortir de la crisi… que falta mooooolt? 2008, 2009, 2010,… 2011, canviem de pilot, a veure en Rajoy què tal. Bé, primer cal explicar-li quin és el seient del conductor i que cal anar marxa endavant, no enrere.

[QUE FORT] Edredoning, vull dir, brainstorming del govern espanyol per veure què li poden regalar al president Mas perquè “se le quite la tontería esta de votar”.

[LA PICADA D’ULLET] Que Rosa Díez no recordi a què correspon la lletra D de les seves sigles… dinosaurios?

[LA NOVETAT] Toni Cantó. Com ens hem de veure.

[LA NOVETAT] Álvaro Pombo. Grandíssim.

[PERLA] Ecovegas, l’última bogeria mercantilista del diner fàcil, un parc temàtic de l’agricultura ecològica al delta de l’Ebre, diu que hi ha projectada una muntanya russa en forma de cargol poma.

[MOLT BO] Pere Navarro crea escola i tothom vol que li fotin una cleca. Si el President Mas para la galta, qui corre més per arribar-hi primer és en Duran!

ZW 391 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

OuiShare Fest 2014: The Age of Communities
http://ouisharefest.com

Després de l’èxit de participació de la primera trobada, els dies 5, 6 i 7 de maig se celebra a París la segona edició de l’OuiShare Fest 2014. Aquest és un dels esdeveniments més rellevants sobre Economia Col·laborativa que es fan actualment. Està previst que la trobada reuneixi al voltant de 1.000 líders d’opinió, emprenedors, organitzacions sense ànim de lucre, empreses, activistes i funcionaris públics durant tres dies de conferències, co-creació i connectivitat.

Un dels elements més significatius de l’organització és que, a diferència d’una conferència tradicional, el programa ha estat co-creat amb la comunitat OuiShare, a partir de 150 propostes que es van obtenir en convocatòria oberta. A més del programa al Cabaret Sauvage, amb la presència de participants destacats com Rachel Botsman (Collaborative Consumption), Michel Bauwens (P2P Foundation) o Lisa Gansky (Meshlabs), una sèrie d’esdeveniments paral·lels –com l’OuiShare Village a la Fira de París i el campament OuiShare Labs− tindran lloc de l’1 al 5 de maig i durant la nit del 5 al 6 de maig.

OuiShare és una comunitat global, iniciada a París l’any 2012, incubadora i creadora de projectes que té la missió de donar poder a ciutadans, institucions públiques i empreses per crear una Economia Col·laborativa. És a dir, una economia basada en compartir, col·laborativa i oberta, fonamentada en xarxes horitzontals i comunitats. L’organització, sense ànim de lucre, ha evolucionat ràpidament i és present en 25 països d’Europa, Amèrica Llatina i Orient Mitjà.

Podeu seguir l’activitat del Festival al blog i/o en els perfils de Twitter (amb l’etiqueta #OSFest14), Facebook i Google+.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 4 Mai 2014, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.