Tot esperant el Consell Europeu del 28-29 de juny

Tot esperant la celebració de la decisiva reunió del Consell Europeu que tindrà lloc els propers dies 28 i 29 de juny, començo l’actualització setmanal del meu Diari a Internet destacant tres grans temes i dues cites pel proper cap de setmana. Considero d’imprescindible lectura la conferència de Pere Navarro “La Catalunya real: oportunitats per a les persones i els territoris”, l’entrevista a Antoni Castells que li fa avui Lluís Pellicer a El País (que té molt a veure amb la presentació del seu recent llibre “El desafío de la política”, editat per RBA, i del que trobareu notícia als llocs web de Marcial Pons i La Llar del Llibre) i l’article de Pierre Larrouturou “Crisi, la crida per un New Deal a la francesa” que recull els elements fonamentals de la crida “Roosevelt 2012“, de la que també trobareu notícia al lloc web “Malestar ciudadano“. Les dues convocatòries són la del seminari “Autogovern, federalisme i dret a decidir” organitzat per la Fundació Rafael Campalans pel proper divendres dia 29 (aquí trobareu el targetó amb el programa de la jornada) i l’assemblea constituent del moviment “Avancem!” que tindrà lloc dissabte dia 30 a Sant Feliu de Codines (aquí trobareu informació sobre la trobada).

Alguns flaixos sobre les cites electorals europees de la setmana passada: resultats de la segona volta de les eleccions legislatives franceses a Le Monde i Libération, l’article de Le Monde “La gauche triomphe, hécatombe a droite: les 10 points à retenir des législatives”, els articles de Joaquín Prieto “Victoria de un socialismo heterodoxo” i Michel Wieviorka “Francia: la nueva era”, els resultats de les eleccions legislatives gregues i l’article d’Oriol Bartomeus “Grècia, juny 2012: eleccions sota pressió”. I aprofito per recomanar-vos l’article d’Antoni Gutiérrez-Rubí “Elementos clave de la campaña USA”.

Aquesta setmana la notícia més destacable en la política catalana ha estat la decisió de Pere Navarro de demanar al Grup Socialista al Parlament de Catalunya que sol·liciti la creació d’una Comissió d’Investigació sobre “la gestió del Consorci de Salut del Maresme i la Selva, i la Fundació Privada de Gestió Sanitària de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i sobre la relació entre el Servei Català de la Salut, el Consorci de Salut i Social de Catalunya, el Grup SERHS i les empreses Innova i CCM Estratègies i Salut”. Sobre aquesta qüestió us convido a llegir les cròniques d’Alfons Quintà “Nou escàndol sanitari multipartidista, amb Josep Prat i Carles Manté” i Oriol Güell “Josep Prat usó Innova para pagar 13.000 euros al mes a un exdirector de CatSalut”, les declaracions de Pere Navarro, les cròniques de José Rico “El PSC demanarà que el Parlament investigui la gestió sanitària del Govern” i Antía Castedo i Maiol Roger “Navarro pide que el Parlament investigue los escándalos de la sanidad catalana”, l’article de Pere Ríos “El ‘nuevo’ PSC ya no gatea”, les cròniques d’Alfons Quintà “L’ajuntament de Reus tramet a la fiscalia i al Tribunal de Comptes un sever informe jurídic afectant Josep Prat” i Mercè Pérez Pons “Reus lleva al fiscal la gestión del presidente del ICS en Innova”, i l’article de Marina Geli “En defensa del modelo catalán”.

Ahir va entrar en vigor la decisió del govern de CiU de cobrar un euro per recepta (a la que s’hi afegirà l’altre copagament sanitari decidit pel govern del PP). Us convido a llegir al respecte l’article d’Àngels Gallardo “La venda de fàrmacs puja el 20% per l’inici avui de l’euro per recepta”, la declaració de la responsable de salut del PSC, Esperança Esteve, demanant la retirada d’aquesta mesura, i els articles de Pilar C. Casi “Multas contra la insumisión” i Gabriela Cañas “Jubilados, a pagar”.

Els governs del PP a les Illes i l’Aragó estan demostrant una actitud francament hostil envers la llengua catalana que ha portat al Secretari d’Organització del PSC, Daniel Fernández, a emplaçar CiU a trencar el seu acord polític amb els populars.

Els durs efectes de la crisi econòmica sobre la ciutadania i les dificultats financeres dels Ajuntaments han portat el PSC a plantejar un pacte local per preservar els serveis públics. Al respecte us convido a llegir la notícia sobre la proposta socialista de pacte local, la crònica de Pere Ríos “El PSC ofrece un pacto local para salvaguardar los servicios públicos” i la notícia sobre la carta de Pere Navarro al president de la Generalitat formalitzant l’oferiment d’aquest important acord.

Passant al capítol dedicat a la política espanyola vull destacar la Sentència del Tribunal Constitucional revocant la Sentència del Tribunal Suprem que situava Sortu fora de la legalitat. Al respecte us convido a llegir els articles “El Constitucional legaliza Sortu” de Lluís Foix, “El Tribunal Constitucional legaliza Sortu y pone límites frente a las víctimas” de Julio M. Lázaro, “Decisión coherente” editorial d’El País, “Hacia la normalización en Euskadi” de Luis R. Aizpeolea i “Punto final” de Javier Pérez Royo.

Finalment s’ha produït la dimissió del President del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem. Podeu llegir-ho a la crònica de José Antonio Hernández “Dívar dimite sin conciencia de culpa y sintiéndose víctima de una campaña”,

Però com des de fa tant de temps les notícies més importants tenen a veure amb la difícil situació econòmica. Destaco aquesta setmana el dossier Bankia de “The Economy Journal” de Catalunya Press, el dossier del PSOE “El banco que rompió España”, els articles “Rescatar bancs o donar beques” de Joaquim Coll, “La amnistía fiscal es también ideología” de Pedro Saura García i “Causas de la inestabilidad de los mercados financieros” de Guillermo de la Dehesa.

Com sempre us recordo que és imprescindible seguir cada dia el pols de l’actualitat econòmica al Scoop.it de David Fuentes i us recomano els següents articles que analitzen la situació d’Espanya després de les eleccions gregues:

Tot i que ningú farà per nosaltres l’esforç que ens correspon, és evident que els problemes que tenim deriven també de les disfuncions, les indecisions i el dogmatisme de l’austeritat vigent fins ara a Europa. Fa ràbia pensar que hagi de ser el G-20 (o sigui, Obama) qui recordi a Europa les seves obligacions, les seves responsabilitats i també el seu potencial. G-20 i mini cimera a Roma són el pòrtic del decisiu Consell Europeu que se celebrarà els propers dies 28 i 29 a Brusel·les. Sobre aquestes qüestions us convido a llegir els articles següents:

L’obsessió europea no ens pot fer perdre de vista altres centres d’interès mundial. Al respecte us convido a llegir els següents articles: “Las implicaciones de una nueva victoria del PRI” de Jorge Castañeda, “China al asalto de Europa” d’Heriberto Araújo i Juan Pablo Cardenal, “Una tormenta global perfecta” de Nouriel Roubini, “Antes de la paz geoeconómica” de Lluís Bassets, “Un mundo de nadie” de Francisco G. Basterra i “Lo que nunca cambia” de Lluís Bassets sobre la delicada situació a Egipte.

I com tot és política, no us perdeu l’article “Mapas mentales para la política” d’Antoni Gutiérrez-Rubí i el Dossier i balanç del Taller de Política.

Lamentablement, la crisi econòmica serveix de justificació per prestar menys atenció als reptes ambientals, com s’ha vist a la Cimera Río+20. Podeu llegir al respecte els articles “Tasa financiera para el desarrollo sostenible” de José Manuel Durao Barroso, “Espeso humo verde” d’Antonio Cerrillo, “Blablá, blablá…” de Joaquín Estefanía, la declaració de la Internacional Socialista sobre Río+20 i les conclusions de la Comissió de la Internacional Socialista per a una Societat Mundial Sostenible.

Acabo amb algunes notícies sobre llibres: el diàleg entre Esteban Hernández i Luis Arroyo “¿La derecha sabe gestionar la economía y la izquierda es manirrota e informal?” sobre el llibre d’aquest darrer “El poder político en escena”, editat per RBA, la sortida del llibre de Vicenç Navarro, Juan Torres López i Alberto Garzón Espinosa “Lo que España necesita” editat per Deusto y que conté una severa crítica a la gestió econòmica del PP oferint alternatives clares, els articles de Félix Ovejero “El precio de lo importante” i de Llàtzer Moix “Moral de mercado” que, entre d’altres coses, es fan ressò del llibre de Michael Sandel “What money can’t buy. The moral limits of markets”, i la presentació del llibre “Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña” d’Oriol Nel·lo, organitzada per la Fundació Rafael Campalans i que va comptar amb les intervencions de l’autor, Joaquim Nadal i Joan Romero.

ZW 307 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://zzzinc.net/

ZZZINC és una plataforma formada per comissaris, periodistes, professors universitaris, investigadors independents i productors culturals que desenvolupa projectes centrats en la innovació en cultura i serveis d’assessoria i consultoria.

Un d’aquests projectes és Ciutat i Procomú. Un grup de treball coordinat per Juan Freire i César García Sáez que porta a terme la seva activitat dins del Laboratori del Procomú que dirigeix Antonio Lafuente a Medialab Prado Madrid. La iniciativa es desenvoluparà en el 2n semestre de 2012 i la seva presentació pública va tenir lloc a Barcelona el passat dia 9 de juny.

El treball que desenvolupa ZZZINC explora les transformacions profundes que estan succeint avui en l’àmbit de la creació i el pensament. Des de la relació de les arts amb els altres grans camps del coneixement, com la ciència, l’empresa i la comunicació, al desenvolupament de nous models econòmics i legals que estan transformant les indústries culturals. De la nova posició dels usuaris, a l’emergència de nous espais i formats on la cultura es comunica. I ho fa sobre múltiples llenguatges i suports.

ZZZINC és, també, un espai d’activitat, un lloc de trobada que connecta a la comunitat local amb professionals i xarxes de coneixement internacionals que circulen temporalment per Barcelona.

Seguiu tota la informació associada també a Twitter @zzzinc i Facebook

Enllaços d’interès:

Laboratorio de Tendencias
Procomún y socialdemocracia

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 24 Juny 2012, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.