Catalunya, Espanya i Europa cap a un carreró sense sortida

Tot i que és molt possible que em deixi coses al tinter no he volgut deixar de fer l’actualització setmanal del meu Diari a Internet, en aquesta ocasió des de Cartagena, perquè dia que passa estic més convençut que l’actual orientació de les polítiques econòmiques a Catalunya, Espanya i Europa ens porten a un carreró sense sortida. Una eventual victòria de François Hollande a les imminents eleccions presidencials franceses i l’eventual entrada de l’SPD al govern de la República Federal Alemana l’any que ve, podrien implicar una revisió en profunditat de les polítiques d’austeritat i retallades que ens enfonsen en la recessió econòmica i ajornen sine die la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball.

L’única esperança és el renaixement de l’esquerra europea i de la fidelitat del propi projecte europeu als seus valors fundacionals. En aquest sentit us recomano que llegiu el discurs de Javi López en la cloenda del 14è Congrés de la JSC i que seguiu tota l’actualitat de la campanya electoral de François Hollande, recordant que la primera volta tindrà lloc el proper 22 d’abril i la segona i definitiva volta se celebrarà el 6 de maig. Podeu comprovar la transcendència d’una eventual victòria d’Hollande a la crònica de Miguel Mora a El País “Hollande ofrece un pacto de crecimiento económico para renegociar el tratado fiscal europeo”.

Sobre les perspectives de l’esquerra europea us convido a llegir els següents materials: l’anunci de la publicació del llibre “After the Third Way. The future of Social Democracy in Europe” d’Olaf Cramme i Patrick Diamond (eds.), i els articles “El desplome de la socialdemocracia alemana” d’Ignacio Sotelo, “The future of the SPD as a catch-all party” de Wolfgang Jüttner, Wolfgang Merkel, Thomas Meyer, Julian Nida-Rümelin i Christina Schildmann, “La opinión pública de la izquierda” d’Ignacio Urquizu, “El centrifugado del centro izquierda” d’Andrés Ortega i Angel Pascual-Ramsay, “A Growth Programme for Industrial Renewal in Europe” de Frank-Walter Steinmeier, “Beyond the Sunday Rethoric of Social Democratic Basic Values” de Rene Cuperus i “Un problema de impotencia” d’Ignacio Sánchez-Cuenca.

A les dificultats econòmiques, a Catalunya s’hi afegeix la descomunal desorientació de Convergència Democràtica de Catalunya i del seu President que també ho és de la Generalitat. Al respecte us convido a llegir dos articles ben significatius publicats a La Vanguardia: “Manual para entender el galimatías de Convergència” de Jordi Barbeta i “Catalunya, entre Ítaca y Masada” d’Antoni Puigverd.

Just abans de començar el parèntesi que s’iniciava dijous sant, el Consell de Garanties Estatutàries apreciava seriosos indicis d’inconstitucionalitat i d’invasió competencial en la reforma laboral imposada per la majoria absoluta del PP amb el suport de CiU. Vegeu les “Dures conclusions del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma laboral” o, si ho preferiu, llegiu íntegrament el “Dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la reforma laboral“. En una demostració més de la seva subordinació al PP, CiU s’ha mostrat fins ara contrària a la interposició d’un recurs d’inconstitucionalitat contra la reforma.

Sobre els incidents violents protagonitzats per una exigua minoria el dia de la vaga general us recomano que llegiu l’article de Lluís Bassets “La huelga mundial”, Lluís Bassets.

Sobre el debat al voltant de l’evolució de l’Estat de les Autonomies us convido a llegir el magnífic document de Joan Romero “España inacabada. Organización territorial del Estado, autonomía política y reconocimiento de la diversidad nacional” i els articles “Encuentro con el Caballero del Verde Gabán” de Lluís Bassets, sobre el recent llibre d’Enric Juliana i “La FAES analiza el referéndum escocés y sus efectos en España” de Carmen del Riego.

Sobre la situació política i econòmica espanyola us convido a llegir els articles: “Examen” d’Enrique Gil Calvo (sobre els 100 primers dies del govern de Mariano Rajoy), “España en el ojo del huracán” de Josep Borrell, “De las palabras a los hechos” de Ramón Cotarelo (sobre la gestió del govern del PP), “100 días de gobierno del PP”, dossier elaborat pel PSOE, “Polarización asimétrica” de Kepa Aulestia (sobre les dificultats d’entesa entre PP i PSOE), “Crisis, ganadores y perdedores” d’Enric Company, “Estado de desmoralización” de Josep Ramoneda, “Sanidad y crisis económica en España” de Javier Rey, “Entrevista a Josep Maria Alvarez” de Gemma Aguilera a El Temps, “¡Que exporten ellos!” de Xavier Vidal-Folch, “Madrid-Bayern, lo que nos pasa” d’Albert Sáez, “Metidos en un buen lío” de Santos Juliá i l’editorial d’El País “Gobierno bajo presión“.

Sobre el projecte de pressupostos generals de l’Estat per al 2012 us convido a llegir: “Un presupuesto para los patriotas” de Nicolás Sartorius, l’editorial d’El País “Presupuesto depresivo“, el dossier del PSC “Uns pressupostos injustos i ineficaços”, l’article d’Inmaculada Rodríguez Piñero “Tardíos, ineficaces e injustos”, Vicenç Navarro “¿Quién define la confianza de los mercados financieros?”, l’editorial d’El País “Amnistía discutida“, Juan Carlos Barba “¿Por qué está subiendo la prima de riesgo?” i Joaquín Estefanía “Presupuestos 2013”.

Però sense una revisió a fons de l’orientació de la política econòmica europea no hi ha sortida. Vegeu-ho, per exemple, als articles “Help!” de Victoria Carvajal i “Europa, ante el riesgo de ‘japonización’” d’Alicia González. L’esquerra i els sindicats europeus haurien de considerar molt seriosament la utilització de la “Iniciativa Ciutadana Europea” per capgirar l’actual deriva de les institucions i les polítiques de la Unió.

En obert contrast amb la desorientació europea trobem el “Pragmatismo americano” objecte de l’editorial d’avui d’El País Negocios.

Us interessarà el poema-article-manifest de Günther Grass contra un eventual atac israelià a l’Iran “Lo que hay que decir”.

Aprofito per recomanar tres notes de la Fundació Rafael Campalans sobre temes ben actuals de debat: “La reforma laboral italiana: la fi del consens tecnocràtic“, “La vaga general i les reformes” i “Una agenda de progrés per a un nou món àrab“.

M’han interessat molt els articles “Més crowdfunding” de Jordina Freixanet i “Menos transparente de lo deseado” d’Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí teniu les observacions que ha fet Antoni Gutiérrez sobre l’avantprojecte de llei de transparència aprofitant el procés de consulta pública, i podeu subscriure a través d’Avaaz una iniciativa per demanar al govern que presenti un nou text.

Hi ha morts i exemples que ens interpel·len. El record de Lise London de Santiago Carrillo “Lise London, una heroína de la lucha antifascista” i els “Suicidios políticos” d’Antoni Gutiérrez-Rubí.

En sentit contrari, hi ha persones que utilitzen els seus càrrecs i la tribuna pública per promoure la intolerància. per exemple, el bisbe d’Alcalá. Al respecte vegeu “El obispo de la bandera franquista y el manual para curar gays” d’Eduardo Muriel, “Reig Pla, el bisbe que va emocionar Blas Piñar” d’El Periódico de Catalunya i “Las asociaciones de homosexuales acusan a Reig de ‘azuzar la homofobia’” d’Eduardo Muriel. Avui mateix, potser per casualitat o potser no, El País ha publicat un magnífic article de Mario Vargas Llosa “La caza del gay”.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 8 Abril 2012, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.