Un govern sense nord

scoopit_mi_petitAvui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet proporciona l’habitual selecció dels articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Aprofito per recordar que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

Aquesta setmana començo per recomanar-vos que llegiu el text de la conferència de Pere Navarro al Fòrum Europa celebrat dimarts a Madrid. també el podeu veure en vídeo.

Contrasta la claredat d’idees exposades pel Primer Secretari del PSC a Madrid: l’absoluta prioritat del combat contra la crisi econòmica i els seus efectes, la necessitat de diàleg i col·laboració entre governs i l’insistència en celebrar una consulta legal i acordada, amb la monumental desorientació exhibida en els darrers temps pel president Mas i el seu govern. Des d’aquest punt de vista aquesta darrera setmana ha estat espectacular com és fàcil de comprovar llegint alguns dels articles que us recomanaré després. Vista amb perspectiva no s’explica l’obsessió del president Mas d’emportar-se un timó al seu despatx. Si no sabia on anava perquè necessitava un timó? I si ho sabia perquè no ho sembla gens? O és que no sap tampoc portar el timó? Com a record us ofereixo una foto de fa poc més de dos anys.

senserumb

Mai no hem sabut ben bé com CiU pensava fer la consulta a la que s’ha compromès amb ERC. Tampoc no enteníem gaire l’entestament a mantenir unes males relacions amb el govern del PP que, al cap i a la fi, és qui ha d’ajudar a flexibilitzar els objectius de dèficit i a assegurar la tresoreria de la Generalitat. Avui ja no sabem si el govern de CiU ha canviat de full de ruta, si està enganyant ERC o el PP, si s’enganyen ells mateixos, ens enganyen als demés o tothom alhora. En el millor dels casos el president Mas està practicant una navegació a vista pensant que qui dies passa, anys empeny, però mentrestant els problemes i patiments s’acumulen. Recordo com CiU acusava els anteriors governs d’esquerres de desordre i mala gestió. Ho feia de forma acarnissada i permanent. Segons CiU els governs d’esquerres eren mals governs, però les farmàcies cobraven i ens estalviàvem tots plegats ridículs com els de la privatització d’ATLL o la de centres sanitaris com el de L’Escala, i els pressupostos s’aprovaven quan tocava.

Aquesta setmana han estat molts els opinadors que han reclamat al president Mas que posi ordre a casa seva. Veurem si és capaç. Però mentrestant es perden oportunitats i augmenta la desesperació ciutadana, i el govern sembla refugiar-se darrera de paraules que ningú sap ben bé que signifiquen a aquestes alçades (transició nacional o dret a decidir), es crea un Consell per a la Transició Nacional per a prefigurar unes futures estructures d’Estat sobre les que els ciutadans i ciutadanes de Catalunya encara no han pogut pronunciar-se, es crea una fantasmagòrica hisenda pròpia que només vol dir que la Generalitat ingressa impostos que no li corresponen per transferir-los de forma immediata a l’Estat, i l’únic consol segueix essent assenyalar un únic culpable de tot (Espanya) i una única solució màgica a tots els problemes (l’Estat propi). Els catalans tenim dret a un govern que sàpiga on va i que es preocupi abans de res de resoldre els problemes de la gent i no a crear-ne més. Tampoc no és demanar gaire.

Sobre temes relacionats amb la política catalana i amb la consulta sobre el futur de les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya us convido a llegir els següents articles:

Sembla que comencen a obrir-se perspectives fermes a la proposta del PSC d’impulsar una reforma constitucional en un sentit federal. Trobareu en la pàgina web federal.cat tota la informació al respecte. Avui faig un recordatori sobre les propostes que es van formulant al respecte a les que recentment s’hi han afegit les dels socialistes aragonesos i balears:

Aquesta setmana Jaume Collboni i Esther Niubó s’han desplaçat a Edimburgh per participar representant el PSC en la conferència del Partit Laborista escocès. Allà han acordat la creació d’un comitè d’enllaç per fer un seguiment de la campanya del referèndum escocès de 2014.

També aquesta setmana ha estat notícia la proposta del PSC per pal·liar el problema dels desnonaments: “El PSC pide un cambio legal para expropiar las viviendas a los bancos” de Pere Ríos, text de la proposició de llei per modificar la llei d’habitatge presentada pel PSC i declaracions de Pere Navarro “No volem cap habitatge buit ni cap família sense llar” en la cloenda de la Jornada “La lluita dels socialistes europeus pels drets dels deutors hipotecaris”, organitzada per l’Aliança Progressista dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, la sectorial de Justícia i Dret del PSC i la Fundació Rafael Campalans.

En relació a la política catalana també us poden interessar els següents articles: “Anul·lada la privatització d’una àrea bàsica sanitària” d’Alfons Quintà, “Los nuevos retos de Iniciativa per Catalunya” de Lluís Orriols, “¿Es la escuela un instrumento de formación de identidades nacionales?”, informe de la Fundación Alternativas, “Marsella” de Jordi Martí i Grau i “El que menys importa són les banderes” de Joaquim Coll.

Sobre la situació política espanyola us convido a llegir els següents articles:

Sobre la situació econòmica i social espanyola us convido a llegir els següents articles:

Sobre la situació política europea us convido a llegir els següents articles:

Sobre la situació política italiana us convido a llegir els següents articles:

Sobre la situació econòmica europea us recomano que llegiu els següents articles:

Amb reflexions econòmiques més generals us convido a llegir els següents articles:

Amb reflexions polítiques més generals us convido a llegir els següents articles:

Sobre un debat científic amb evident dimensió social us convido a llegir l’article “El valor íntegro de las vacunas infantiles” de Seth Berkley.

En record de José Luis Sampedro us convido a llegir la necrològica escrita per Raül Blanco Díaz “José Luis Sampedro, un economista exemplar” publicada en el web de la Fundació Rafael Campalans.

Tot preparant la Diada de Sant Jordi us convido a llegir els articles: “10 propostes per Sant Jordi 2013” del Club de Lectura del Taller de Política, l’especial Sant Jordi del diari El País i “Guía de las apuestas de las librerías” de Josep Massot. I una recomanació que ens va fer Ignacio Urquizu a l’Escola del PSC, llegiu el llibre “Estructura social y desigualdad en España” de José Saturnino Martínez García, editat per Los libros de la Catarata.

I una admonició final: “En el futuro serás lo que hayas dejado en la red”, d’Antoni Gutiérrez-Rubí, recollida per Miriam Garcimartín a media-tics.com.

“Perles” del programa del Polònia emès el 18 d’abril, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar-les totes aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LES PERLES] 
– Que trist. El pressupost del 2013 té pinta de seguir prorrogant… el del 1229, l’últim que va tenir superàvit. “Després el rei en Jaume va voler conquerir Mallorca i ens vam arruïnar”. Ara sí que tenim en Junqui content, hahaaa.
– Equilibris, el joc estrella al Parlament català. Un twister només apte per polítics que porten el contorsionisme al límit.
– La bella dorment, segons Jaume Barberà (el Piqueras català), es va haver d’esperar 100 anys a que li treguessin la punxa del dit a l’hospital.

[ARXIU HISTÒRIC] [19/4/12] Caça reial.
El rei ha sortit estupendament de l’operació, recolzat en unes crosses… d’ivori! Per demanar perdó… per haver caigut. El primer a sucar-hi pa és Urdangarín que critica la seva conducta poc exemplar i pretén demanar un informe a l’Institut Nóos sobre el tema. El millor és la condemna que l’espera, treballs per a la comunitat netejant les caques dels elefants del zoo de Madrid. Més surrealistes encara són les declaracions del seu metge, el Dr Elvis Turí (xist)… diu que ja l’ha operat tantes vegades que amb les sobres n’ha fet un Minirei “Viva España, Viva el Rey, Viva el orden y la ley”… Canta animadament abans de ser aixafat per un elefant (justícia poètica).

[LA NOVETAT]
– Mel Domínguez, la noia que ho peta a YouTube amb el seu vídeo sobre l’anticatalanisme. #zasca inclòs a Mas per fer exactament el mateix que el vídeo denuncia amb els andalusos, tirar de tòpic.

[LA PICADA D’ULLET] 
– L’Oriolet, al llit, que no vol anar al jutjat. (I això que hi havia anat acompanyat de la plana major de CiU rememorant el gag Els homes de Mas)

[L’ESTÀVEM ESPERANT] 
– Arcadi Oliveres i Teresa Forcades al registre de partits. #zasca inclòs per la cua que hi ha al registre de partits mentre que a la de registre d’empreses no hi ha ningú.

[LA IMATGE DE LA SETMANA] 
– Pere Navarro i Bibiana Ballbé a la banyera. Modernitat líquida indie.

[DOLENTOT] 
– Dolentot, per massa obvi, la suposada reunió del govern del PP en què intenten donar nous significats al terme nazisme.

[SOM UNA CLONACIÓ] 
– Oriol Junqueras, s’historia a sobre.

ZW 345 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

Conferència ICA 2013 Màlaga
www.ica2013malaga.org

Els dies 18 i 19 de juliol de 2013 tindrà lloc a Màlaga una conferència regional impulsada per la International Communication Association (ICA), en col·laboració amb l’Asociación de Comunicación Política (ACOP), Asociación Española de Investigación de la Comunicación (AE-IC) i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat de Màlaga.

«L’actual crisi econòmica i financera està associada a un descens de la confiança en les organitzacions i institucions. Com mostren investigacions realitzades, les organitzacions que són de fiar generen beneficis en les diferents àrees de la societat: mantenen i estimulen la participació, reforcen als ciutadans, incrementen el compromís i atreuen negoci». Sota el títol Per què confiar? Reptes per a la comunicació en temps de crisi, l’esdeveniment constitueix un fòrum de discussió sobre les qüestions que ocupen el centre del debat entorn al restabliment i reforç de la confiança dels ciutadans en les organitzacions. Conferenciants plenaris i investigadors tractaran els diferents reptes plantejats sobre la relació entre comunicació i confiança.

En breu es publicarà el programa provisional articulat sobre 8 àrees temàtiques i que comptarà amb ponents de reconegut prestigi com Michael X. Delli Carpini, Degà de l’Annenberg School for Communication, entre altres. Podeu seguir la informació relacionada a Twitter a través de @icahdq o @compolitica

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 21 Abril 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.