Debat federal

scoopit_mi_petitAvui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet comença amb una breu reflexió personal sobre la situació política catalana i, com sempre, recull els articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Us recordo un cop més que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

Com és natural, les decisions del Consell Nacional del PSC celebrat diumenge passat han estat objecte de comentari aquesta setmana. En la selecció d’articles en trobareu uns quants que se’n fan ressò. Afortunadament la resolució socialista és molt clara: no donarem suport a cap iniciativa que no hagi estat prèviament negociada i acordada amb el govern d’Espanya que, no ho oblidem, té majoria absoluta a les Corts Generals. El per què de la nostra posició és molt senzill: no volem anar a Madrid a rebre un cop de porta. Volem trobar solucions factibles que permetin solucionar problemes concrets i introduir canvis profunds sense trencar amb la resta d’Espanya. Fixar de forma unilateral data, pregunta i mecanisme legal per celebrar la consulta és el camí més ràpid per fer-la impossible. I per això en aquest camí no ens hi trobaran.

¡Sembla mentida que alguns pensin que el mecanisme idoni és l’article 150.2 de la Constitució! Aquí el teniu: “L’Estat podrà transferir o delegar en les Comunitats Autònomes, mitjançant llei orgànica, facultats corresponents a matèria de titularitat estatal que per la seva pròpia naturalesa (negreta i subratllat són meus) siguin susceptibles de transferència o delegació. La llei preveurà en cada cas la corresponent transferència de mitjans financers, així com les formes de control que l’Estat es reservi”. En efecte, l’article 149.1.32 de la Constitució estableix que “l’autorització per a la convocatòria de consultes populars per via de referèndum” és competència exclusiva de l’Estat. ¿Algú pot pensar que l’Estat transferirà o delegarà aquesta competència perquè la Generalitat pugui organitzar una consulta que aniria directament contra el que estableixen els articles 1.2 i 2 de la Constitució espanyola? Article 1.2: “La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del que emanen els poders de l’Estat”. Article 2: “La Constitució es fonamenta en la indisoluble unitat de la nació espanyola, pàtria comú i indivisible de tots els espanyols, i reconeix i garanteix el dret a l’autonomia de les nacionalitats i regions que l’integren i la solidaritat entre totes elles”.

Certament la política té grans dosis de tacticisme i creativitat, però no fins al punt d’enganyar-nos a nosaltres mateixos, de fer-nos trampes jugant al solitari. L’única forma de celebrar una consulta és fent-ho de forma legal i acordada i, si no volem donar-nos cops de cap a la paret, la negociació i l’acord amb les institucions de l’Estat s’han de produir abans de portar iniciatives a les Corts Generals.

¡I tot això sense saber encara quina serà la pregunta que es voldria sotmetre a consulta! És un altre exemple de com es pretén posar el carro davant dels bous. ¿Com es pretén l’autorització d’una consulta de la que encara no es coneix la pregunta? ERC i l’Assemblea Nacional Catalana ja s’han definit de forma clara i rotunda, la pregunta que ells voldrien és “Vol que Catalunya sigui un Estat independent?”. Sembla que CDC hi està d’acord. Falta per veure quina serà l’opinió d’UDC i d’ICV-EUiA. Abans d’acabar l’any diuen que sortirem de dubtes. Esperem, doncs.

Mentrestant a Catalunya s’han aprovat uns pressupostos trucats i injustos. Uns pressupostos que preveuen uns ingressos de 2.318 milions d’euros provinents de privatitzacions i convenis que no es detallen, uns pressupostos que segueixen fent pagar la crisi als sectors més desafavorits i que no contribueixen al rellançament econòmic. També trobareu en la secció d’articles alguns materials sobre aquest debat. Avui, desenes de milers de ciutadans ens hem manifestat novament contra les retallades i els pressupostos de l’Estat i la Generalitat, convocats pels sindicats.

lluch221113

La foto que encapçala aquest paràgraf correspon a l’acte en memòria d’Ernest Lluch organitzat divendres pel PSC de Vilassar de Mar a la biblioteca municipal que porta el nom de l’Ernest, assassinat el 21 de novembre de l’any 2000, fa 13 anys. L’acte consistia en una conferència de Ramón Jáuregui a qui vaig tenir l’honor de presentar. A la taula hi podeu veure també Joan Majó, president de la Fundació Ernest Lluch, i Manel Balaguer, portaveu del Grup Municipal Socialista de Vilassar de Mar. Aquí trobareu una selecció dels articles de l’Ernest publicats a La Vanguardia. Precisament en la meva breu intervenció vaig mencionar el seu article “Federal de 1706 o actual” per recordar que l’Ernest va remarcar, a partir de l’obra del jurista Lalinde Abadía, que les Constitucions catalanes de 1706, acordades per les Corts amb el rei austríac Carles III, recullen per dos cops la paraula federal: “Les lleis federals i fonamentals de la monarquia” i “com a lleis federals dels regnes”, de la qual cosa l’Ernest en treu la lògica conclusió que: “Podem, per tant, afirmar que el 1706 i el 1713 els catalans i els espanyols del bàndol que no era el borbònic, pensaven que estaven en una organització política federal i la van defensar fins al límit i l’heroicitat”. És una reflexió a tenir especialment present de cara a la celebració del 300 aniversari de la caiguda de Barcelona el 1714.

Abans d’entrar en l’habitual selecció d’articles ordenada per epígrafs concrets, permeteu-me que us recomani especialment la lectura de l’entrevista a Pere Navarro que li fan avui Jordi Barbeta i Iñaki Ellakuría a La Vanguardia, les seves declaracions “Hi ha una alternativa, canviar les coses sense trencar amb els pobles d’Espanya i amb més reconeixement per a Catalunya” anunciant els actes del cicle “La solució és federal“.

ARTICLES SOBRE POLÍTICA CATALANA I SOBRE EL DEBAT AL VOLTANT DE L’ENCAIX ENTRE CATALUNYA I LA RESTA D’ESPANYA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL CATALANA I SOBRE EL PROJECTE DE PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT PER AL 2014:

Sobre Barcelona us convido a llegir l’entrevista a Carmen Andrés de Pere Ríos a El País: “Los problemas de Barcelona exigen una oposición dura a Trías” i la notícia “Albert Soler, medalla d’or al mèrit esportiu

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ POLÍTICA ESPANYOLA:

RESOLUCIONS DE LA CONFERÈNCIA POLÍTICA DEL PSOE:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ ECONÒMICA I SOCIAL ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA EUROPEA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA INTERNACIONAL:

També us interessarà l’article de Carles Adamuz “Coaching i lideratge polític en societats complexes” i el programa del postgrau “Coaching i lideratge polític“.

“Perles” del programa del Polònia emès el 21 de novembre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les “Perles del Polònia” aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LA IMATGE DE LA SETMANA] El President Mas i el Conseller Homs esmaperduts amb l’arribada del ministre De Guindos en palanquí amb el maletí del FLA (oju a les maletes que té preparades el President Mas #porsiaca)

[DOLENTOT] Pere Navarro i Antoni Balmón “consultant” per sobre de les seves possibilitats (i a qui no toca, per cert)

[ESTRENA] “Qui ha dit això?” Un nou concurs de la tele, que tindria possibilitats, la veritat. Es tracta d’endevenir qui ha dit una frase determinada… perquè les respostes no sempre són evidents.

[PERLA] Espartac Peran “el gendre que totes les mares avorririen” ha tornat, hahaaa, amb un reportatge sobre la festa anual de Convergència. Enguany, concurs d emenjar marrons. Qui se’n menja més? Espadaler, Ruiz o Mascu? La cosa està difícil…

[EL MEU GAG PREFERIT] La cova per passar l’hivern de la legislatura ara pot ser ocupada per l’oposició de l’oposició, diu Àngel Ros… El llarg hivern del PSC [20/12/12] Pere Navarro a Marina Geli “què et sembla aquesta cova per passar la legislatura?” hahaaa. Ah mira, Carme Chacón també hi vol refugiar Rubalcaba.

[MALAGUANYAT] A la pizzeria Mammamela se’ls acaba la paciència amb Joan Herrera que troba que haver de triar entre massa fina o esponjosa és massa extremista.

[MOLT CURRAT] [LA CANÇÓ] La loteria dels horrors

[Montoro] Era un 20 de noviembre
[Guindos] que el PP llegó al poder
[Wert] ZP estaba hundido
[Rajoy] mucho no tuve que hacer
[Soraya] Gobernar otro año más
endeudar al que vendrá
[Tots] ¡Pues menudo paripé!
los dos años del PP.
[Montoro] Un rescate a la banca
[Wert] Subió el IVA cultural
[Guindos] y todos los que se forraron
[Soraya] hoy siguen en libertad.
[Rajoy] Ilusión, un sueldo y pan,
estas cosas ya no las verás.
[Tots] ¡Pues menudo paripé!
los dos años del PP.
Rezaré porque todo esto acabe
y me pueda reir.
Y diré que si lo malo ha pasado
es gracias a mi.
¡Pues menudo paripé!
los dos años del PP.
Dos años más de PP
quizás no los quieras ver.

Sorteo del PP…. na-na-na-na-na, te jodes….

[SURREALISTA] Duran i Lleida i Junqueras tancats en un ascensors i no posant-se d’acord en si volen o no volen sortir. Potser seria la manera… això de l’ascensor, vull dir…

[EXCLUSIVA] Ja sabem #lapregunta… HO VOLS???

ZW 370 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

25 de novembre. Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones
http://www.un.org/es/women/endviolence

Dilluns, 25 de novembre, és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona. Des de Nacions Unides, es va impulsar l’any 2008 ‘UNEIX-TE’, la Campanya Mundial del Secretari General de les Nacions Unides per posar fi a la Violència Contra la Dona, que s’estendrà fins al 2015. Té per objecte prevenir i eliminar la violència contra les dones i les nenes a tot el món i reuneix nombrosos organismes i oficines de les Nacions Unides per impulsar l’acció en tot el seu sistema, a fi de prevenir i sancionar la violència contra la dona a nivell nacional i local. Aquest és el document de l’ONU amb idees per implantar la campanya i aquesta la Declaració sobre l’eliminació de la violència contra la dona. A tall d’exemple, algunes de les iniciatives que s’estan desenvolupant:

http://saynotoviolence.org/es
UNEIX-TE per posar fi a la violència contra les dones. Aquesta iniciativa és una crida mundial a l’acció que es va posar en marxa el novembre de 2009 per eliminar la violència contra les dones i les nenes. La iniciativa Digui NO té per objecte impulsar i destacar accions de persones, governs i col·laboradors de la societat civil. Entre altres coses, les activitats estan destinades als estudiants a les escoles, el treball voluntari en albergs locals, la promoció de lleis i la donació de fons a programes que protegeixen les dones i les nenes de la violència. Es registren totes les activitats per divulgar l’important compromís mundial respecte d’aquesta qüestió.

El Dia Taronja. La campanya UNEIX-TE estableix cada dia 25 del mes com el Dia Taronja. El seu objectiu, conscienciar sobre la violència existent contra les dones i nenes durant tot l’any en lloc de fer-ho sol el 25 de novembre, Dia Internacional sobre la Violència contra les Dones.

http://stoprapenow.org/
Stop Rape Now. «No més violacions» té com a finalitat evitar la violació com a tàctica de guerra i atendre amb eficàcia les necessitats de les supervivents. La seva iniciativa «GET CROSS!» Demana als membres, així com a les celebritats i altres figures destacades a nivell nacional, que enviïn una fotografia de si mateixos amb els braços creuats en forma de “X” per enviar el missatge que no es tolera el terror sexual.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 24 Novembre 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.