Recordar, llegir, pensar

scoopit_mi_petitAvui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet es limita a recollir els articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Us recordo un cop més que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

federalisme_plurinacional

De tant en tant convé canviar l’ordre de les coses i per això avui començo amb la recomanació d’un llibre d’obligada lectura, goso dir, pels interessats en una reforma federal. Es tracta del llibre “El federalismo plurinacional. ¿Fin del viaje para el Estado autonómico?” escrit per Joaquín Martín, José A. Pérez, Joan Romero, Margarita Soler i José M. Vidal, publicat enguany per l’editorial Díaz & Pons. Us transcric, traduït al català, el text de la contraportada: “El federalismo plurinacional” aborda el tema del mal anomenat ‘problema territorial’ espanyol, una història de reiterats desencontres en la que sols en comptades ocasions ha estat possible aconseguir espais de convivència. Segons els autors d’aquesta obra, més que un problema, existeix una realitat complexa que no constitueix cap singularitat, com ho demostren els casos del Canadà, Regne Unit o Bèlgica. Amb racionalitat i voluntat de diàleg, en aquesta obra es defensa que hi pot haver espai per reformes i per impulsar noves iniciatives que ajudin a construir, sobre bases sòlides i amb sofisticació democràtica, l’acomodació de les diferents visions polítiques d’Espanya en un projecte comú. Els autors, estudiosos de la realitat espanyola des de diferents disciplines com la Ciència Política, la Geografia Política, el Dret Constitucional i el Finançament Autonòmic, plantegen aquí l’estat de la qüestió i l’aposta per profundes reformes de l’actual organització de l’Estat i un nou pacte polític més d’acord amb la realitat contemporània”.

Però, sens dubte, la notícia de la setmana ha estat la mort de Nelson Mandela que, malgrat era esperada des de fa temps, ens ha colpit amb la força d’una vida i un llegat que perduraran en el temps. En homenatge a Mandela us ofereixo els següents materials:

mandela02

Aquesta setmana s’ha celebrat el 35è aniversari de la Constitució espanyola, que coincideix amb un interessant debat sobre la seva necessària reforma. Aprofito per recordar-vos que al web reformafederal.info hi trobareu molt material respecte d’aquest tema i us recomano els següents articles:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA CATALANA I SOBRE EL DEBAT AL VOLTANT DE L’ENCAIX ENTRE CATALUNYA I LA RESTA D’ESPANYA:

ARTICLES SOBRE ALTRES TEMES RELATIUS A LA POLÍTICA CATALANA:

Sobre l’inici de la tramitació parlamentària del projecte de llei d’acció exterior de Catalunya us convido a llegir la meva intervenció al Ple del Parlament i les cròniques “El Parlament admite a trámite el proyecto de ley de acción exterior de Cataluña” de La Vanguardia/Europa Press i “El Parlament replica al plan de Margallo y blinda su Acción Exterior” d’Àngels Piñol a El País.

ARTICLES SOBRE BARCELONA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ POLÍTICA ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA EUROPEA:

ARTICLES PER REFLEXIONAR:

  • Socialistas por naturaleza, Hugo Morán
  • ¿Abolir el dinero en efectivo?, ¿Estatizar todos los bancos?, Las élites comienzan a pensar en medidas radicales ante la amenaza de un estancamiento permanente de la economía capitalista mundial, Wolfgang Münchau
  • Nos prometieron un nuevo renacimiento y nos están llevando a un nuevo feudalismo, Juan Tugores Ques
  • El dilema de los egoístas, Milagros Pérez Oliva
  • Llibertat i seguretat, Lluís Foix
  • Nueva York: historia de dos hamburguesas, Andy Robinson
  • Más sueldo, ya, Paul Krugman

Sobre política internacional us recomano que llegiu l’article d’Ignacio Sotelo “La solución del conflicto sirio”.

I, per acabar, us recomano especialment l’article de Jordi Llovet “Camus i Espanya”.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 8 Desembre 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.