Congressos, debats i vaga general

Avui se celebren eleccions a Andalusia i Astúries. A les 20h es tancaran les urnes i començarem a saber quin ha estat el veredicte ciutadà que sens dubte tindrà conseqüències polítiques importants sobre la capacitat del PP de desenvolupar sense entrebancs la seva política regressiva i també sobre el ritme de la recuperació del PSOE.

Aquest cap de setmana s’han celebrat dos congressos polítics importants a Catalunya, el de Convergència Democràtica i el de la Joventut Socialista de Catalunya. M’hagués agradat estar a Mataró per assistir a la reelecció de Javi López com a Primer Secretari de la JSC, però el meu bloc m’obliga a estar davant de l’ordinador, alhora que em permet seguir-ho via internet amb emoció i sentiment solidari. Per afegir-me i permetre que us afegiu a l’alegria que he comprovat en la sessió de cloenda us convido a visitar el web de la Joventut Socialista de Catalunya, que vegeu el vídeo de la JSC contra la reforma laboral i que llegiu l’article de Javi López “Reptes de l’esquerra a Catalunya, Espanya i Europa” publicat a la nova revista digital societat.cat

Per conèixer la posició del PSC sobre la situació política resulta imprescindible llegir les declaracions del nostre Primer Secretari: “Navarro alerta que CiU ha convertit Catalunya en un laboratori d’assajos” a El Periódico de Catalunya i “Ser patriota no és portar una estelada, és pensar en la gent que ha de viure amb dignitat” al web del PSC. Una visió completa la trobareu en el seu informe davant del Consell Nacional del partit.

Sobre el Congrés de CDC hauríeu de llegir la crònica “Mas asume como objetivo político la independencia de Cataluña” de Miquel Noguer i Maiol Roger, i l’article “CDC: el arte de la ambigüedad ideológica” de Jordi Matas Dalmases. Realment es curiós veure com la principal preocupació de la ciutadania catalana és la crisi econòmica i l’atur, i d’això se’n parla ben poc en el Congrés de CDC, i com es possible compaginar les proclames independentistes amb un acord tan sòlid com el que manté CDC amb el PP. Fins quan serà possible mantenir l’equilibri quan el que es diu, el que es pensa i el que es fa són coses tan contradictòries?

D’avui mateix destaco dos articles imprescindibles: “¿Hay futuro para la socialdemocracia?” de Soledad-Gallego Díaz i “Cinco estrategias para salir de la crisis” de Jeroen van der Bergh.

Sobre altres qüestions de la política catalana us convido a llegir els articles: “Duran se felicita” de Miguel Angel Aguilar, “Historia de dos indultos” de Pere Ríos, “Ñ” de Josep Maria Carbonell, “Les xifres acrediten la caiguda de l’atenció sanitària” d’Alfons Quintà (per cert, no deixeu de seguir els seus articles i els d’altres experts i opinadors a “El debat sanitari“), “Balances fiscals, xifres per tots els gustos” de Francesc Moreno, “El greuge incessant” de Joaquim Nadal (sobre la política de peatges) i “Catalunya Caixa mete prisa” de Manel Pérez.

L’absoluta manca de voluntat de negociar la reforma laboral per part del govern del PP (que també compta amb això amb el suport de CiU) fa inevitable la vaga general del proper dijous. Us convido a visitar les pàgines web de CC.OO. i de la UGT de Catalunya amb arguments i materials en suport de la vaga, i a llegir els articles “Reforma laboral a la griega” de Ximo Bosch, “La reforma laboral de 2012, realidad e ideología” de Valeriano Gómez, “La pe con la a” d’Almudena Grandes, “¿Reformas? No, regresiones” d’Enric Company i “Por un trabajo decente y unas libertades colectivas plenas” de Fernando Valdés Dal Ré, Antonio Baylos i 52 professors de dret laboral.

Sobre política espanyola us recomano que llegiu els articles “El gobierno de Rajoy desmonta ocho años de gobierno de Zapatero en cien días” de Carmen del Riego i Juan Carlos Merino i “Jutjar la corrupció” de Lluís Foix. La preocupació central de la política espanyola segueix essent la situació econòmica sobre la que us convido a llegir els següents articles: “¿Un ajuste a la griega?” de Victoria Carvajal, “Entrevista a Joaquín Almunia” de Claudi Pérez a El País, “On és la sortida de la crisi” nota de Natalia Gimeno, analista de la Fundació Rafael Campalans sobre el llibre “Hay alternativas” de Vicenç Navarro, Juan Torres López i Alberto Garzón, –aprofito per recordar-vos que us podeu subscriure al butlletí setmanal de la Fundació per tenir tota la informació sobre les activitats i debats que s’hi desenvolupen–, “La tómbola” de Joaquín Estefanía, “En desorden” de Kepa Aulestia, “¡Mantened la inversión!” de Xavier Vidal-Folch, “El copago sanitario” de Juan Francisco Martín Seco, “De la insostenibilidad a la incompetencia, ¿mercado o dictado?” de Jordi Ortega, “Recortar o no recortar, esa es la cuestión” de José Carlos Díez, “La crisis de fondo” de Juan-José López Burniol i “¿Brotes verdes o sarpullido?” de Jordi Sevilla.

Sobre la situació europea us recomano que llegiu la conferència “OneVoiceEurope” de David Miliband, “¡Es la legitimidad, estúpido!” de Piotr Maciej Kaczynski i “Fantasías” de Manel Pérez.

El futur d’Europa dependrà en gran mesura sobre el resultat de les eleccions franceses del proper mes de maig i el de les eleccions a Alemanya de l’any que ve. I és un futur estretament lligat al de l’esquerra europea. El darrer cap de setmana es va celebrar a Paris una important trobada de debat en la que va destacar el discurs de cloenda de François Hollande (aquí el teniu en format pdf). Gràcies a la Fundació Jean Jaurès podem accedir a totes les intervencions (Daniel Cohen, Vivien Schmidt, Massimo D’Alema, Pierre Moscovici, Martin Schulz, Sergei Stanishev, Hannes Swoboda, Pier Luigi Bersani i François Hollande). Sobre les perspectives que obre la proposta d’Hollande us convido a llegir els articles: “Hollande i la ‘santa aliança'” de Raimon Obiols, “¿Hollande, un far en les tenebres?” de Carlos Carnicero Urabayen, “Esperando a Hollande” de Josep Borrell i el meu publicat a ABC “Hay alternativa“.

Sobre la situació econòmica mundial us recomano els següents articles “¿Ha descendido la pobreza en el mundo?” de Vicenç Navarro, “La amenaza del petróleo” de Nouriel Roubini, “El caso islandés” d’Elvira Méndez i Antonio Estella, i “Son las instituciones” d’Emilio Ontiveros.

Sobre la situació a l’Orient Mitjà considero imprescindible seguir les actualitzacions de la secció corresponent de The Guardian.

Sobre Estats Units us recomano que llegiu els articles: “Palin, la fuerza bruta” d’Elvira Lindo, “¿Cómo remontó EE.UU.?” d’Eduardo Martínez Abascal i “La paranoia golpea más profundamente” de Paul Krugman.

Aquí sobre hi podeu veure la fotografia de la senzilla pancarta que presidia ahir l’acte en reivindicació que la Biblioteca de Castelldefels segueixi portant el nom de Ramón Fernández Jurado, i em serveix de pòrtic a la part final del diari d’avui dedicada com sempre a debats de fons i alguna pinzellada cultural.

Us convido a llegir “Le manifeste censuré de Camus” publicat per Le Monde, a veure la magnífica intervenció d’Angel Gabilondo a la XXV Escola d’Hivern del PSC celebrada el passat cap de setmana a Tarragona, i a llegir l’article “El estudio de las emociones incide en las campañas electorales y en los gobiernos” de Marc Bassets, el dossier “Cultura en crisis” publicat a El País, l’article “Medios sociales y democracia deliberativa” de Nathan Gardels, l’entrevista a Raffaele Simone de Pedro Vallín a La Vanguardia i l’article “Cambiar antes que imaginar” de Joan Subirats.

Aprofito per convidar-vos a la presentació del llibre “Destapando a Duran Lleida” de Joan Ferran que tindrà lloc el proper dimecres dia 28 de març a les 19.30 a la Biblioteca Joan Fuster de Barcelona (Plaça de Lesseps, 20-22).

“Perles” del programa del Polònia emès el 2 de març, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

[LES PERLES]
♦ Drama a la família d’Iniciativa… el nen els ha sortit amb vocació d’obrer, i no de professional liberal ecosocialista.
♦ Artur Mas com un pare a un fill, li treu les rodetes de la bici a Oriol Pujol “au, a pedalar! Ja pots ser secretari general de Convergència”.

[ARXIU HISTÒRIC] 
♦ [24/3/11] Arriba la primavera! Tomàs Molina: “Contents perquè ja ha arribat la primavera? Que monyes!” És el que té estar desvagat. En Martingala ja suposa una amenaça pel pobre Tomàs Molina. Ell i en Minianglada!!

[SURREALISTA]
♦ Sense ficció: Encesos per les retallades. L’últim invent de la Gene, aprofitar el cabreig ciutadà a les Centrals d’Indignats per convertir la mala llet en energia… diu que n’exportem ja a Islàndia perquè allà estan molt calmats… clar, com que han empresonat els culpables de la crisi… “Que el cabreig d’avui il·lumini el nostre demà”.

[KA FORT]
♦ Oriol Junqueras vol pintar el nou logo d’ERC d’una forma més… passional, amb la sang d’Alfred Bosch, rotllo Guifré el Pilós.

[MALAGUANYAT]
♦ Gallardón embarassat tenia la seva conya, després de tot el que ha dit… per acabar dient que el que tenia era un immens… pet…

[LA PICADA D’ULLET]
♦ José Antonio Griñán, president de la família socialista que es preveu sigui desnonada diumenge d’Andalusia… “antes teníamos unos primos catalanes, pero ahora están peor que nosotros”

[L’ESTÀVEM ESPERANT]
♦ Alícia fent de Terribles per TV3.

ZW 296 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Parliaments on the Net

http://www.cortesgenerales.es/parlonthenet2012/index_es.html

Els propers 31 de maig i 1 de juny, les Corts Generals albergaran a Madrid la trobada anual de l’ECPRD (European Centre for Parliamentary Research and Documentation). Des de 1996 el ECPRD promou una sèrie de seminaris amb el títol general de “Parliaments on the Net” amb el propòsit de servir per a l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques a l’hora de difondre a la xarxa continguts relatius a l’activitat parlamentària.

El seminari d’enguany, que tindrà lloc al Senat, té com a tema central la “Mobilitat, transparència i parlament obert: bones pràctiques en els lloc web dels parlaments”. Aquest és el programa que contempla la presentació de comunicacions i experiències (una selecció de bones pràctiques de diferents parlaments europeus), així com presentacions de Congrés i Senat, entre d’altres intervencions.

Enllaço alguns continguts que poden resultar d’interès associats a aquest esdeveniment:

Parlaments 2.0
La política vigilada (veure document powerpoint)
Widgets (Parlament de Catalunya, Congrés dels Diputats i Senat)

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 25 Març 2012, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.