2013, un any per rectificar errors

scoopit_mi_petitAvui l’actualització setmanal del meu Diari a Internet es limita a proporcionar l’habitual selecció dels articles sobre diverses qüestions que han estat presents en el debat públic d’aquesta darrera setmana. Però no vull deixar de subratllar que si el 2013 no serveix per rectificar l’austeritat dogmàtica imposada per Alemanya, seguirà creixent l’atur, seguirà creixent el dèficit, seguiran creixent les desigualtats i s’allunyaran les perspectives de recuperació econòmica. En aquest sentit, Europa hauria de prendre exemple del president Obama. Aprofito per recordar que gairebé cada dia recomano articles d’interès a través del meu Scoop.it i també els hi dono difusió a través del meu compte a Twitter, del meu perfil i pàgina a Facebook, i en el recopilatori Alternatives.

cedescAbans d’entrar a recomanar-vos els articles d’opinió que més m’han interessat de la setmana vull aprofitar per convidar-vos a la conferència “Reconstrucció socialista” que pronunciaré dijous dia 10 de gener a les 19h. al local del PSC de l’Eixample, en un acte organitzat pel Centre d’Estudis i Debats de l’Esquerra Socialista de Catalunya “CEDESC”. Aquí hi trobareu la invitació a l’acte.

Sobre temes relacionats amb la política catalana i l’encaix entre Catalunya i la resta d’Espanya us convido a llegir els següents articles:

Sobre el finançament de les Comunitats Autònomes i les conseqüències dels límits de dèficit que imposa l’Estat us convido a llegir: “La necesaria reforma de la financiación autonómica” d’Almudena Semur, l’editorial d’El País “Esfuerzo autonómico” i “Nuestro precipicio fiscal” d’Andreu Mas-Colell.

I mentre uns i altres semblen decidits a portar-nos al xoc de trens o a la col·lisió entre vaixells de la que parlava el president Mas en l’acte d’investidura, n’hi ha qui treballem per l’entesa. Vegeu, per exemple, la Proposició de Llei Orgànica de reconeixement i emparament de la pluralitat lingüística d’Espanya, presentada pel senador socialista Carles Martí en nom de l’Entesa pel Progrés de Catalunya.

Abans de passar a recomanar-vos els articles referits a la política espanyola, amb especial atenció a la seva situació econòmica, permeteu-me que saludi una nova iniciativa de David Fuentes, el seu Scoop.it “Economia al Dia“. No us el perdeu si voleu estar al cas dels principals articles sobre la situació econòmica i sobre el debat al voltant de l’orientació de les polítiques econòmiques.

A continuació hi trobareu els articles referits a la política europea, amb especial atenció a l’orientació (profundament equivocada) de la política econòmica imposada per Alemanya:

Us recomano també que llegiu alguns articles sobre l’abisme fiscal dels Estats Units que ens porten a la reflexió sobre la imperiosa i urgent necessitat d’una profunda rectificació de la política econòmica europea: “EEUU: el abismo fiscal… del 32” de Sam Pizzigati, “Los debates de política económica en EEUU” de Vicenç Navarro, l’editorial d’El País “De un abismo a otro”, “Obama, pacte fiscal” de Vicenç Sanclemente i “Viva el gran jefe yanqui” de Xavier Vidal-Folch.

Sobre els problemes del Pròxim Orient us convido a llegir els articles: “Palestina: el año 2013” d’Ali Abu Shahla, “Pax Americana en Palestina” d’Emilio Menéndez del Valle i “Tahrir contra Tahrir” de Luz Gómez García.

Amb interessants reflexions de caràcter geoestratègic us convido a llegir “Global Trends 2030” del National Intelligence Council, “Así será 2013” d’Ignacio Ramonet i “10 blogs sobre geopolítica” de Lino González.

Amb reflexions polítiques, econòmiques i socials de fons us recomano que llegiu els següents articles:

Aprofito per felicitar Enrique Barón que acaba de rebre el premi Gaziel per un assaig sobre el futur d’Europa. Podeu llegir al respecte la crònica de Justo Barranco a La Vanguardia.

I acabo recomanant-vos que us subscrigueu a la revista Alternativas Económicas, germana de la revista francesa Alternatives Economiques, també empresa cooperativa. Si voleu saber més del projecte us convido a veure el diàleg entre el seu director, Andreu Missé, i Pere Rusiñol, membre del Consell de Redacció. Estic tan convençut de la necessitat i de la solvència d’aquest projecte que m’he fet soci de l’Associació d’amics de la revista!

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 6 gener 2013, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.