Problemes a Espanya, noves perspectives amb Hollande

La victòria de François Hollande i la derrota de la CDU a Renània del Nord-Wesfàlia estan obrint noves perspectives a Europa. La recent Cimera del G-8 sembla apuntar a una orientació de la política econòmica que abandona el dogmatisme de l’austeritat i promou iniciatives de creixement. Mentre, però, s’ha desfermat una tempesta sobre Espanya a causa de la fallida de Bankia i al coneixement de les dades reals de dèficit de les Comunitats Autònomes governades, com Bankia, pel PP. En tots aquests casos s’havia amagat la situació financera real per interessos polítics. Trobareu materials sobre aquests temes en l’actualització setmanal del meu Diari a Internet, però us recordo que trobareu diàriament (o cada dos dies) les novetats més rellevats al meu Scoop.it

En primer lloc repassem el triomf d’Hannelore Kraft i l’SPD a Renània del Nord Wesfàlia. “Triunfo socialdemócrata-verde y derrota de conservadores en elecciones regionales” a Deutsche Welle, “Triunfo socialdemócrata pone a Merkel bajo presión” a Deutsche Welle, “Dura derrota del partido de Merkel en Renania del Norte-Westfalia” de Juan Gómez, “Merkel también pierde”, José Antich i “As Angela Merkel moves to take credit for Europe’s ‘growth pact’, German social democrats must remember that their job is not to support the government” de Michael Miebach.

Aquest dur entrebanc per a la cancellera alemanya s’afegeix a la recent victòria de François Hollande. Llegiu al respecte “Nueva realidad en Europa” de Jean-Marie Colombani. Dimarts es va produir la investidura del nou president francès: “L’investiture de François Hollande en images” a Libération, “La journée d’investiture” a touspourhollande.fr, “Francia: una alegría contenida” de Sami Naïr, “¿Hollande o la insurrección?” de Zaki Laïdi, “Modesta Francia” de Lluís Bassets i “Las consecuencias del cambio político en Francia para la Unión Europea y España”de la Fundación Alternativas.

Plenament conscient de la importància d’aquesta nova perspectiva europea, Pere Navarro (que demà pronunciarà a Barcelona una important conferència a Barcelona Tribuna) va desplaçar-se a Brusel·les per tenir rellevants intercanvis d’impressions amb el comissari Joaquín Almunia i el president del Parlament Europeu Martin Schulz, de qui podeu llegir la conferència que va pronunciar a Barcelona fa pocs dies en el marc del fòrum @PrimeraPlana organitzat per El Periódico de Catalunya. Us interessaran també els articles “Socialisme + Europa” de Joaquim Coll, “Redención socialdemócrata” de María de los Angeles Fernández-Ramil i “Benvinguda, Bankia…” de Joan Majó,  que va molt més enllà de l’anàlisi de la fallida d’un banc per reclamar el retorn de la socialdemocràcia. També en aquest sentit aprofito per convidar-vos al seminari “La governança econòmica a la Unió Europea: hi ha una alternativa a l’austeritat per sortir de la crisi?” organitzat per la Fundació Rafael Campalans en col·laboració amb la Fundació Europea d’Estudis Progressistes, que tindrà lloc a Barcelona el proper divendres 25 de maig, de 9 a 14h, al FAD, plaça dels Angels, 5-6.

Entrant en el capítol dedicat a la política catalana us convido a llegir els articles “Sanitat: retallant des de la Generalitat i des de la Moncloa” d’Alfons Quintà, “La dreta vol canviar el model sanitari” de Jordi Terrades, “Pacte fiscal i social” de Marina Geli, “Los recortes devuelven a Cataluña al nivel de gasto social de hace seis años” de Lluís Pellicer i “Madrid, Barcelona, e inversión extranjera” de Francesc Granell.

El president Mas segueix entestat en proclamar una reivindicació inassolible, amenaçant amb un xoc de trens si no obté el que reclama i amb el rerefons de l’objectiu de l’ “Estat propi” reclamat per CDC. Barrejar reivindicacions d’Hisenda pròpia i Estat propi no sembla el més adequat per afrontar una negociació. Una negociació amb el PP, el seu soci parlamentari a Catalunya… Sobre la posició de CiU i les relacions CiU-PP us convido a llegir “Rumbo a lo desconocido” de Lluís Bassets, “Juego de apariencias” editorial d’El País, “Grandes adversarios, fieles socios” d’Enric Company, el meu article publicat a ABC “Choque de trenes“, “CiU y PP limitan la transparencia de las fundaciones pese al ‘caso Palau’” de Miquel Noguer i “La policía investigará los nuevos indicios sobre financiación irregular de CDC” de Jesús García.

Tot plegat apunta a una millora de les perspectives del PSC assenyalada per Joaquim Coll “Els socialistes ja veuen llum en la foscor”. Avui mateix s’ha conegut una iniciativa política en l’espai socialista impulsada per Joan Ignasi Elena de la que podeu tenir notícia en el web “Avancem!“.

El capítol dedicat a la política espanyola està lògicament centrat en la situació econòmica. Com no em cansaré de recordar, si voleu estar al dia sobre qüestions econòmiques heu de visitar diàriament l’Scoop.it de David Fuentes “La semana económica”. Jo recomano especialment els següents articles: “Ni paro ni déficit, ni crecimiento” de Joaquín Estefanía, “A quién hay que convencer” de Lluís Foix, “Intervencions a granel” d’Albert Sáez, “Alternativas a la nociva austeridad” de Clemente Polo, “¿Amnistía fiscal mediante decreto ley y sin control judicial?” de Fernando Pérez Royo, “Las verdaderas causas de la elevada deuda pública” de Juan Torres López, “Sin la confianza de los mercados, España se encamina al rescate” de Nouriel Roubini, “La cerimònia de la confusió” de Joan Tapia, “La restricción financiera pasa factura” d’Angel Laborda, “¿Quién será el próximo?” de José Carlos Díez, “Un mes que vale años de crisis” d’Alejandro Bolaños, “Los límites de una política” editorial d’El País Negocios i “Europa decide inspeccionar las cuentas de España” de Jordi Barbeta.

Als problemes de l’economia espanyola s’hi ha afegit l’escàndol de Bankia i les seves derivades, sobre les quals us convido a llegir “¿Otra vez todos limpios?” de Manel Pérez, “Camino de los tribunales” de Manel Pérez, “Un plan para Bankia” editorial d’El País, “Escribir de política es llorar” de Santos Juliá, “Erosión institucional” editorial d’El País i “¿En qué estaría pensando Hollande?” de Manel Pérez.

Sobre la gestió del PP, els 100 primers dies de Rubalcaba i algunes controvèrsies concretes podeu llegir el meu article a El Siglo “¿Como pollos sin cabeza?“, “La mala herència que prepara Rajoy” d’Antonio Franco, “La responsabilidad del gobernante” de Josep Ramoneda, “No es lo que parecía” de Pilar Rahola, “100 días de Rubalcaba” d’Antoni Gutiérrez-Rubí, “Retraimiento autonómico” de Kepa Aulestia, “Qüestió de legitimitat” de Javier Pérez Royo sobre l’Estat de les Autonomies, “Más transparencia” editorial d’El País i “Indefinición homosexual” de Gabriela Cañas.

Sobre el primer aniversari del moviment 15-M us convido a llegir “El desafío del 15-M” editorial d’El País, “¿Por qué y cómo surgió el 15-M?” de Vicenç Navarro i “Omplir un buit creat” de Lluís Foix.

Entrant en el capítol sobre el debat europeu i la perspectiva d’una orientació menys dogmàtica de la política econòmica europea us convido a llegir: “Nuevas tormentas sobre Europa” de Josep Borrell, entrevista a Elio di Rupo de Ricardo Martínez de Rituerto, “Demasiados riesgos” editorial d’El País, “Lo que no se dice sobre el por qué Merkel continúa aferrada a las políticas de austeridad” de Vicenç Navarro, “Apocalypse fairly soon” de Paul Krugman, la versió catalana d’aquest article publicada pel diari ARA “Aviat arribarà l’Apocalipsi“, “Rajoy y Cameron no entienden; Paul de Grauwe sí” d’Andy Robinson, “Europa necesaria (y 2)” de Juan-José López Burniol, “¿Y si se amenaza con el portazo?” de Juan Carlos Rodríguez Ibarra, “¡Viva la inflación!” de Joaquín Estefanía, “Austeridad y crecimiento, evidencia empírica” de Guillermo de la Dehesa, “Un pacto por el crecimiento para Europa” de Manuel de la Rocha Vázquez, “El recalentado plan de crecimiento de Hollande” d’Andy Robinson, “Europa se acerca a la hora de la verdad” de Claudi Pérez i sobre la Cimera del G8 “Barack Obama: ‘Si hay problemas en Madrid, hay problemas en Milwaukee'” d’Antonio Caño.

Us convido a llegir l’article de Nabil Shaath “El largo camino de Palestina hacia la libertad”.

Amb debats més generals o de fons us convido a llegir “En el día de Internet” de Daniel Innerarity, “Incomprensible!” de Miquel Roca sobre la necessitat d’amplis acords per combatre el populisme neofeixista, el polèmic “La burocracia es la solución, no el problema” d’Esteban Hernández, “Una revolución energética para relanzar el crecimiento y el empleo” de Jordi Ortega, “Amanecer de los extremistas” de John Carlin, “Austeritat, creixement i combat d’idees” de Raimon Obiols i “Contra la cultura del dinero” de Gustavo Martín Garzo.

Sobre llibres us convido a visitar el bloc de Gustavo Martínez amb 35 llocs web per descarregar llibres de forma gratuïta i a llegir l’article d’Antoni Dalmau “El nom d’una biblioteca” sobre la decisió de l’Ajuntament de Castelldefels governat per PP i CiU de rebatejar la biblioteca d’aquella ciutat per llevar-li el nom de Ramon Fernández Jurado.

“Perles” del programa del Polònia emès el 17 de maig, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LES PERLES] 
♦ Diu el President Mas que amb això del pacte fiscal s’ha acabat el “tot i que”, fora indefinicions! Però per a que el “tot i que” no es perdi l’ha traspassat… al Pere Navarro! Molt bo! I perquè el Miquel Iceta fa servir expressions d’Oriol Pujol? Ai, quin perill!

[ARXIU HISTÒRIC]
♦ [26/5/11] El comiat polonès de L’Hora del Lector. Extraordinari cameo d’Emili Manzano acomiadant els seus col·laboradors: Quim Monzó, Maruja Torres i Pere Gimferrer. Ara, que el dol els ha durat 2 segons, perquè ja s’han buscat feina: la Maruja un programa de cuina, en Monzó vol presentar el temps i el Gimfi s’infiltra a l’APM, pim, pam, toma lacasitos… i l’Emili… cap a Telecinco!

[LA IMATGE DE LA SETMANA] 
♦ Les piles Durancell.

[MOLT CURRAT] 
♦ El relat de com el president Mas va acabar a la presó després que el consell de govern va aprovar la convocatòria d’un referèndum per tenir hisenda pròpia i el va guanyar amb un 99’9% (l’única persona que va votar que no va ser Pilar Rahola per portar la contrària). Ai, calla, que resulta que és a la presó per excés de velocitat! Artur, Artur… sort de Durancell que paga la fiança.

[LA PICADA D’ULLET]
♦ “Fuentes no és el que sembla” exclama el Boss quan Fuentes irromp a l’estudi de RAC1 on Basté l’està entrevistant, ha haaa.

[KA FORT] 
♦ Subhasta especial per banquers, la peça més preuada és “L’home que es pot hipotecar”. Té una bona feina en una multinacional, i si cal els seus pares el poden avalar perquè tenen un pis a Comaruga, ja pagat! I com que ell i la seva dona estan embarassats, si cal la hipoteca podrà passar dels pares als fills. Llàstima que el pobre home acaba adjudicat a Bankia i li cau una hipoteca tremenda de 700.000 € a sobre “per damunt de les seves possibilitats”, no sé si m’explico (de les del banc i de les de l’home).

[ALGÚ HO HAVIA DE DIR] 
♦ Si dius “Jo no sóc racistaa però…..”, ets racista!… perdoneu, però algú ho havia de dir!

[POLÍTICAMENT INCORRECTE] 
♦ Dels creadors de “Los otros” arriba “La otra”… a la Zarzuela, ha haaa.

[MALAGUANYAT] 
♦ El sopar de tres grans mites: Mònica Terribas, Lluís Llach i Per Guardiola podia donar molt més joc. Per un moment m’he pensat que havien muntat una resi d’ex, com la d’expresidents, però no. Això sí, ens han deixat, al menys, dues grans frases: “Som l’hòstia en patinet i Catalunya no ens mereix.” i “Mònica, ets la Joana d’Arc de la televisió pública… Sí, de fet us he de dir que n’he sortit bastant cremada.”

ZW 303 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.marcaciutat.net/

Els propers 1 i 2 de juny es realitzarà a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) una nova edició (la quarta) del Seminari ‘Marca Ciutat’, l’esdeveniment de referència en màrqueting de ciutats i destinacions a Catalunya, dirigit per Pau Canaleta.

En aquesta quarta edició, a més de tractar la creació de marca de ciutat -citybranding- i el posicionament d’aquesta utilitzant les tècniques del màrqueting i la comunicació -citymarketing- se centrarà el focus d’atenció, també, en la creació de destinació i producte turístic, així com en la comunicació institucional. Aquest seminari és el punt de trobada per a responsables de promoció econòmica, turisme i comunicació de les principals ciutats i destinacions turístiques del país, a més de professionals del sector, per tal de conèixer les noves tendències i principals novetats en posicionament de ciutats i destinacions. Es dedicarà una part del seminari a l’estudi d’un cas concret, com és la marca Empordà, per tal de veure com es pot reforçar una marca a través de diferents iniciatives.

Tota la informació sobre com fer la inscripció, programa i ponents, edicions anteriors, etc. la trobeu a la pàgina web, a més de poder seguir l’actualitat a Twitter @marcaciutat i Facebook.

Enllaç associat: “¿Cómo comunicar políticas? ¿Cómo comunicar nuestra acción de gobierno?”, intervenció al Seminari Marca Ciutat 2009 a Roses (Document PowerPoint)

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 20 Mai 2012, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.