Camí del rescat

Si el passat diumenge el títol de l’actualització setmanal del meu Diari a Internet era “La intervenció és clara, el rescat no”, aquesta setmana sembla clar que estem camí del rescat a menys que el Banc Central Europeu canviï de forma molt contundent la seva actitud. Abans d’entrar en els habituals epígrafs del meu post dominical vull dedicar un record als companys i companyes i als ciutadans i ciutadanes víctimes fa un any de les massacres d’Oslo i Utoya. L’any passat, convocats per la Joventut Socialista de Catalunya, vàrem fer un minut de silenci a la porta del Consolat de Noruega a Barcelona on hi vam deixar un senyal del nostre dolor i la nostra solidaritat que trobareu fotografiat a continuació.

Avui podeu llegir la notícia dels actes que s’estan celebrant a Noruega en la crònica d’EFE publicada per La Vanguardia “Noruega recuerda a las víctimas de Breivik un año después” i en la crònica de Naiara Galarraga publicada a El País “Noruega recuerda a los muertos de la masacre de Oslo y Utoya”. Us convido també a visitar el lloc web de les joventuts laboristes noruegues (AUF).

També abans d’entrar en l’ordenació habitual de les notícies de l’actualització setmanal del meu Diari a Internet us convido a llegir les contribucions (ponències) del proper Congrés del Partit Socialista francès que se celebrarà a Toulouse els propers dies 26,27 i 28 d’octubre, de les que es va fer ressò el web de la Fundació Rafael Campalans. També us interessarà la notícia sobre un important document del líder de l’SPD, Sigmar Gabriel, del que se’n fa ressò J.M. Frau en la seva crònica “L’SPD alemany acusa els bancs d’extorsionar els Estats” publicada a El Periódico de Catalunya.

Ahir dissabte es va celebrar el Consell Nacional del PSC en el que es va aprovar amb una única abstenció la resolució que resumia l’informe polític presentat pel nostre primer secretari. Us convido a llegir un resum de la intervenció de Pere Navarro “Continuaré lluitant per a l’acord, continuaré lluitant pel que necessita el país” (i al final hi trobareu enllaços per accedir al text íntegre del seu discurs i a les resolucions aprovades) i la crònica de Pere Ríos publicada a El País “Navarro rechaza el “arcaico” concierto, pero buscará el pacto”.

Sobre la negociació al voltant del pacte fiscal la notícia més rellevant de la setmana ha estat l’inequívoc pronunciament del Cercle d’Economia, sobre el que trobareu notícia en les cròniques de Clara Blanchar i Angels Piñol a El País “El Círculo de Economía irrita a CiU al avisar que el concierto es inconstitucional” i de Joan Tapia a El Confidencial “El Cercle d’Economia no secunda a Artur Mas”. Sobre aquesta qüestió us poden interessar també les reflexions de Manel Manchón “El seguidismo vasco. El concierto económico como bandera”, Marçal Sintes “Seria una llàstima” i Joaquim Coll “L’autoestima del PSC”. En l’entrada del meu bloc de la passada setmana vaig parlar a fons del tema, però la qüestió es pot resumir de la següent manera: el PSC és favorable al pacte fiscal però no al concert econòmic, considera que la proposta que aprovi el Parlament de Catalunya ha de ser ambiciosa però factible, que compti amb el suport d’una àmplia majoria i que eviti el xoc de trens. Serà algú tant temerari com per pretendre un model de finançament nou que no compti amb el suport amb el que va comptar l’Estatut? Demà a les 12h els grups parlamentaris hauran registrat les seves esmenes a la proposta del govern i tindrem fins dimecres a les 9.30 per acostar posicions a través d’esmenes transaccionals, espero que a CiU s’imposi el seny per sobre de la rauxa i que els esforços negociadors de Pere Navarro arribin a bon port.

Mentre parlem del pacte fiscal, però, els ciutadans temen un rescat de Catalunya o d’Espanya tota. En parlaven ahir Ferran Casas i Ignasi Pujol en la crònica “Els venciments aboquen Catalunya al rescat autonòmic” publicada a l’ARA que hi dedicava també la portada que trobareu a l’esquerra. Per fer-vos una idea de la situació de les Comunitats Autònomes heu de llegir la crònica “Las autonomías se enfrentan a su asfixia” publicada avui a El País. De fet, la intervenció de les Comunitats Autònomes queda establerta en la Llei d’Estabilitat Pressupostària que va comptar amb el suport de CiU i PP. I la creació del Fons de Liquiditat Autonòmica (més ben dit, Fons de Liquidació Autonòmica) ja preveu que les Comunitats que hi hagin de recórrer seran intervingudes. Ja ho ha fet València, Múrcia ho acaba d’anunciar i la Generalitat s’ho està plantejant. Ho explica avui amb contundència la portada d’El Periódico de Catalunya. La situació actual no sembla en absolut la més indicada per negociar un nou sistema de finançament. Més aviat els ciutadans ens reclamen que ens centrem en la solució de la crisi econòmica i que els partits aparquem les nostres habituals picabaralles per intentar trobar entre tots la sortida a una difícil situació.

Aquesta setmana el jutge que investiga el cas Palau ha demanat a CDC que dipositi una fiança de més de tres milions d’euros per considerar que va rebre del Palau de la Música diners procedents de donatius d’empreses que s’haurien beneficiat de concessions d’obra pública. Podeu llegir la notícia a les cròniques de Jesús García a El País “Fianza millonaria a Convergència por el caso Palau” i de Jesús G. Albalat a El Periódico de Catalunya (on us podeu descarregar l’auto que conté la decisió judicial). De forma immediata el PSC va demanar explicacions al president Mas per boca del nostre portaveu Jaume Collboni. La Junta de Portaveus del Parlament va debatre la sol·licitud de compareixença del president presentada feia temps pel grup de Ciutadans, que va ser bloquejada amb els vots de CiU i ERC. Vegeu-ho a la crònica de Miquel Noguer i Jesús García a El País “ERC salva a Mas de responder en el Parlament por el saqueo del Palau”. Sobre tot plegat us recomano l’article de Francesc Valls “Esencias y corrupción en el ‘caso Palau’”.

Dijous els diputats del PSC al Congrés van votar per error una resolució que prioritzava el corredor ferroviari central. Al respecte us recomano que llegiu la nota de rectificació dels diputats del PSC al Congrés i la crònica de Pere Martí publicada al diari ARA “El PSC rectifica i titlla d’error ‘inexcusable’ haver votat en contra del corredor mediterrani”. Per comprovar el compromís dels socialistes amb el corredor mediterrani us convido a visitar el dossier especial sobre aquest tema a la pàgina web del PSC.

També us pot interessar conèixer la “Declaració en defensa del català” impulsada pel senador Carles Martí i signada per senadors socialistes aragonesos, balears i valencians, i els articles d’Àngel Ros “Les noves lleis municipals” i “Qui reforma l’Estat?“.

La política espanyola està centrada en la situació econòmica i en la incapacitat del govern per fer-hi front de forma eficaç i equitativa que va motivar una important mobilització social convocada pels sindicats el passat dijous. Sobre els aspectes més estrictament polítics de la situació us convido a llegir els següents articles:

Sobre la situació econòmica espanyola, perfectament descrita pel dibuix d’El Roto que encapçala aquest epígraf, i que sembla dirigir-se des d’una intervenció del sector bancari cap a un rescat del conjunt de l’economia us convido a llegir els següents articles:

La situació de crisi econòmica i la incapacitat de fer-hi front vistes des d’una perspectiva europea més global és objecte de debat en els següents articles: “Un museo a cielo abierto” de Josep Borrell, “Europa: evaluación de fin de curso” de Javier Andrés, “La enfermedad europea” de Juan Tugores Ques, “El cuento de hadas alemán” de Monika Zgustova, “Marea baja europea” de Lluís Foix, “La nova divisió d’Europa” de Josep Borrell, “El día en que Alemania entró en pánico” d’Alicia González i l’entrevista al president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, publicada per Le Monde: “El BCE no está para resolver los problemas financieros de los Estados”.

Amb reflexions crítiques i propostes de fons sobre l’orientació de les polítiques econòmiques us convido a llegir els següents articles: “Un sistema económico alternativo es posible” de Salvador Duarte, “La economía alemana no es un ejemplo” de Vicenç Navarro, “Democracia de mercado. Un oxímoron envenenado” de Miguel Sánz Loroño, “Las desigualdades como causa de la crisis” de Vicenç Navarro, “Bien hecho, tío” de José Ignacio Torreblanca sobre el paper dels supervisors, “Más difícil para el defraudador” de Luis Jones Rodríguez i Ana Fernández-Daza, i “La desesperanza” de Joaquín Estefanía.

Sobre la primavera àrab i la situació a Síria us convido a llegir: “La Unión Europa y la ‘primavera árabe’” de Pol Morillas i Eduard Soler i Lecha, “Una dictadura manifiestamente cuarteada” de Javier Valenzuela i “Golpe al corazón”, editorial d’El País.

Amb reflexions polítiques més de fons us convido a llegir: “Los jóvenes y la política” d’Ignacio Urquizu, “Un código contra la corrupción política”, diàleg entre Joan Ferran i Victòria Camps recollit per Francesc Arroyo i “La risa, el olvido y la conga” de Guillem Martínez.

ZW 311 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu tots els ZONA WEB.

http://www.aprendizajeservicio.net/indexcat.html

Xarxa Espanyola d’Aprenentatge-Servei (APS) és un espai de trobada i col·laboració entre institucions educatives, acció social i professionals que impulsen aquesta metodologia educativa en diferents àmbits i Comunitats Autònomes. Una xarxa de xarxes territorials i sectorials, heterogènia, horitzontal i lleugera, sense entitat jurídica pròpia, inspirada en els valors que són a la base d’Aprenentatge-Servei: confiança, generositat, cooperació i respecte.

La xarxa, que promou competències bàsiques, valors i actituds prosocials, habilitats per a la vida, és útil tant per als joves, el professorat o les organitzacions socials que s’involucren en ella, com per a la comunitat en general, ja que millora les condicions de vida de les persones, reforça el sentiment de pertinença dels seus membres, i estimula la participació ciutadana.

Des de la seva pàgina es pot accedir a la videoteca i a les publicacions (en català, castellà i euskara).

Enllaç associat: Red Española APS

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 22 Juliol 2012, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.