Sortir del bucle

scoopit_mi_petitAvui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet proporciona l’habitual selecció dels articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Aprofito per recordar que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

Sort en tenim del Cercle d’Economia! És indubtable que les reunions del Cercle d’Economia i les seves notes d’opinió són fites rellevants en la reflexió sobre la situació econòmica i política del país. Ho estat també la XXIX Reunió del Cercle d’Economia celebrada a Sitges dijous, divendres i dissabte d’aquesta setmana. Enguany, però, no hi ha més remei que admetre que ningú no n’ha sortit massa engrescat, no sols per la difícil situació econòmica del país sinó, sobretot, per una insuportable sensació de bucle polític. Mentre el president Mas segueix entestat en un camí sense sortida, Mariano Rajoy segueix entestat en una la seva particular versió de ‘tancredisme polític’, és a dir, exhibeix el quietisme com a màxima virtut. Estem així presoners en un bucle sense fi mentre les tensions s’acumulen i els problemes es podreixen. En obert contrast amb aquest bucle-tenalla, Alfredo Pérez Rubalcaba va oferir la seva mà estesa al diàleg, cercant un acord sobre la política econòmica a defensar a Brusel·les en el proper Consell Europeu i oferint la via d’una reforma constitucional per solucionar els problemes de l’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya.

El president Mas descarta, al menys per ara, qualsevol opció que no passi per un referèndum, però encara és incapaç de dir-nos què vol preguntar, quan pretén fer-ho i com pensa encaixar la consulta en la legalitat vigent que no permet de fer-la sense autorització de l’Estat. Potser la Comissió d’Estudi creada recentment al Parlament de Catalunya i encara no constituïda, ens proporcioni alguna resposta. Per ara, el que sabem del Consell de la Transició Nacional és que tampoc no té una proposta clara sobre la qüestió. I malgrat l’enorme confusió al respecte, es pretén que tota la política catalana giri al voltant d’això, convertida així en un bucle sense sortida. Afortunadament hi ha d’altres veus que apunten altres camins: sols cal parar l’orella a les declaracions de Duran Lleida, Pere Navarro o Josep Piqué.

Vistes així les coses no pot estranyar-se ningú que un 55% dels catalans es manifestin a favor d’un Estat federal (enquesta Metroscopia de maig de 2013). Potser molts dels que s’hi mostren a favor ho fan no en adhesió a una proposta concreta sinó, sobretot, com a forma d’exigir als representants polítics una solució als problemes rebutjant els carrerons sense sortida del tot o res, volen sortir del bucle, volen escapar del bloqueig i de la tenalla, no volen de cap manera anar cap a un xoc de trens. I, des del meu punt de vista, la millor manera de fer-ho és avançar cap a una reforma federal de la Constitució.

En qualsevol cas comencen a acumular-se propostes concretes sobre la taula, recollides en el web reformafederal.info:

Precisament dimecres Pere Navarro va presentar el document “Per una reforma constitucional federal” a la Sala Ernest Lluch del Congrés dels Diputats. Ho explica Jordi Mumbrú a eldiario.es. Us convido a visitar el dossier web del PSC sobre la proposta i a llegir el meu article “Una proposta per a l’acord“. Aquí sota hi trobareu una foto de l’acte de presentació en el que hi vàrem intervenir Pere Navarro, els professors Joaquín Tornos i Eduard Roig, la diputada Meritxell Batet i jo mateix.

FRC_actefederalmadrid
Sobre la situació política catalana i les propostes al voltant de la relació entre Catalunya i la resta d’Espanya us convido a llegir els següents articles:

Sobre Barcelona us convido a llegir els articles “Una ciutat que busca alcalde” de Jordi Martí i Grau, “La oposición tumba a Trias y aprueba un plan para que Mas salde la deuda” d’Àngels Piñol i “La dirección del PSC descarta buscar un mirlo blanco para Barcelona” de Pere Ríos.

La qualitat de la nostra democràcia, la política, els polítics i els partits s’han anat convertint en la percepció ciutadana en un dels principals problemes. Sobre aquest tema us convido a llegir els següents articles:

Sobre la situació política espanyola us convido a llegir els articles “Sr. Rajoy, gobernar no es sólo resistir” de Lluís Foix, “LOMCE: de la ideologia a l’ideologisme” de Joan Manuel del Pozo, “El asalto a la sanidad pública” de Pedro Díaz Cepero i “Gesto por la Paz tuvo razón” de Luis R. Aizpeolea.

Sobre la situació econòmica espanyola podeu llegir els següents articles:

Sobre la situació política i econòmica europea podeu llegir els següents articles:

Sobre les perspectives pau a Colòmbia us convido a llegir l’editorial d’El País “Optimismo y cautela”. I no us podeu perdre l’entrevista a Pepe Mujica, president de l’Uruguai, que li fa Javier Moreno a El País.

Sobre debats de fons us convido a llegir “Internetfobia” de Manuel Castells, “¿Francia homófoba?” de Sami Naïr, la notícia sobre la creació de l’Aliança Progressista “Una red progresista para el siglo XXI” i el document bàsic de la Aliança Progressista.

Sobre debats econòmics i ecològics de fons us convido a llegir els següents articles:

I, per acabar, una recomanació de llibre en l’article “El capitalismo es tóxico” de Carles Geli, sobre la última novela de John Lanchester “Capital”.

“Perles” del programa del Polònia emès el 30 de maig, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar-les totes aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LES PERLES]
– El bucle espaciotemporal de la política econòmica: Mascu persegueix Montoro perquè li augmenti el límit de dèficit -> Rajoy persegueix Mascu perquè aprovi els pressupostos -> Merkel persegueix Rajoy perquè no se li dispari el dèficit -> i Montoro persegueix Rajoy Merkel perquè no persegueixi Rajoy…
– Pobre Oriol Pujol, exclòs de les brometes conver, ara ja sap qui són els seus amics de debò, els periodistes d’El Mundo que el segueixen tothora.
– Repunta la crisi de la construcció: Franco s’encarrega les obres de reforma del Valle de los Caídos.
– Contes infantils amb Jaume Barberà: avui La Ventafocs sense contracte laboral que un cop casada va oblidar els seus orígens humils. Us recorda a algú? Nah. “Espero que tard o d’hora torni la guillotina”, diu.

[ARXIU HISTÒRIC] [31/5/12] Eurorecessió 2012.

Angela Massierkel, Ha ha ha
Jo us cantaré la canya
si el dèficit us creix.
Se m’en fot què digui Espanya
o el nou president grec.
I tota Europa sap
que aquí mano jo.
I si voleu més crèdit
us dic la meva opinió…
Ha, ha ha hah,
ha ha haaa
ha ha hah!

François Hollande, Guaita tu!
Guaita, tu!
Els socialistes a l’Elisi.
Guaita, tu!
A fer punyetes en Sarkozy!
uouououoh!
Guaita, tu!
Fa mig any no s’ho creia ningú!

Carolos Papulias, La cançoneta de sempreSenyores i senyors
és trist demanar
però encara és més trist és sortir del euro.
Sóc president de Grècia,
la meva dona no té feina,
el meu pare està malalt,
haig d’alimentar 11 milions de grecs,
una ajudeta…
i que el Banc Central Europeu us ho pagui.

Mariano Rajoy (+Soraya+Espe), Chiki-chiki
¡¡Recorta, recorta!!
Baila el Chiki-chiki
baila el Chiki-chiki
lo baila la Merkel
y también los ni-nis
Lo bailan en el banco,
lo bailan en la escuela
lo bailan los pacientes
de las listas de espera.
Y el Chiki-chiki se baila así:
Uno, los recortes.
Dos, la recesión.
Tres, la prima de riesgo.
Cuatro, la intervención.

I el país amb la prima de risc més alta de l’Eurorecessió 2012 és…. Espanya, twelve points!

[LA PICADA D’ULLET] 
– La infanta Cristina no vol pagar els impostos perquè “es dinero que he ganado con el sudor de la frente de mucha gente”. Molt fan.

[LA IMATGE DE LA SETMANA]
– Aznar consultant a Espanya sobre el seu retorn.

[SURREALISTA]
– El defensor del sobiranista. No ho entès. Ho sento. Perdó per tot. No volverá a ocurrir.

[DOLENTOT]
– La justícia ràpida que fa que el banquer detingut ja ni arribi a comissaria.

[LA CANÇÓ] Mas&Homs versionen Estopa

Farem una consulta
para atenció i apunta
serà al 2014
volem la teva força
pensa que serà un xollo
que anem al nostre rotllo
vota per passar d’Espanya
perquè Madrid ens escanya

Anem fent les estructures
preparant les ambaixades
perquè jo sé que a Brussel·les
no hi posaran gaire traves
i no pateixis per l’euro
seguirem a dins t’ho juro
vine i forma part de l’autodeterminació

[LA FRASE DE LA SETMANA]
– BB a Bestiari il·lustrat: “Molts pensàvem que havia deixat de donar pel sac, però ara, a diferència del seu bigoti, ha tornat”

ZW 351 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

Bizbarcelona 2013
http://www.bizbarcelona.com/

Els propers 5 i 6 de juny se celebrarà a la Fira de Barcelona una nova edició de Bizbarcelona. En aquesta nova edició, el Saló −dirigit a pimes, autònoms i emprenedors− articula els continguts de les sessions i els espais d’assessorament al voltant de cinc grans blocs temàtics: finançament i gestió empresarial; comunicació 2.0 i relació amb clients; vendes i internacionalització; noves oportunitats i tendències; i innovació en productes i serveis.

El programa presenta 160 conferències i tallers, així com espais d’assessorament i networking, dedicant una especial atenció a conèixer vies alternatives d’accés al crèdit.

Podeu seguir tota la informació de l’esdeveniment a Twitter #bizbarcelona i/o descarregar l’aplicació mòbil bizbarcelona per disposar de la informació actualitzada d’una forma pràctica i senzilla. Aquest és el vídeo de presentació de l’esdeveniment.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 2 Juny 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.