Temps per reflexionar

scoopit_mi_petitAvui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet recull els articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana i serveix pràcticament per acomiadar l’any perquè no tinc previst actualitzar-lo els dies 29 de desembre i 5 de gener. Us recordo un cop més que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

Començo per convidar-vos a llegir la breu nota de benvinguda al nou any de la web de la Fundació Rafael Campalans “2014. Ens queden moltes coses a fer junts“.

Tot seguit us convido a llegir dos posicionaments oficials del PSC sobre temes de gran transcendència: Pere Navarro denuncia que “el mateix dia que es fa públic l’indecent i desproporcionat augment del rebut de la llum, CiU es posa al costat del PP” i “El PSC diu no a la reforma de l’administració local del PP“.

A continuació podeu llegir una notícia que m’afecta personalment tal com la va publicar El Periódico de Catalunya “Iceta relleva Zaragoza” de José Rico i Juan Ruiz Sierra i el perfil que em dedica avui mateix aquest diari “Miquel Iceta, torna l’home-pont“.

En comptes de fer un comentari escrit sobre els temes més rellevants d’aquestes darreres setmanes, us convido a mirar l’entrevista que em va fer divendres Ariadna Oltra a Els Matins de TV3.

Com a obsequi amb motiu del solstici d’hivern i com que crec que aquests dies han de servir també per reflexionar, us ofereixo un petit llibret autoeditat en format pdf “Federalisme i consulta“, que recull els meus articles sobre aquestes qüestions publicats des de l’any 2010 fins a finals del 2013 ordenats cronològicament. Com a curiositat, val la pena subratllar que el primer de tots ells, publicat el setembre del 2010, portava el títol “Després de la sentència, federalisme“.

Avui La Vanguardia publica una enquesta realitzada per l’empresa Feedback en la que assenyala que es produeix un empat entre favorables i contraris a la independència, que només un 38% creu que se celebrarà el referèndum del 9 de novembre del 2014 i que dos de cada tres enquestats avalarien un pacte fiscal i un blindatge competencial, és a dir, una tercera via. Es manté un percentatge molt elevat de suport a la celebració d’un referèndum sobre la independència (73,5%) tot i que es redueix gairebé 9 punts amb relació a l’anterior enquesta del mes d’octubre. Pel que fa a la intenció de vot i l’estimació d’escons, l’enquesta de Feedback atorga la victòria a ERC amb un 23,5% i de 35 a 37 escons (21), seguida de CiU amb un 22,4% i de 34 a 36 escons (50), Ciutadans obtindria un 14,2% i 18 escons (9), el PSC obtindria un 12,4% i 16 escons (20), el PP obtindria un 9,5% i 13 escons (19), ICV-EUiA obtindria un 10,1% i 12-13 escons (13), i la CUP obtindria un 4,4% i 5-6 escons (3). Entre parèntesi teniu el resultat en escons obtingut per cada força política en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya.

Sondeo-de-Feedback-para-LV

Feedback va fer per La Vanguardia una enquesta publicada el passat 6 d’octubre en la que es pronosticava un resultat força similar: ERC obtenia un 24,2% i 36-37 escons, seguida de CiU amb un 23,9% i 36-37 escons, Ciutadans obtenia un 9,6% i 12-13 escons, el PSC obtenia un 11,9% i 15-16 escons, el PP obtenia un 10,6% i 14-16 escons, ICV-EUiA obtenia un 10,3% i 12-13 escons, i la CUP obtenia un 5,2% i 6 escons.

Sobre l’enquesta publicada avui us convido a llegir l’editorial de La Vanguardia “Hay margen” i els articles “CiU y ERC libran una estrecha pugna por la primera plaza” de Carles Castro, “Malestar y complejidad” de Jordi Sauret, director de l’estudi, i “Entusiasmo y cautela” d’Enric Juliana. En relació a les variacions de l’opinió pública podeu llegir l’article de Jordi Matas Dalmases “Mucho ruido y pocos cambios” i el d’Àngels Pont “La consulta i les enquestes”.

ARTICLES SOBRE POLÍTICA CATALANA I SOBRE EL DEBAT AL VOLTANT DE L’ENCAIX ENTRE CATALUNYA I LA RESTA D’ESPANYA:

Com a petita mostra que hi ha altres temes que preocupen podeu llegir els articles “La ILP por una renta garantizada ciudadana entra al Parlamento catalán” de Flor Ragucci, “La Coordinadora de Lesbianas y Gays se disuelve por los recortes” d’Ivanna Vallespín, visiteu la pàgina web de la Coordinadora de Lesbianes i Gais, i el meu article “Per un renovat compromís contra l’homofòbia“.

ARTICLES SOBRE BARCELONA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ POLÍTICA ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ ECONÒMICA  I SOCIAL ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA EUROPEA:

Sobre política internacional us convido a llegir els articles “Oriente Medio en el invierno árabe” de Joschka Fischer, “Michelle Bachelet, presidenta electa de Chile tras una gran victoria” de Francisco Peregil i “La Fed empieza la retirada” de José Carlos Díez.

ARTICLES PER REFLEXIONAR:

I, per acabar, un record amb motiu del centenari del naixement de Willy Brandt. “Willy Brandt, 1913-1992”, Fundació Rafael Campalans.

300

La secció “Perles del Polònia” arriba al número 300 amb un disseny renovat. Gràcies i enhorabona, Núria!

“Perles” del programa del Polònia emès el 19 de desembre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les “Perles del Polònia” aquí, amb imatges, vídeos i tot.

MONOGRÀFIC SOBRE LA CONSULTA

Aquesta setmana els polacs han suat tanta tinta com el President per ferLA PREGUNTA.

[MOLT BO] La urna-bomba? El cable vermell o el cable blau? Sort dels “jutges de confiança” que hi són quan se’ls necessita.

[LA PICADA D’ULLET] Ara hem de canviar la data de la consulta perquè el President Mas té un casament (Laia & Pelayo) “és la neboda de l’Helena i es casa a Salamanca”. No, calla, ho fem igualment allà i així no se n’adonarà ningú.

[BUCLE] Pere Navarro i la consulta. Hereu marxià del mític gag “la parte contratante de la primera parte”

[EL RETORN] Toni Soler intentant aclarir el “rotlle” del recompte.

[PERLA] El President Macià troba que és poca cosa això de la pregunta comparant amb el que va fer ell proclamant-se a sobre. I què dir del President Companys “ei, que a mi em fan afusellar”!! mmmm quan arriba aquest, en Mandela?

[PERLA] The PPzelles revisitant l’anunci del reciclatge. Què fas quan se t’espatlla una consulta? “Si eres catalán y quieres votaaaaar? Tu no po-dráaaaaas!”

[EL GAG TRANSVERSAL] Militars esperant instruccions… de l’elefant blanc? Molt fan del fil musical de fons. Grans perles dialèctqiues: “Lo peor del oficio son las esperas” “Están locos estos demócratas”…

[EXCLUSIVA] La pregunta que tot Catalunya es fa… On para la gigafoto?? No és que no la tinguin, és que no els agrada com ha quedat! Que si ulls vermells, que si no hi surt l’Artur… Va vinga, una mica de Photoshop i afegim-hi uns quants VIPS…. i les torres de La Caixa!

[EL CAMEO] Els del Crackòvia reben el President Mas per aclarir qüestions de la consulta: com queda la lliga, la Champions… pfff.

[SURREALISTA] Un estrany tripartit està molt molt d’acord en temes identitaris i gens gens d’acord en temes econòmics i socials, Sánchez Camacho, Navarro i Cañas compartint finestra: “Hi ha moltes coses més importants que la independència, la independència no interessa als catalans” “No a la independència, perquè quedarem fora d’Europa” “Catalunya i Espanya estan millor units” fins que…. “No feu cas a aquests, només diuen tonteries”

[EXCLUSIVA] Sabem com es va gestar LA PREGUNTA. No és com va dir el President Mas, no…. cadascú va aportar una paraula i van jugar a la frase secreta d’El gran dictat aportant cada un una paraula: alvocats, kiwis, independència, confraternitzar, il·lusió, Duran… Inclusiva o k ase?? Resultat? Dues possibilitats “Li fa il·lusió que els alvocats confraternitzin amb independència del que pensi en Duran”? o bé…. “Al Duran la independència li fa la mateixa il·lusió que confraternitzar amb un alvocat”?

[LA FRASE DE LA SETMANA] Rajoy: “La Constitución es la hostia, coño” mentre Soraya i Rajoy es dediquen al patchwork!

[VINTAGE] Homeeeeee, els mítics “pares” de la Constitució, en blanc i negre i amb una màquina d’escriure. Gairebé entranyable.

[PERLA] El tió de Pere Navarro s’ha entristit…. però “no fem llenya del tió caigut”… tots els polítics llueixen mèrits davant el pare Nöel, que es treu resultats de les enquestes del sac. El president, content d’haver portat Queterunya fins a LA PREGUNTA, Joan Herrera content de creure que ha fet content tothom, la Marta Rovira diu que ella no s’ha barallat amb ningú, ehem.

[MOLT CURRAT] Sóc molt dels gags de l’oest, com aquest en què es demostra que ERC sí que s’ha barallat una mica encara que vagi de bon “rotlle”. Hi ha un duel estrany entre Junqueras i Duran a l’OK Corral. “La llengua més ràpida del Campell, que primer critica i després pregunta” enceta el foc creuat i… qui rep? Ells dos? Nooo, el President!

[DOLENTOT] El conservador del Museu amb urnes, paperetes, en fi, molta pols.

[MALAGUANYAT] “Què tal madefaquers?” Homs i Rovira consulten a Sandro i Zubi LA PREGUNTA. No volen contraprogramació blaugrana amb la consulta sobre el Nou Camp Nou. Zubi entén per pregunta inclusiva incloure la pregunta sobre el Barça. Ah mira.

[L’ESTÀVEM ESPERANT] El casament indi, ai no, que són uns jueus que venien per una circumcisió. Hahahaaa.

[PERLA] Bona idea analitzar les conseqüències de LA PREGUNTA sobre el dinar de Nadal. Què fem? Una taula d’indepes i una d’unionistes? O fem un sí i un no? Batalla campal assegurada i llagostins volant pels aires.

[LA CANÇÓ] Pesadilla antes de votar

Qué es? qué es?
aquello que hay allí
Qué es? qué es?
El dret a decidir
Qué es? No creo en lo que leo
De qué hablan?
No lo sé, es el procés
Qué es? Qué es?
Hay algo que va mal
Qué es? qué es?
Está lleno de estrellas
no es la alfombra de los Oscars
ni la antigua fábrica Damm
No sé porque dijimos no al pacto fiscal, ya ves!
El 9 de noviembre se va a haber un follón
No sólo una pregunta sino dos es adicción
Para hacer una consulta sin saltarse la ley
Que llamen al programa de tarot de Sandra Rey
Ahí va! Qué es? La plaza de Colón
Ah no, resulta que es el Born
Ya ves, a quien se le ha ocurrido colocar este pedazo banderón, qué horror!
Qué es? Por Dios, esto es un souvenir!
A ver, qué encuentro por aquí
Mirad, llevaos un sombrero mejicano, camisetas del Madrid
cuáles quréis? Tenéis derecho a decidir!
Por Dios, qué me pasó, es contagioso
Esto del Procés, qué es?
Qué es? Qué es?
Quizás en escocés!
A ver… me está dando el estrés
Todos hablan de preguntas
Esto ya parece el Trivial, qué marrón
me las piro pa Moncloa….
Qué es?

[LA HISTÒRIA DE NADAL, segons els polítics catalans]

[Mas] Hi havia una vegada tres reis mags
[Navarro] Els reis haurien d’abdicar
[Junqueras] Bé, en realitat no eren tres reis sino tres presidents republicans
[Herrera] I un era una dona perquè en aquella època ja hi havia paritat
[Cañas] Los tres iban juntos, no cada uno por su cuenta, porque mejor unidos
[Camacho] I anaven seguits de molts pastors, una gran majoria silenciosa
[Navarro] Menys uns quants, que anaven pel seu compte, eren els del sector crític
[Mas] Els tres anaven a veure un nen que es deia…
[Homs] Artur
[Mas] No, es deia Jesús
[Homs] Ell s’ho perd
[Mas] Era un nen que havia de canviar la història, com jo
[Tots] Ha!
[Navarro] I va acabar com va acabar per no pactar amb els romans
[Cañas] Jesús tenía que nacer en Belén pero nadie quería acogerle porque hablaba castellano
[Fernández] Per això Josep i Maria van haver d’ocupar una cova
[Herrera] perquè els hospitals estaven a petar per culpa de les retallades en sanitat
[Mas]… retallades que eren culpa dels romans que no pagaven el que devien als cristians
[Junqueras] Per trobar la cova de Jesús els tres reis van seguir una estrella màgica, l’estelada
[Fernández] Quan van arribar els reis van dir “bona nit Palestina”
[Mas] A la cova hi havia Josep i Maria
[Herrera] (el típic clixé de família tradicional)
[Junqueras] un bou i un burro català
[Cañas] y un caganer cagándose en a Constitución
[Mas] Els tres portaven 3 regals: or, per si mal tenien un “pollo” per pagar els farmacèurics
[Herrera] encens, a mi m’agrada molt a la banyera
[Junqueras] i una consulta sobra la independència de Catalunya
[Camacho] I aquest era el regal que no servia per res, com la mirra
[Mas] I Josep i Maria van acceptar tooots els regals
[Fernández] en un clar exemple de corrupció… fora la màfia
[Mas] i abans que els reis marxéssin de nou cap a l’Orient Josep i maria es van adreçar als reis i els van fer una pregunta…
[Rajoy] Que no! Que nada de preguntitas, como tengo que decírtelo! Colorín, colorado, vuestro 9 de noviembre se ha acabado.

ZW 373 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

Dossier TELOS número 98: Democràcia i nous mitjans digitals
http://www.telos.es

La revista Telos és una publicació de la Fundació Telefònica amb un llarg recorregut. Des de la seva creació, l’any 1985, la revista ens permet seguir a través dels seus continguts tot el debat acadèmic, científic i tecnològic que ha envoltat el procés de desenvolupament de la Societat de la Informació en l’àmbit nacional i internacional.

El proper número de la revista (primavera 2014) se centra en la democràcia i els nous mitjans digitals i està coordinat per Andreu Casero Ripollés (UJI) i un servidor.

Els vincles entre democràcia i comunicació es troben immersos en amplis processos de transformació a causa de la conjuntura crítica del moment. La desafecció cap a les organitzacions tradicionals i els seus representants i el qüestionament dels mecanismes de representació, al costat de l’aparició de nous moviments socials, estan centrant el debat sobre la democràcia. Per la seva banda, la comunicació i el periodisme estan veient com s’alteren les seves lògiques i dinàmiques de funcionament, fruit de les innovacions tecnològiques, associades als nous mitjans digitals, i de la incidència de la crisi econòmica en les seves bases industrials.

La convocatòria d’articles per aquest nou número té com a objectiu centrar-se en l’anàlisi del moment actual de la relació entre la democràcia i la comunicació, posant el focus en els canvis impulsats pels nous mitjans i la tecnologia digital. És a dir, explorar quines són les aportacions dels nous mitjans digitals a la democràcia.

Les línies preferents són:

– L’emergència de noves formes de construcció de l’agenda pública.

– La dissolució de les línies entre informació i entreteniment i les seves conseqüències per a la democràcia.

– Les dimensions comunicatives de l’activisme polític online i la seva relació amb els mitjans i els periodistes.

– L’ús d’eines comunicatives digitals per impulsar noves formes de participació política, especialment els fenòmens de monitorització.

– Les noves formes de vigilància digital, des d’una òptica comunicativa, i els seus efectes democràtics.

Els textos, que no han d’excedir de les 6.000 paraules en total en la versió definitiva s’ha d’enviar abans del 17 de març de 2014. En pàgina a part, han d’incloure: autor, adreça electrònica i postal, i CV (tres línies).

Els articles s’han d’enviar en suport electrònic a les següents adreces:

• Electrònica: fundacion-telefonica@telefonica.com

• Postal: Fundación Telefónica. Gran Vía, 28-7ª planta. 28013 Madrid

Podeu consultar altres números de la revista en aquest enllaç. I tota la activitat de la Fundació a través del seu espai web d’actualitat i/o en el seu compte de Twitter o a la seva pàgina de Facebook.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 22 Desembre 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.