Després de la constitució dels nous Ajuntaments

Després de la constitució dels nous Ajuntaments són moltes les qüestions sobre les que reflexionar. Des del meu punt de vista la més important d’elles és la incidència de plantejaments xenòfobs en els resultats i els pactes postelectorals (aquí teniu el mapa de pactes municipals curiosos de Saül Gordillo). No cal dir que ens els anys a venir unitat civil i cohesió social seguiran essent objectius fonamentals en el projecte del PSC sobre els que haurem de tornar una i altra vegada. Sobre aquestes qüestions us convido a llegir els articles: “Sobre la xenofòbia: carta oberta a Artur Mas” de Pep Subirós i Bashkim Shehu, “Més de 200 intel·lectuals fan una carta oberta a Artur Mas exigint tolerància zero amb la xenofòbia”, diari ARA, Entrevista a Alain Touraine per Lluís Uría (“El único movimiento importante hoy en Europa es la xenofobia”), “No es brisa, es vendaval” d’Antoni Puigverd, “García Albiol como síntoma” de Marco Schwartz, “Tornem al Majestic” de Marina Llansana, “Catalunya policèntrica” d’Albert Sáez i “Cohesió social” també d’Albert Sáez.

Sobre la deriva del govern presidit per Artur Mas vist la seva política d’aliances post-municipals i el contingut del projecte de llei de pressupostos i l’avantprojecte de ‘llei òmnibus’, us convido a llegir: “Mas abraza el discurso neoliberal y aparca el soberanismo” de Miquel Noguer, “Del tripartit al tripartit” d’Andreu Mayayo, l’editorial d’El Periódico de Catalunya “Una llei òmnibus amb càrrega ideològica“, l’editorial d’El País “El síndrome danés de CiU“, “Del consens a la confrontació” d’Andreu Mayayo, “‘Llei òmnibus’ o canvi de règim?” de Joan Subirats i “Artur i els 134 parlamentaris valents” de Jaume Subirana.

M’ha interessat l’aportació de David Elvira i Toni Comín “Federalisme i independentisme: camins compatibles?” (I i II). D’imprescindible lectura és el treball de Josep Maria Muñoz “L’endemà del tripartit”, publicat per la revista L’Espill en el número 37 de la segona època, primavera 2011. I també té interès l’article de Joan B. Culla “Triángulo a la deriva” sobre el debat precongressual a ERC.

És clar que el debat precongressual que més m’ocupa és el del PSC, sobre el que us convido a llegir els articles (que no parlen de noms!) de Joaquim Coll “La quarta vida del PSC”, Joaquim Nadal “L’hora nova del PSC (La recuperació dels fonaments)”, Joan Rangel “Valors forts en temps durs” i Josep Ramoneda “La socialdemocracia catalana”. També us interessarà el “Manifest per un socialisme arrelat a la societat” d’aparició recent.

Per acabar amb qüestions relatives a la política catalana us recomano que llegiu l’article de Jordi Font “Afirma Urenda” sobre el moviment del 15-M i l’escàndol produït per la càrrega desproporcionada ordenada per Felip Puig.

Sobre el resultat de les eleccions municipals a tot Espanya, les dificultats de les finances públiques espanyoles, el paper del PP i les perspectives del PSOE us convido a llegir l’editorial d’El País “Desasosiego” i els articles “Les quatre paradoxes” de Juancho Dumall, “Nuevos tiempos, ¿nuevos Ayuntamientos?” de Joan Subirats, “La clase media abandona al PSOE” de José Luis Alvarez, “La gran esperanza blanca” de Fernando Vallespín, “Confusión e impunidad” de Gonzalo López Alba, “Anoche tuve un sueño” de Julio Feo, “El Estado según la derecha” de Ramón Cotarelo, “Quiebra total” d’Ignacio Escolar, l’editorial d’El País “Sentido de Estado“, “La Comisión, el PP y nosotros” de Jordi Sevilla, “Españistán” d’Albert Sáez, l’enllaç al videoclip del que parla l’article anterior, i l’editorial d’El País “Socialdemocracia“.

Sobre el moviment del 15-M us convido a llegir els articles de Gran Wyoming “Anulando la voluntad popular”, Nigel Townson “El 15-M: ¿un nuevo Mayo de 1968?”, Juan Carlos Rodríguez Ibarra “La sociedad invisible”, Joan Coscubiela “Una mirada al 15-M”, José Andrés Torres Mora “Imperfecta pero real”, Juan-José López Burniol “Indignados con causa”, Ignacio Escolar “Es la economía, no la política”, Félix Ovejero “La ignorancia de los indignados” y Bibiana Medialdea “Sabemos lo que queremos”.

Com una de les qüestions recurrents en els debats suscitats pels “indignats” és el tema de la llei electoral, us recomano uns materials útils per seguir el debat, el web Red de Conocimientos Electorales i una informació sobre la utilització de les noves tecnologies interactives per redactar la nova Constitució d’Islàndia.

Sobre la polèmica al voltant del diccionari biogràfic de la Real Academia de la Historia us convido a llegir els articles de Julián Casanova “La Academia y la historia” i Andreu Mayayo “L’herència del franquisme”.

Davant l’absència d’acord entre sindicats i patronal sobre la reforma de la negociació col·lectiva el Govern ha aprovat un Decret-llei sobre aquesta matèria. Al respecte us convido a llegir la crònica de La Vanguardia “Las claves de la reforma de la negociación colectiva” i els articles de Manel Pérez “Tensión en el Consejo”, Lucía Abellán “El Gobierno endurece la reforma laboral” i “La norma impone el arbitraje forzoso para desbloquear los convenios“, El País “Las claves de la reforma de los convenios“, Jesús Lahera “Reglas y acuerdos en la negociación”, i les entrevistes a Valeriano Gómez, Ministre de Treball, que li fan Manuel V. Gómez a El País i A. Requena i P. González a Público.

Sobre la situació econòmica espanyola i la incidència de la crisi grega sobre les polítiques econòmiques europees us convido a llegir els articles d’Alejandro Bolaños “El coordinador de bancos centrales saca a España de la zona de riesgo”, Ignacio Escolar “El desastre fiscal”, l’editorial d’El País sobre Grècia “Callejón sin salida“, els articles “El impago, “un desastre”” de Xavier Vidal-Folch, “Grecia, España y el futuro del euro” de Josep Oliver, “Miedo a reestructurar” d’Alfredo Pastor i “Euro área 4” de Joaquín Estefanía.

Sobre les recents eleccions municipals a Itàlia us convido a llegir l’article de Josep Borrell “Itàlia, el final dels mites”. Sobre el pes minvant d’Europa us convido a llegir els articles “Lo que queda de Europa” de Josep Piqué, “Un mundo sin Europa” de Jean-Marie Colombani i “Ankara se va” de José Ignacio Torreblanca.

Sobre la situació als països àrabs i a l’orient Mitjà us convido a llegir els articles “Cuando llegue septiembre” de Lluís Bassets sobre Palestina, “La primavera árabe y el sur de Europa” de Fathallah Oualalou, “Un amigo de Porcioles en Cartago” de Lluís Bassets sobre el contrast entre idees noves i vells dirigents en les revoltes democràtiques, “El viento de la ‘primavera árabe’” de Tahar ben Jelloun i “El futuro de Siria pasa por Idlib” d’Enric González.

Sobre la política econòmica als Estats Units us convido a llegir l’article de Paul Krugman “El error de 2010”.

Amb reflexions més de fons sobre l’orientació de les polítiques econòmiques us convido a llegir els articles “El capitalista paciente” d’Amparo Estrada, “Contra el ‘golpe de mercado’” de Gaspar Llamazares, “Recesión económica, contestación social” de Josep Borrell, “Causas políticas de la crisis y como salir de ella” de Vicenç Navarro, “Crisi: lleis, ètica i valors” de Joan Majó, “A tropezones con el trabajo” de Robert Skidelsky, “La rebelión de las élites” de Joaquín Estefanía i “Austeridad y coherencia” de Rosa Cullell.

I per acabar us recomano tres articles per recordar Jorge Semprún mort aquesta darrera setmana : “La segunda muerte de Jorge Semprún” de Javier Pradera, “Europa empieza en Buchenwald” de Josep Ramoneda i “Cinco aproximaciones a un largo viaje” de Bernard Henri-Lévy.

“Perles” del programa del Polònia emès el 9 de juny, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

LES PERLES
– El mix de gags d’homenatge a Carod… quins grans moments politicotelevisius! I musicals! Com ara Encomana el quítxua! I Això rai, això, rai!

EL MILLOR
– Angelrostèrix, Icètix i Montillàbix són els habitants de l’aldea sociata que resisteix l’invasor convergent: Lleida! La poció màgica de Montillàbix no funciona… sort que Icètix encara conserva la seva força per fer volar volar el Cèsar/Artur… això fins que arriben els mossos de Felipus, és clar. Ave, perroflautus!

ARXIU HISTÒRIC (1/6/06)
– El codi Botticelli… el secretti está en la conchi, que no n’é d’ostri sinó de berberechi… Botti, botti, botti, botticelli qui no botti???? lamentable!

LA IMATGE DE LA SETMANA
– Artur Mas escombrant de sociates Catalunya en miniatura!

LA FRASE DE LA SETMANA
– “Des de Maragall, res d’igual!” El suposat lema de campanya ICETA2015.

ALGÚ HO HAVIA DE DIR [Joan Tardà]
– Els homes també llegeixen revistes del cor… perdoneu, però algú ho havia de dir!

SURREALISTA
– Com pot ser que a Franco no li agradi la seva biografia de la Reaaaal Academiaaa? Doncs perquè li sembla que li fa poca justícia “Dictadura real, ya!”

LA PICADA D’ULLET
– El Rei amb “mulatas” en comptes de “muletas”.

LA CANÇÓ [Grease] De quan es van conèixer el Rei i la Reina… ooooh
[Rei] Hey, Sofi, tengo un planazo
para a Franco suceder.
Él cree que está todo atado.
¿Por qué no se calla?
[Reina] No está mal!
Y este reino… ¿será constitucional?
[Rei] Consti… qué? No te entiendo!
El griego lo hablo muy mal.
[Tots dos] Qué más da, qué mas da!
Lo que cuenta es reinar…
[Rei] Ven conmigo y serás
[cor] la Reina de España, uh, uh, uh!
[Reina] mola!
[Rei] Seremos los dos
[cor] los Reyes de España, uh, uh, uh!
[Reina] Chupi!
[cor] Que guai poder ser…
los Reyes de España, uh, uh, uh!
[Rei] Sólo currar, en Navidad.
[Reina] Y si un día
[cor] una democracia, uh, uh, uh!
[Rei] Me lo montaré
[cor] con la mar de gracia, uh, uh, uh!
[Reina] Gracias!
[Rei] Seré el campeón
[cor] de la tolerancia, uh, uh, uh!

LA NOVETAT / LA PUBLI ENCOBERTA
– Isabel Coixet i el making off de l’anunci d’Estrella… fins a la sopa!

EXCLUSIVA!
– Tenim la trucada que Carod va fer a Puigcercós per donar-se de baixa d’Esquerra. Puigcercós, des de l’anonimat, posa la trucada de Carod en espera, hoooores i hooores. I quan li agafa la trucada en comptes d efer com aquelles teleoperadores que no et deixen donar-te de baixa de res, Puigcercós li posa en safata de plata, oferint-li fins i tot els motius per acollir-s’hi “canvi de domicili per haver enfonsat Esquerra”.ZW 262
Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.xarxaip.cat/

La Xarxa d’Innovació Pública (XIP) és una xarxa transversal de professionals vinculats a les administracions públiques de Catalunya, o a iniciatives que s’hi duen a terme, que es proposa fonamentalment millorar el servei a la ciutadania a partir de la innovació en la gestió dels serveis, gràcies al bon ús de la tecnologia col·laborativa. Entre els seus membres trobem, entre molts altres, a Jordi Graells, Francesca Cañas, Marc Garriga, Joan Carles Torres o Àngela Solà.

Planteja unes línies de treball conjuntes per compartir projectes, bones pràctiques, coneixements, notícies, etc. amb la idea d’aprendre plegats -a partir de les pròpies experiències- i de millorar i idear nous serveis amb la resta d’actors públics (com la ciutadania, o els diferents proveïdors) a partir del coneixement de l’Administració. Entre els seus objectius: canviar la manera de treballar i fomentar la participació ciutadana; facilitar la vida a la ciutadania o ser líders d’opinió internament i externament.

La XIP està oberta a totes aquelles persones que tinguin ganes d’aportar les seves idees i propostes en les diferents àrees i objectius. Només és necessari adherir-se, acceptant prèviament la seva carta de compromisos.

Les diferents àrees de treball en què s’estructura la Xarxa són, en grans titulars: .GOV: governança, transparència, open data; .NET: xarxes, plataformes i canals de comunicació; .COM: nous serveis públics, noves formes de prestació; .ORG: nous models organitzatius; .EDU : gestió del coneixement, entorns d’aprenentatge; .CAT: usos lingüístics.

El proper dimarts, 14 de juny, es presentarà públicament a Barcelona la Xarxa d’Innovació Pública i la versió catalana, en format digital, del llibre INprenedors. Un acte obert al públic que comptarà amb la participació de Tíscar Lara, vicedegana de Cultura Digital de l’Escola d’Organització Industrial de Madrid i coautora, Joan Cruz, de Fundació Telefònica, editors del llibre, Jordi Graells, coautor (encarregat de presentar la XIP) i altres autors del llibre.

La Xarxa d’Innovació Pública a Twitter, Facebook, YouTube, Slideshare i Flickr.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dilluns 13 Juny 2011, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.