Per un nou pacte, no al xoc de trens

scoopit_mi_petitAvui en l’actualització setmanal del meu Diari a Internet faig un breu comentari sobre la situació política catalana i, com sempre, recullo els articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Us recordo un cop més que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

jaime_arias

Abans de començar, però, vull dedicar aquesta entrada del meu Diari a Jaime Arias, un gran periodista que ens ha deixat als 90 anys. La fotografia és de Marc Arias i va ser publicada a La Vanguardia. Us proposo que el recordem amb la lectura d’alguns articles escrits honorant la seva trajectòria:

PER UN NOU PACTE, NO AL XOC DE TRENS

No em cansaré d’alertar contra el xoc de trens. Sóc militant de l’acord i del pacte. Sí, no només no em fan fàstic les terceres vies, sinó que les trobo infinitament millors que el xoc de trens. I no n’hi ha prou amb no atiar el foc, aquest incendi l’hem d’apagar entre molts. En un moment en que, com deia l’editorial de La Vanguardia del passat dia 9 “la fascinació pel xoc frontal sembla irresistible”. Uns i altres incapaços d’entendre les raons de l’adversari, preguntant a tothom de quin costat està, fent llistes de partidaris i adversaris, mesurant el grau d’adhesió a les seves tesis, menyspreant els tebis, desconeixent que les identitats no són homogènies ni poden imposar-se, que cal respectar-les i compartir-les. Uns i altres, carregats d’eslògans i de banderes, convençuts de guanyar, han decidit que és l’hora d’imposar una única raó, la seva. Uns i altres comparteixen l’error de càlcul de pensar que ha arribat el moment, ara o mai diuen. Uns i altres s’equivoquen també en creure’s els més forts: sobrevaloren les pròpies forces i menystenen les de l’adversari. Han decidit que és el moment d’acabar amb l’etern empat entre una Espanya incapaç de culminar l’homogeneïtat nacional que defineix els Estats-Nació i una Catalunya incapaç d’assolir la independència. Uns i altres, en comptes d’assajar fórmules federals que farien possible conciliar interessos diferents, compartir identitats, assegurar respecte a la diversitat i construcció d’un projecte comú, autogovern i govern compartit; estan decidits a imposar de grat o per força el seu dogma. Si se’n sortissin, tots en resultaríem perjudicats fos quin fos el resultat de la batalla. No vull, molts no volem ser, hostatges de la seva querella, sabent com sabem que els pacifistes acostumen a ser les primeres víctimes dels conflictes.

goyaAfortunadament hi ha moltes veus que parlen des del sentit comú i l’experiència. I no només veus socialistes com les de Rubalcaba, Jáuregui o Pere Navarro. També veus com les de Joan Coscubiela al Congrés dels Diputats que el dia 8, en el debat sobre la moció presentada pel grup mixt sobre mesures per permetre el dret d’autodeterminació dels pobles va dir (la traducció al català és meva): “Per acordar aquestes noves formes de relació o de separació, la decisió i la seva articulació han de ser fruit d’un procés pactat a nivell de tot l’Estat. Aquí no hi entra cap unilateralisme, ni els que volen la imposició de l’statu quo petrificat, ni el seu revers, el dels que creuen que és possible un canvi imposat o unilateral”. No es pot ser més clar.

Necessitem treballar per a l’acord perquè el cost de l’enfrontament és insuportable. Personalment estic convençut que així no podem seguir, que hem de substituir l’Estatut del 2006 alterat pel Tribunal Constitucional després que el votessin els ciutadans i ciutadanes de Catalunya per un nou pacte que també haurà de ser referendat per la ciutadania, com també ho estic que la independència seria perjudicial pels catalans i pel conjunt dels espanyols. Benvingudes les idees i les propostes en favor d’un nou acord. Espero que àmplies majories acabin convençudes de la bondat d’un nou pacte abans que un conflicte sense sortida ens acabi perjudicant a tots.

Aprofito per recordar-vos que a reformafederal.info hi trobareu tota mena de materials sobre les propostes federals que poden constituir la base d’un nou acord.

*******

Abans d’entrar en els habituals epígrafs de recomanacions d’articles, permeteu-me que destaqui alguns materials de debat:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA CATALANA I SOBRE EL DEBAT AL VOLTANT DE L’ENCAIX ENTRE CATALUNYA I LA RESTA D’ESPANYA:

Pels que volgueu seguir el debat escocès resulta imprescindible la pàgina que recull els informes preparats pel govern britànic “Scotland analysis“.

Tot i que el debat sobre la consulta sembla tapar-ho tot, hi ha d’altres notícies ben rellevants que planen sobre la política catalana. Avui us en destaco dues: “La Generalitat se enfrenta a una indemnización millonaria por ATLL” de Dani Cordero i “El ICS ha reducido su plantilla en más de 5.000 trabajadores desde 2010” d’Antía Castedo.

Sobre les ciutats del futur i sobre Barcelona us convido a llegir els següents articles:  “La emergencia de las ciudades creativas” de Xavier Ferrás, “Barcelona es considera de centre-esquerra i va votar majoritàriament CiU i el PP” d’Eduard Martín-Borregón i “Trias se queda solo” de Camilo S. Baquero.

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ POLÍTICA ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE LA SITUACIÓ ECONÒMICA ESPANYOLA:

ARTICLES SOBRE POLÍTICA EUROPEA:

Sobre la democràcia a Llatinoamèrica us convido a llegir “La decepcionante deriva de Latinoamérica” de Jorge Castañeda.

ARTICLES SOBRE ELS ESTATS UNITS D’AMÈRICA:

ARTICLES DE FONS SOBRE LA CRISI DEL SISTEMA POLÍTIC I ECONÒMIC:

Sobre cinema, llibres i cultura en general us recomano que llegiu els següents articles: “Iniciativa de promoció de la lectura a twitter” de la Universitat Oberta de Catalunya, “El papanatismo tecnológico” d’Emilio Trigueros, “‘Gravity’ y ‘2001’, frente a frente” d’Enric Juliana i la notícia sobre la publicació del darrer llibre de Josep Piqué “Cambio de era. Un mundo en movimiento: de Norte a Sur y de Oeste a Este”, editorial Deusto.

Acabo amb el record de Marc Marginedas, periodista d’El Periódico de Catalunya segrestat a Síria del que el Parlament de Catalunya va demanar l’immediat alliberament. Llegiu l’article de Rafa Julve “El Parlament demana “l’alliberament immediat” de Marc Marginedas”.

“Perles” del programa del Polònia emès el 10 d’octubre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les “Perles del Polònia” aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LA IMATGE DE LA SETMANA] La de darrera la porta és l’Alícia Sánchez-Camacho després de l’intent no reeixit de vendre la moto als seus compis de Madrid.

[LA FRASE DE LA SETMANA] Rajoy: “Chicos, nos vamos de rueda de prensa… a por el plasma!”

[PERLA] Molt bo el gag en què Mas i Homs fan de pares a l’Oriolet. Tenen de tot, càmera de vigilància, estelada per fer-lo dormir, cançons de bressol… tot perquè no li tingui por al Duran… ni a la realitat… ni als pressupostos. Mas: “que macos quan són així de petitons. Llàstima que després creixin”. Homs: “Vols dir en diputats oi?”. Mas: “Sí”. Hahaaa

[#ZASCA] Sobiranet, el detergent que serveix per tapar retallades, cops de porra, descolorir samarretes reivindicatives… i, de regal, una estelada gegant per tapar el Palau de la Música.

[L’ESTÀVEM ESPERANT] En Mascu fent un porta a porta per colocar números de la Grossa. Com ens hem de veure! Extraordinàries respostes segons com bufa el vent. Marta Rovira no n’hi compra, però s’ofereix a acompanyar-lo i a sortir a la foto si la cosa prospera. Joan Herrera tampoc n’hi compra, perquè encara no ha dit si sí o si no, però està afavor que es vengui. Pere Navarro (amb veu d’Alícia en off) intentant que Mascu li compri a ell la loteria del federalisme. I Jordi Cañas que no sent el truc de la “Catalunya real”.

[LA PICADA D’ULLET] La BSO del gag anterior dedicada a Els Pets.

[EL MEU GAG PREFERIT] Duran empatitzant amb els empresaris catalans [27/9/12] Montoro es reuneix amb un grup d’empresaris catalans per “aconsellar-los” sobre el que han davant amb el tema de la independència. Sí, allò del fons és el representant de la indústria del cava. Una peli de por amb un Ibarretxe que es va matar en un revolt sobiranista. Sort que ells no es deixen pressionar, només obeeixen una veu, la que els mena al crit de I-Isi-Isidre Fainé! I-Isi-Isidre Fainé!

[QUE FORT] El cobrador de la llum en plan “atraco a mano armada”… i ni se us acudeixi instal·lar-vos plaques solars. Així anem.

[PERLA] Que bo en Mas intentant convèncer en Duran que la tercera via no existeix. I ell res, caient en el trilerisme de Rajoy “dónde está la tercera vía???”. I el ganxo? Alícia, és clar. De moment.

[DOLENTOT] El basar d’armes químiques d’aquests tres grans estadistes. Pffff.

[KONIEC] Catalans, catalanes, Guardiola que vestit de bavarès fas una mica d’angunieta… Visca Catalunya! Amb il·lusió!

ZW 364 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

NovaGob, la red social de la Administración Pública en español
http://www.novagob.org

El dia 9 de octubre es va presentar oficialment NovaGob, la xarxa social de l’Administració Pública en espanyol que neix de la inquietud d’un equip de professionals vinculats a l’Administració Pública, la Universitat i les xarxes socials. NovaGob és una spin-off de la Fundació de la Universitat Autònoma de Madrid (FUAM), que té una vocació emprenedora orientada a la innovació del sector públic.

Entre els seus objectius estan: convertir-se en la comunitat en línia de referència de l’Administració Pública en parla hispana i millorar l’Administració des de l’Administració, amb xarxes de contacte i col·laboració orientades al coneixement i la innovació.

NovaGob és un plataforma oberta i autònoma que creu en el públic per enfortir les societats i aconseguir una convivència millor, un projecte col·laboratiu i connectiu que uneix persones, innova idees i supera barreres per millorar la qualitat de vida de les persones. Té un ferm compromís social, és per això que han creat un «Decàleg ètic» en el que s’hi inclouen els principals compromisos d’aquest projecte amb els usuaris.

Entre els membres del Comitè assessor hi ha: Fernando Vallespín, Alberto Ortiz de Zárate, César Calderón, Gregorio Montero, entre molts altres.  Podeu seguir la informació associada a Twitter @novagob o Facebook.

Enllaços associats:
Nace NovaGob, la red social de la administración pública en habla hispana (Ignacio Martín Granados, 3.10.2013)
Presentación explicativa del proyecto NovaGob (David Fernández Barrero, 6.09.2013)

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 13 Octubre 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.