L’hora del rescat bancari

Finalment dissabte a la tarda va arribar l’hora del rescat bancari amb fons europeus. Ho havia apuntat fa dies el president François Hollande, criticat de forma tallant per Mariano Rajoy que ha negat l’evidència fins el dia després dels fets. Curiosament ho ha fet presentant el rescat amb l’eufemisme “lo de ayer” tot apuntant-se els mèrits i assenyalant que es tracta d’una bona notícia. Certament és millor que ens deixin fins a 100.000 milions d’euros al 3% d’interès que no pas que caiguin els bancs, però d’aquí a dir-ne bona notícia… Negant la llei de la gravetat, s’entesten en dir que no se’ns demanen contrapartides per aquesta ajuda, però la credibilitat d’aquest govern ja fa temps que s’ha volatilitzat (no havien d’apujar impostos, no tocarien educació ni sanitat, no abaratirien l’acomiadament, arribat el PP al govern els nostres socis europeus confiarien més en Espanya,…) Més que tancar un capítol, n’obrim un altre.

En tot cas, com diu Miguel Mora en el seu bloc a El País “Rajoy debería darle las gracias a Hollande. Hoy mismo.” I aprofito per recordar que avui se celebra la primera volta de les eleccions legislatives franceses i us convido a llegir les cròniques “Hollande, favorito para ganar las elecciones parlamentarias en Francia” de Reuters/La Vanguardia i “Francia se apresta a completar el vuelco a la izquierda en las legislativas” de Miguel Mora a El País.

Abans d’entrar en el capítol dedicat a la política catalana insisteixo especialment en que llegiu el dossier de la Fundació Rafael Campalans “La governança econòmica a la Unió Europea: hi ha una alternativa a l’austeritat per sortir de la crisi?“, en el que trobareu un resum del seminari que vàrem organitzat fa poques setmanes (ull!, és un arxiu pesant, però val molt la pena).

Sobre el PSC us convido a llegir el “Manifest del PSC amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient“, el meu article a la revista El Siglo “Un acuerdo contra la crisis y contra el choque de trenes“, la notícia de la concessió de la ‘Légion d’Honneur’ francesa al president Montilla, la pregunta de Joaquim Nadal al president Mas en la sessió parlamentària de control de dimecres passat, i l’entrevista a Rocío Martínez-Sampere que li fa avui Pere Ríos a El País. També us interessarà l’article “Elogio de los alcaldes” de Francesc-Marc Alvaro.

Sobre el ‘cas Palau podeu llegir la crònica “El caso de las donaciones millonarias pone bajo sospecha a Convergència” de Jesús García, i els articles de Francesc Valls “Del 3% al ‘caso Palau’” i “Corrupción de baja intensidad“.

A proposta dels grups d’ICV-EUiA i ERC i dels subgrups de Solidaritat per la Independència i Ciutadans-Partido de la Ciudadanía es crearà una Comissió d’Investigació “en relació amb les possibles responsabilitats derivades de l’actuació i la gestió de les entitats financeres ubicades a Catalunya i a la possible vulneració dels drets dels consumidors”. Vegeu la posició del PSC al respecte en paraules del nostre primer secretari, Pere Navarro. Tot i que de vegades les Comissions d’Investigació en seu parlamentària lluny d’aclarir els temes només han servit perquè els partits es tirin els plats pel cap (recordem les comissions d’investigació sobre Gescartera o els atemptats de l’11-M), també de vegades han estat realment útils (recordem les creades en el Parlament de Catalunya sobre l’esfondrament del túnel del Carmel o l’incendi d’Horta de Sant Joan). Confio que així serà en aquesta ocasió, recordant que les responsabilitats penals s’han d’establir en seu judicial, que les competències de la Generalitat sobre les entitats financeres són relativament escasses, que caldria distingir entre les entitats que han hagut de rebre ajuts públics de les que no, i que la tasca de la Comissió és la de proporcionar transparència i seguretat als ciutadans, i no la d’escampar sospites sobre tot i sobre tothom.

També us pot interessar la darrera enquesta publicada per La Vanguardia “CiU resiste mientras el PP retrocede y los socialistas se estancan a la baja”.

Tal i com avançava en l’inici de l’actualització setmanal del meu diari, la notícia de la setmana ha estat el rescat bancari demanat pel Govern d’Espanya i acordat per l’Eurogrup. Separaré els materials de lectura en dos blocs, abans i després de la decisió, i us recordo que podeu seguir diàriament l’actualitat econòmica en l’Scoop.it de David Fuentes i que setmanalment la Secretaria d’Economia del PSC fa un interessant resum.

Articles sobre temes econòmics abans del rescat:

Articles sobre el rescat demanat pel Govern d’Espanya i acordat per l’Eurogrup i articles econòmics publicats després de conegut el rescat:

Des d’una perspectiva més política en l’àmbit de la política espanyola podeu llegir “Patriotismo de derechas” de Daniel Fernández, “Gran Coalición” de Francisco J. Llera, “La doble negación del desastre” de Josep Ramoneda, “Juntos, mejor” de Jordi Sevilla i Josep Piqué, “Rato: del banco, ¿al banquillo?” d’Antoni Gutiérrez-Rubí, “Tertulias ¿de calidad?” de Francesc de Carreras, “Más datos y menos discursos” de Lluís Foix, “El valor de la confianza” d’Alfredo Pérez Rubalcaba (article publicat el dia de l’estrena d’El Huffington Post), “La dreta no està per consensos” de Joaquim Coll, “Discurso fraudulento” de Javier Pérez Royo i “La palabra de los defraudadores” de Josep Ramoneda.

Capítol apart mereix la reflexió de José María Ruiz Soroa en el seu article “Romper el tabú”, en el que defensa que la millor manera d’afrontar una demanda secessionista és estar disposat a posar la nació a votació. José María Ruiz Soroa participarà ben aviat en un seminari obert sobre aquesta qüestió organitzat per la Fundació Rafael Campalans. Us en mantindré informats. Sobre aquesta qüestió us poden interessar les declaracions de Joan Majó a la web del grup “Amb independència” i l’article de Montserrat Guibernau “The rise of secessionism in Catalonia”.

Sobre el present i el futur del projecte europeu us convido a llegir els següents articles:

Algunes de les alertes més contundents contra el dogmatisme de l’austeritat, la necessitat d’una Europa més unida i l’increment de les desigualtats venen dels Estats Units. Vegeu-ho a “Stiglitz ve en el desigual reparto de la riqueza un peligro al futuro democrático de los Estados Unidos” de Francesc Peirón, “El imperio accidental” de George Soros, “Obama: “No todo puede ser recortar mientras el desempleo crece”” d’Antonio Caño, “Austeridad y realismo ante la deuda” de Kenneth Rogoff i “Reagan era keynesià” de Paul Krugman.

Sobre les properes eleccions presidencials americanes us recomano l’article “Ten Key Insights into the U.S. Presidential Election” de Frank Newport, Jeffrey M. Jones i Lydia Saad, i que visiteu l’espai “Elecciones USA 2012” en el lloc web d’Antoni Gutiérrez-Rubí.

Javier Solana recomana l’article “Primavera Arabe: estamos en ello” en el bloc “Pollo sin cabeza” de Teodoro Mateos y Manuel Luengo.

Dijous es va presentar a Barcelona el llibre “El hilo extraviado. Piezas de socialdemocracia fragmentada” de José Antonio Pérez Tapias. I la revista “El Ciervo” fa 60 anys. Podeu llegir-ho a l’article de Jordi Amat.

“Perles” del programa del Polònia emès el 7 de juny, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LES PERLES]
♦ Money Channel. Quin horror depressiu si existís de debò. Un canal 24h on tot de suposats experts economistes van anunciant la gran hecatombre.

♦ Molt gran Sergio Ramos fent-se el suec quan Mariano Rajoy es vol incautar de les seves “primes”.

[LA CANÇÓ] Tornen els Beatles! De la mà d’Iceta, Montilla, Nadal i Navarro! El hit dels The PSC’s és “Existim”, versió lliure de “Let it be”.

[Navarro] Si encara ets votant socialista
una espècie en perill
no perdis l’esperança..
Existim!
La Chacón sempre va a la seva
i no tenim veu a Madrid
Ja ningú ens escolta
però existim!
[Tots] Existim, existim!
Existim, existim!
[Navarro] No som gaire útils,
però existim!
[Nadal] Els Convergents ens ignoren, ara
i el PP se’ns ha cruspit
No tenim projecte,
però existim!
[Navarro] Deixeu-me que us demostri
que jo encara tinc coses a dir
Vull que la gent vegi que existim!
[Tots] Existim, existim!
Existim, existim!
[Navarro] No em coneix ni Cristu,
però existim!
[Montilla] Si tinguessis més carisma
I t’assemblessis més a mi..
No feu aquesta cara
que era un xist!
[Iceta] Això no passaria, Pere
si jo manés al partit
perquè tu ets un pobre
peix bullit.
[Tots] Peix bullit, peix bullit!
Peix bullit, peix bullit
perquè tu ets un pobre
peix bullit.

[LA IMATGE DE LA SETMANA] 
♦ El meu nom és Bond, Hispa-bond.

[ALGÚ HO HAVIA DE DIR] 
♦ Els nens acabats de néixer no s’assemblen a ningú… perdoneu, però algú ho havia de dir!

[LA FRASE DE LA SETMANA] 
♦ El President Mas assajant excuses pel cas Millet amb posat de Sharon Stone: “Ni tan sols sé molt bé qui és el tal Millet… els metges m’han dit que tinc amnèsia selectiva”

[ARXIU HISTÒRIC] 
♦ [12/5/11] Interior regularà la prostitució. El gran Felip Puig, després de la velocitat variable, s’ha posat amb la prostitució variable… els diu a un grup de prostitutes entusiasmades amb la seva visita: “què us penseu, que sóc el Berlusconi?”

[LA PICADA D’ULLET] 
♦ Els límits de la intervenció alemana no estan clars… sembla que la Merkel podria intervenir fins i tot el mític sentit de l’humor dels catalans. Es veu que també hem rigut per sobre de les nostres possibilitats.

[MALAGUANYAT] 
♦ No he pillat el gag del matrimoni a Londres. (¡)

[SURREALISTA] 
♦ Marató per salvar Bankia. Eh, he dit surrealista, no irreal, eh. El millor el vicepresident “no sabe cómo estoy, hace dos días que llevo los mismos gemelos”.

ZW 306 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://edgeryders.ppa.coe.int/conference/

Del 14 al 17 de juny se celebra en el Consell d’Europa, a Estrasburg, la primera conferència d’Edgeryders: ‘Living on the Edge’. L’esdeveniment forma part d’un treball en xarxa desenvolupat durant mesos a través de la plataforma web que agrupa els participants. La comunitat d’Edgeryders se centra en diversos temes però amb un vincle comú: la transició cap al futur de la ciutadania mundial en general i de la comunitat europea en particular. Joves de tota Europa contacten a Edgeryders per compartir els seus coneixements i experiències entorn de l’evolució del model de vida del futur.

La comunitat té un caràcter inspiracional i recorre una llarga cua de temàtiques organitzades per missions. La resistència, la sostenibilitat o l’activisme són part dels temes que es tracten en la plataforma, que tindrà en la trobada de la setmana vinent un important estímul per continuar el seu treball. La comunitat està formada per investigadors, emprenedors i ciutadans que estan treballant en aquest nou model de transició que ha d’inspirar les polítiques públiques de les properes dècades. En la trobada es combinen les conferències, durant els dos primers dies, i les unconferences amb un caràcter més disruptiu i com a punt de connexió entre diversos projectes. Com destaquen els organitzadors, la connexió de projectes molt locals ha de teixir un gran think tank per a la construcció d’una nova Europa.

Podeu seguir la iniciativa a Twitter: @edgeryders #edgeryders

Enllaç associat: ICT4RD working on ‘How else could your community get its food?’ Edgeryders mission (Ricard Espelt)

ZV (Zona Vídeo). Aquesta setmana s’ha inaugurat la 20 Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que tindrà lloc fins el dia 17 de juny. Podeu consultar el programa i tota la informació associada en mostrafilmsdones.cat

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 10 Juny 2012, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.