El setembre es presenta mogut

Avui sí, definitivament, deixaré de fer les actualitzacions setmanals del meu diari. El setembre hi tornaré. Si la preparació del 12è Congrés del PSC ja aconsellava recuperar energies l’agost, la perspectiva de les eleccions generals del 20 de novembre encara ho fa més necessari. Començo avui el diari amb un record per les víctimes als atemptats de Noruega i, molt especialment, pels 68 joves socialistes assassinats a Utøya. Els han recordat també al Festival Mundial de la Internacional Juvenil Socialista celebrat aquesta darrera setmana a Attersee, Àustria, en el que ha participat una delegació de la Joventut Socialista de Catalunya encapçalada pel seu Primer secretari, Javier López, que ha demanat als Ajuntaments de Catalunya que aprovin una moció condemnant els atemptats de Noruega i les ideologies que els emparen. Aquí sota hi trobareu una foto de l’acte inaugural del Festival de la IUSY amb la intervenció del seu Secretari General, Johan Hassel, de la Lliga de Joves Socialdemòcrates de Suècia, presidit per una pancarta on hi diu: “Avui tots som activistes de l’AUF”. AUF és, com sabeu;  la Joventut Laborista Noruega.

Day 1: Commemoration for our AUF-Comrades

Sobre els atemptats a Noruega i el perill que suposa l’extrema dreta i tota forma d’intolerància, xenofòbia, racisme, fanatisme i odi us convido a llegir els següents articles:

Day 2

Recordar la tragèdia de Noruega també ha de servir per reivindicar la política democràtica i millorar el seu funcionament i instruments. I d’aquí la importància de renovar plantejaments i organitzacions. Com ho reclama el manifest “Units X Canvi – PSC“, impulsat per un nombrós, plural i representatiu grup d’una nova formada de dirigents del PSC. És una magnífica iniciativa. Llegiu al respecte les cròniques de Neus Tomàs “Diputats i alcaldes promouen un corrent renovador en el PSC” i “El planter socialista” i Manel Manchón “Dirigents i quadres del PSC reclamen una renovació que superi les dues ànimes”. Aquesta setmana també s’ha conegut la proposta dels alcaldes de Lleida i Sabadell sobre la “veu pròpia” del socialisme català al Congrés dels Diputats i el Senat. En un sentit diferents us interessarà l’editorial de Nou Cicle sobre aquesta qüestió o l’opinió de Jordi Casanova recollida en el bloc “Progrés real/progreso real” en el que també hi trobareu la reflexió col·lectiva d’un grup d’antics dirigents de la JSC “Les sortides del túnel“. Us interessaran també les reflexions sobre el futur del PSC del col·lectiu “Per Sumar Canviar“.

La renovació passa necessàriament per un debat d’idees, com les recollides en els següents articles:

També us interessarà el recent llibre de Ferran Pedret “Quan succeeix l’inesperat. El 15-M i l’esquerra” d’Edicions Els Llums. Trobareu un resum de la tesi del llibre en la revista “Queries” de la Fundació Europea d’Estudis Progressistes. Les reflexions de Ferran Pedret s’insereixen en el marc col·lectiu de debat i acció del grup “Inflexió” que també us convido a conèixer.

Pel que fa a la política catalana prossegueix la política de retallades socials, especialment evidents en la sanitat i l’educació, impulsada pel govern de CiU amb el suport entusiasta del PP. Aquesta setmana han causat especial alarma i indignació les retallades en matèria de sanitat com podeu comprovar en les cròniques de Ferran Balsells i Lluís Pellicer “Cataluña cierra 40 centros de salud y obliga a derivar a miles de vecinos” i “Cataluña cierra hasta octubre una de cada cuatro camas hospitalarias“. És per això que Marina Geli i Josep Maria Sabaté han demanat una rectificació de la política de retallades del Departament de Salut.

També han prosseguit les crítiques al Conseller d’Empresa i Ocupació, com ho demostra l’article de Saül Gordillo “Carta oberta al conseller Mena”, les mostres d’insolvència d’un govern que anuncia que es pot usar sense problemes el distintiu “CAT” mentre la policia de Catalunya adverteix que pot ser causa de sanció (sobre aquest episodi no us perdeu l’article de Josep Maria Fonalleras “Sentit de l’humor) i les mostres de sectarisme del govern com la que denuncia Jordi Serrano en el seu article “La Generalitat retira el suport a la UCE”. M’ha interessat especialment l’article de Rafael Nadal “Sin discurso” en el que es retreu al president Mas i el seu Govern la manca de lideratge (sense estalviar crítiques a l’oposició). Us interessarà també l’article de Jordi Ortega “El tsunami de Fukushima entra en el Parlament” sobre el debat al voltant de l’energia nuclear i també la crítica del PSC a la renovació apressada de la llicència de la central d’Ascó denunciada pel diputat Jordi Terrades.

La finalització del túnel de l’AVE que travessa el centre de Barcelona i la designació de Barcelona com a capital de la telefonia mòbil han motivat l’article d’Andreu Mayayo “Herències olímpiques”. Sobre el túnel us recomano també que llegiu els articles de José A. Sorolla “El túnel del temps” i Pau Noy “¿Més transport públic per a Barcelona?” i l’editorial d’El Periódico de Catalunya “Al final del túnel“.

Sobre l’eventual col·laboració de CiU amb el PP en la política espanyola no us perdeu els articles de Joan Subirats “La paella pel mànec” i Enric Company “Duran, ¿árbitro o muleta del PP?”. La sintonia entre Duran i Rajoy queda magníficament retratada en aquest acudit de Ferreres a El Periódico de Catalunya. La política lingüística del PP a valència, Aragó i les Illes suscita no poques inquietuds com ho mostra l’article de Vicent Sanchís “‘Por tierra, mar y aire”. És evident que, tampoc en això, PP i PSOE no són iguals. Encara que alguns nacionalistes catalans s’entestin a dir-ho per justificar el pacte CiU-PP.

La notícia de la setmana ha estat l’anunci per part del president Zapatero que les eleccions generals tindran lloc el proper 20 de novembre. Sobre aquest anunci, el balanç d’urgència de la gestió del govern en aquesta legislatura, les propostes d’Alfredo Pérez Rubalcaba i les seves possibilitats electorals us convido a llegir els articles de Joan Tapia “Casa de dues portes…”, Carles Pastor “El fantasma de la majoria absoluta dels populars”, Rosa Paz “Un avançament decidit per la patacada del 22-M”, Ernesto Ekáizer “Que dios nos pille convocados”, Luis Rodríguez Aizpeolea “Riesgo a un juicio muy crítico”, El País “Hitos en las dos legislaturas de Zapatero“, Antonio Papell “Rubalcaba, liberalisme d’esquerres”, Fernando Garea “El PSOE confía en el efecto movilizador de Rubalcaba tras la encuesta del CIS”, Gonzalo López Alba “Reflexiones para el verano”, Ignacio Urquizu “Lo que nos jugamos el 20-N” i Fernando Garea “El candidato socialista se enfrenta al derrotismo y la desmovilización”.

Sobre els efectes del cas Gürtel i la dimissió de Francisco Camps us convido a llegir els articles de Javier Pradera “La colada de ropa sucia”, Ramón Cotarelo “La ‘trama Gürtel’ y las elecciones” i Antoni Segura “Camps, corrupció i mitjans de comunicació”. Sobre la radicalització del PP i, en especial, d’alguns dels seus dirigents us convido a llegir l’article d’Ignacio Escolar “Sale gratis”. I no us hauríeu de perdre la reflexió de Josep Ramoneda “Lo racional y lo real” sobre el futur de l’Estat de les Autonomies.

Sobre la situació econòmica espanyola i l’actuació d’importants agents econòmics us convido a llegir els articles de Vicenç Navarro “Por qué no se está resolviendo la crisis actual en España y qué debería hacerse para salir de ella”, Lucía Abellán “El inicio del verano propicia una modesta rebaja del paro al 20,9%”, David Fernández “Los beneficios caen, los sueldos suben” (sobre els sous dels directius) i l’editorial d’El País “La trama de Hacienda“.

Sobre la política econòmica europea us convido a llegir els articles de Josep Borrell “De lo imposible a lo necesario”, Robert Skidelsky “La batalla de los bonos”, José Luis Leal “Los riesgos del trabajo a medio hacer”, Antón Costas “Hoy, Grecia somos todos”, Xavier Vidal-Folch “EEUU, 14 veces más que la UE” i Carlos Carnero “Europa, giro a la izquierda”.

Sobre la caòtica situació de les finances públiques als Estats Units podeu llegir els articles de Lluís Bassets “La atracción del abismo”, Sandro Pozzi “EEUU se asoma al precipicio” i Paul Krugman “Escurrir el bulto con el centrismo”.

Sobre el món arabomusulmà podeu llegir els articles de Pere Vilanova “Palestina y la ONU, una vez más”, Xavier Batalla “Un arco de inestabilidad”, l’entrevista a Hélé Béji de Lluís Amiguet (sobre Tunísia), la crítica de Javier Valenzuela al llibre “La primavera árabe. El despertar de la dignidad” de Tahar ben Jelloun, i Fawaz A. Gerges “Afganistán: estrategia errónea” i “Afganistán: solución política“.

Sobre l’escàndol de l’imperi Murdoch (que té a sou a José María Aznar) podeu llegir els articles de Josep Borrell “La caiguda d’un imperi” i Josep Ramoneda “Murdoch i la cultura de la crisi”.

I per acabar, la crònica de David Alandete “El matrimonio gay ya es imparable”, a partir del reconeixement del dret a contraure matrimoni entre persones del mateix sexe per part de l’estat de Nova Iork. No està de més recordar que a Espanya el Tribunal Constitucional encara té pendent de resoldre un recurs del PP contra la llei Zapatero…ZW 269
Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://qomun.com

Qomun-El directori de la cultura lliure és una plataforma de promoció de cultura lliure, construïda a partir de la col·laboració dels usuaris; un directori col·laboratiu destinat a recollir, agrupar i organitzar les obres que es troben disperses per la xarxa. Qomun planteja que ‘més enllà de la indústria actual hi ha tot un món de cultura lliure, disponible per poc o gens i que pots compartir, modificar, barrejar, re-crear…’

Per col·laborar amb Qomun n’hi ha prou amb enviar noves obres lliures, promocionant les pròpies creacions o aquelles que s’hagin trobat per Internet, i que resultin d’interès. Les propostes, suggeriments i idees es poden fer arribar a través del fòrum en UserVoice o enviant un correu electrònic a colabora@qomun.com. Tota l’actualitat del directori es pot seguir en Facebook i Twitter.

En la mateixa línia, OpenLibra-La Biblioteca Lliure Online, impulsada per Carlos Benítez (EtnasSoft), ofereix un ampli catàleg general de títols, agrupats en diferents categories temàtiques que van des de Màrqueting/Business o Ciència a Web 2.0 i Social Media, Assajos/Novel·les o Programari lliure’, per citar-ne algunes. Entre els llibres destacats a la home, el nostre ‘32 Tendències de canvi (2010-2020)’, escrit al costat de Juan Freire, que podeu descarregar de forma gratuïta en el meu bloc i, també, aconseguir-ho a través d’aquestes altres vies.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 31 Juliol 2011, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.