Derrotes, victòries i força dels valors i de l’equip

No és gens difícil comprendre que aquesta ha estat una setmana especialment difícil des del punt de vista polític pels socialistes. Calia entomar una forta derrota en les eleccions de diumenge passat i gestionar la delicada situació del PSOE un cop coneguda fa dos mesos la decisió de José Luis Rodríguez Zapatero de no tornar-se a presentar com a candidat socialista a les eleccions generals que se celebraran l’any 2012. Tot plegat, junt amb la celebració ahir de la reunió a Madrid del Comitè Federal del PSOE m’ha deixat sense gaire temps per preparar aquest diari que, a més, ha de cobrir una dues setmanes ja que diumenge passat no vaig actualitzar-lo a causa de les eleccions. Això potser el farà avui un pèl més desordenat i incomplet que de costum. Però he decidit començar per felicitar el Barça per la magnífica victòria assolida ahir a Wembley. Un equip guanyador, fet de magnífics jugadors, un magnífic entrenador i una no menys magnífica afició. No és d’estranyar que Nike volgués animar l’equip amb la tanca publicitària que trobareu aquí sota:

Començo per parlar de l’efervescència del debat precongressual socialista. Quan s’acosten els congressos dels partits comença un ball de noms sobre qui ha d’encapçalar la nova direcció. És una discussió important, però encara ho és més el debat sobre quines idees i quin projecte s’ha d’aprovar, i cal parlar abans del “què” que del “qui”. Per això vaig publicar dijous a El Periódico de Catalunya l’article “Una agenda per a la renovació del PSC”. És un breu resum d’un document de reflexió que trobareu en el web Endavant PSC! Estic convençut que el PSC podrà obtenir futures victòries si manté la seva cohesió interna com a equip i reconstrueix el seu projecte a partir de la força dels nostres valors.

Sobre el debat precongressual del PSC us poden interessar també dos nous documents de Nou Cicle “El PSC que volem” i “Per una aliança de progrés“, l’article d’Albert Aixalà “Un decàleg pel canvi”, el “Manifest per un nou socialisme català” i les aportacions que sorgeixen a la xarxa de la mà de “Congrés des de baix” i “Més PSC“. Aquesta forma de contribuir al debat està també essent assajada en el PSOE a partir de les iniciatives d’Antonio Quero “Ganar 2012” i “Primarias de las ideas“. També us interessaran les reflexions de fons de Josep Maria Triginer contingudes en el seu web “Innovación política“.

Havíem previst impulsar el debat precongressual després de les eleccions municipals del passat diumenge. Unes eleccions que els socialistes catalans hem perdut (CiU ens avança de 56.000 vots a Catalunya), registrant un important retrocés (200.000 vots i 450 regidors menys que el 2007). Això es traduirà en una pèrdua significativa de responsabilitats de govern, malgrat els 721.500 vots obtinguts i els 2.100 regidors i regidores socialistes elegits, importants victòries a moltes ciutats grans, mitjanes i petites, i que hem obtingut 150.000 vots més que en les recents eleccions al Parlament de Catalunya. El diari La Vanguardia proporciona un mecanisme àgil per conèixer els resultats electorals als 947 municipis catalans, i també a tots els municipis espanyols i les 13 Comunitats Autònomes que també van celebrar eleccions diumenge passat. Per fer-vos una idea del què ha passat a Catalunya podeu llegir l’article de José Rico “El 22-M sota la lupa”. Sobre els resultats a la ciutat de Barcelona i els seus efectes us convido a llegir els articles de Jordi William Carnes “¿Por qué?” i Jordi Muñoz “Què ha passat a Barcelona?“. Malgrat el bon resultat de l’Alcalde Jordi Serra a Badalona (on manté els mateixos regidors que va obtenir el 2007), l’important avenç del PP en aquesta ciutat ha fet que aquest partit sigui la primera força política en vots i regidors. La decisió sobre qui ocuparà l’alcaldia recau ara en CiU. Per això comparteixo al 100% l’article de Toni Soler “L’hora de la veritat per a CiU”.

Ningú no dubta del pes que ha tingut en el resultat electoral a Badalona i altres ciutats el fenomen de la immigració i l’utilització demagògica i populista que n’ha fet el PP i també grups més extremistes com Plataforma per Catalunya. Sobre aquestes qüestions us convido a llegir els articles de Lluís Foix “Preservar la convivencia”, Francesc de Carreras “Más que xenofobia” i Xavier Casals “Cinco preguntas sobre el populismo que viene”.

Amb la vista posada en les eleccions en l’àmbit espanyol i la reacció socialista us convido a llegir l’article de Santiago Carrillo “El voto del domingo” (publicat abans de les eleccions) i els de Manel Manchón “Joves i urbans: tots cap al PP”, Jordi Sevilla “En horas difíciles”, Ignacio Sotelo “Refundar el PSOE”, Felipe González “¿Y ahora qué?”, José Luis de Zárraga “Giros y contorsiones”, Ernesto Ekáizer “El sacrificio de la dama”, Joana Bonet “La decisión” (de Carme Chacón), José Andrés Torres Mora “La democracia es también para el invierno”, Ignacio Sánchez-Cuenca “La deriva socialdemócrata”, Xavier Marcé “Política d’esquerres òrfena de guió”, Jordi Font “L’endemà del tsunami”, Josep Ramoneda “El desplome”, Gran Wyoming “Ya están aquí” i Rosa Paz “Calma passada la tempesta”. També us interessaran els editorials d’El Periódico de Catalunya “L’hora de Rubalcaba” i El País “Una incógnita menos“.

Com us deia, ahir es va celebrar el Comitè Federal del PSOE del que us convido a llegir la resolució política i la intervenció de José Luis Rodríguez Zapatero i a veure el vídeo de la intervenció d’Alfredo Pérez Rubalcaba.

Les concentracions del 15-M s’han convertit en un fenomen social que cal seguir, escoltar i analitzar amb atenció, ja que expressa un malestar social i una crítica al sistema polític i a l’ortodòxia neoliberal fruit directe de la crisi econòmica, de la impotència per fer-hi front des de la política i del retret que es fa a l’esquerra de manca de coherència entre la seva actuació i els valors que diu defensar. Podeu seguir el moviment des de les seves pàgines a Facebook “Democracia real ya“, “Democràcia real ja – BCN” i “Spanish Revolution“. Us convido també a llegir setze articles sobre el tema:

La concentració barcelonina a la Plaça de Catalunya va patir una desproporcionada i mal orientada intervenció policial decidida pel Govern de Catalunya que ha estat objecte de crítica general. vegeu al respecte els editorials d’El Periódico de Catalunya “Els errors de Puig” i El País “15-M de ida y vuelta” i els articles de Xavier Vidal-Folch “¿Quién es el peligro?” i Juancho Dumall “El bat de Felip Puig”. A petició dels grups de l’oposició el Conseller d’Interior n’haurà de donar explicacions al Parlament de Catalunya.

Sobre la situació econòmica espanyola us convido a llegir els articles d’Angel Laborda “Un duro camino por delante”, Jordi Sevilla “¿Cómo rebajar la prima de riesgo?”, David Lizoaín “¿El PP provocará una intervención económica y unas elecciones anticipadas?”, Josep Oliver “És temps d’acords”, Xavier Vidal-Folch “La España suicida” i Angel Laborda “Previsiones 2011-2012”.

Es van acumulant les crítiques a les polítiques d’austeritat. Podeu llegir al respecte els articles de Paul Krugman “Cuando la austeridad falla”, Nomi Prins “El FMI sigue su asalto” i “Repetir recetas fracasadas“, Vicenç Navarro “Recortes y polarización social“, “No son los mercados financieros” i “El déficit de democracia en España y sus consecuencias económicas y sociales“, i Antón Costas “Santificación del sufrimiento inútil”.

Sobre la situació del Fons Monetari Internacional després de la dimissió de Dominique Strauss-Kahn, podeu llegir els articles de Wolfgang Münchau “Por qué necesitamos a Lagarde o Brown en el FMI” i Xavier Vidal-Folch “Eurolandia tras DSK”.

Sobre les revoltes democràtiques al món àrab i la situació a l’Orient Mitjà podeu llegir l’article de Miguel Angel Bastenier “Las dos revueltas del mundo árabe”, el discurs de Barack Obama sobre las polítiques per a l’Orient Mitjà i el Nord d’Àfrica, i els articles de Lluís Bassets “Ventanas para la paz”, Miguel Angel Bastenier “Diccionario de Oriente Próximo”, Lluís Bassets “El arte del berrinche” i José Ignacio Torreblanca “Tres olas, muchos desafíos”.

Sobre la posició dels Estats Units i el nou equilibri mundial podeu llegir els articles de Xavier Batalla “La misma geopolítica”, Moisés Naím “EEUU: tres puntos ciegos” i Jeffrey D. Sachs “Un mundo de regiones”.

Amb reflexions més de fons us recomano l’article de Juan Tugores Ques “Elogio de los mercados”, l’article de Joaquim Prats “La última lección de Tony Judt” i els articles d’Antoni Dalmau “La mirada de l’altre” i de Xavier Febrés “De vegades un llibre obre camí” sobre el llibre de Rafael Jorba “La mirada del otro” publicat per RBA.

I per acabar l’article “Un any a Twitter” de Joaquim Nadal.

I hem arribat (vull dir, la meva germana ha arribat) a les 200 Perles del Polònia!

“Perles” del programa del Polònia emès el 26 de maig, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

LES PERLES
– En temps rècord Polònia homenatja “l’espantà” de Carme Chacón per a les primàries del PSOE, en una imitació brillant i unes picades d’ullet extraordinàries: als seus companys del PSC pel seu suport, a Ricky Martín “un, dos, tres, un pasito p’adelante, Ministra, un, dos, tres, un pasito p’atrás”, els seu millors desitjos per Rubalcaba…
– Sánchez Camacho i Garcia Albiol exultants pels carrers de Badalona “ho estem petant”… de moment ;)
EL MILLOR
– El comiat polonès de L’Hora del Lector. Extraordinari cameo d’Emili Manzano acomiadant els seus col·laboradors: Quim Monzó, Maruja Torres i Pere Gimferrer. Ara, que el dol els ha durat 2 segons, perquè ja s’han buscat feina: la Maruja un programa de cuina, en Monzó vol presentar el temps i el Gimfi s’infiltra a l’APM, pim, pam, toma lacasitos… i l’Emili… cap a Telecinco!
ARXIU HISTÒRIC (1/6/06)
– Qui riu l’últim… Campanya pel referèndum de l’Estatut… ja es veia que aquest parell no anava bé: Puigcercós escarnint Carod… com era allò que diuen els famosos de pacotilla a la tele… “la historia pondrá las cosas en su sitio”…
LA IMATGE DE LA SETMANA
– El dia després a la seu del PP, amb ressaca i efectes d’exaltació de l’amistat.
POLÍTICAMENT INCORRECTE
– El nou càntic de Mas i Trias: in-inde-indeterminació! in-inde-indeterminació!
LʼESTÀVEM ESPERANT
– Carod pixant-se de riure a l’executiva d’ERC.
KA FORT
– La versió de [REC] o [UEC si ho pronuncia en Trias]. La fumigació que infligeix CiU sobre l’Ajuntament de Barcelona deixa al descobert tot de zombies en busca del càrrec perdut.
LA NOVETAT
– Àngel Ros, triomfant.
– María Dolores de Cospedal, en alça.
SURREALISTA

– El videojoc acampat vs. culer a la plaça Catalunya: tovallola mullada, acampada infernal, trompeta de la mort… de fet, armes més enginyoses que les de l’Operació Neteja dels mossos.ZW 260
Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.upec.cat/

VII Jornades de la UPEC (Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya) del 4 al 8 de juliol a Barcelona. Un any més se celebra una nova edició d’aquestes jornades amb el context de la crisi com a teló de fons: “Ens trobem davant la imposició d’un canvi de model social sustentat pel fantasma de la ‘crisi econòmica’. Per sortir d’aquesta situació els ‘experts’ dels mercats financers imposen solucions entre les quals prevalen les retallades socials i aquelles amb un marcat accent de deconstrucció del sistema de valors i drets defensats per la democràcia. Solucions que reediten els camins que ens van portar a la crisi, solucions que no afronten les seves causes, solucions que ens porten cap a l’esfondrament social, polític, ecològic i ètic. Davant la pressió d’aquests mercats i la desorientació latent pel descrèdit vers els referents de les esquerres afloren amb força veus de Resistència. És a partir d’aquestes veus que ens hem de mirar de nou uns als altres i reconèixer-nos de nou com el que som, recuperant allò que hem perdut i projectant-ho cap a un present de resistència i un futur d’alternatives.”

Aquí teniu el programa provisional que s’actualitza setmanalment. Aquest any participo de nou a les jornades intervenint en la taula rodona del dia 4 de juliol que porta per títol: “La xarxa, nova via de resistència”, i que comparteixo amb Ferran Espada, Marc López i Laia Ortiz, amb moderació de l’Oriol Illa.

La inscripció és oberta des del dia 23 de maig i fins al 30 de juny de 2011. L’accés serà lliure per a les sessions d’obertura i tancament de les jornades. Des de la pàgina de la UPEC també podeu descarregar diferents materials per al vostre bloc o pàgina web com un banner o el cartell de les jornades.

ZV (Zona Vídeo). 19ª Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona (del 26 de maig al 5 de juny).

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 29 Mai 2011, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.