Preparant les municipals

No puc començar l’actualització setmanal del meu Diari sense esmentar la tragèdia que s’està vivint en aquests moments al Japó després del terratrèmol i tsunami amb epicentre a 130 quilòmetres a l’est de Sendai, i mostrar la meva solidaritat amb aquell país que vaig tenir el privilegi de visitar l’any 2002 convidat pel govern japonès. Sobre aquesta tragèdia us convido a llegir l’editorial d’El País “Más que un tsunami” i l’article d’Emilio Ontiveros “En el peor momento”. Podeu seguir els darrers esdeveniments a través del servei Eskup d’El País i dels twitters recollits per aquest diari.

Avui s’ha clausurat amb un vibrant discurs de Jordi Hereu, la Convenció Municipal del PSC, inaugurada ahir amb una intervenció de José Montilla. D’aquesta Convenció en surt el programa marc que servirà de guia per a la confecció dels programes municipals socialistes de cara a les eleccions del proper 22 de maig. Us convido a llegir el Decàleg municipal socialista i les resolucions “Contra la crisi, no a les retallades” i “Tranquil·litat, convivència i seguretat” també aprovades a la Convenció. Per acabar aquest epígraf us convido a llegir també la Carta de José Montilla als i a les militants del PSC i la crònica de David Placer “L’alcaldessa de L’Hospitalet anuncia un rumb més social”.

Segueix l’alarma social creada per les retallades anunciades pel nou govern. Una alarma que fins i tot comparteix Antoni Fernández Teixidó, portaveu econòmic del grup de CiU al Parlament de Catalunya que, ahir mateix, va fer aquestes declaracions al programa Parlament i que van ser recollides pel Telenotícies vespre: “A mi em fa l’efecte que s’ha produït una perdigonada de retallades que des del meu punt de vista no tenen massa sentit com han estat formulades. És a dir, jo reclamo, que el govern, i naturalment que ho farà, sigui molt curós, molt selectiu i molt específic amb allò que hem de tocar. I parlar de retallades generalitzades em sembla, sincerament, un disbarat”.

Sobre les retallades us convido a llegir el dossier “La gran retallada” preparat pel diari Avui, l’entrevista a Marina Geli de Marta Costa-Pau a El País, i els articles de Francesc Vallés “60 días”, Ernest Folch “El mercat contra la filologia”, Josep Maria Balcells “Diguem les coses pel seu nom” i Sara Moreno “Retallades amb classe”. També us interessaran les opinions del sindicat USTEC i la Joventut Socialista de Catalunya i el dossier preparat per Comissions Obreres.

També han produït gran rebombori els anuncis de retallades en l’àmbit de la cultura. Podeu veure-ho a l’editorial d’El Periódico de Catalunya “L’excepció cultural”, i els articles de Juli Capella “Per què no s’ha de retallar (més) la cultura?”, Catalina Serra “La cultura se amotina contra los recortes de Mascarell”, Xevi Xirgo “La retallada de Mascarell”, el manifest “NO retalleu la cultura!”, i les cròniques de Sílvia Marimon “El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts dóna suport al manifest en contra de les retallades” i “El Cercle de Cultura demana una reforma profunda del sector cultural”. Aquí hi trobareu els documents del CoNCA i del Cercle de Cultura. Els impulsors del manifest “NO retalleu la cultura!” han convocat una manifestació el proper dilluns dia 21 de març a les 7 de la tarda a la Plaça dels Àngels (davant del MACBA).

Valorant l’acció del govern Mas us interessaran els articles d’Enric Company “Los ‘hombres fuertes’ del gobierno de Mas” i Jaume Badia “Encara està lluny el pujolisme 2.0”.

En el darrer ple del Parlament es va fer especialment evident l’estratègia de CiU que consisteix en trobar el suport del PP per a la seva política econòmica i les retallades socials. Els socialistes catalans hem advertit en diverses ocasions que no es podrà comptar amb el nostre suport de cara a aprovar els pressupostos si les retallades impliquen el sacrifici de la gran majoria al mateix temps que s’elimina l’impost sobre successions que només afecta ja el 6% dels contribuents. Declaracions recents de Josep Antoni Duran Lleida anunciaven l’eliminació de l’impost abans de les eleccions municipals i alguns teletips d’avui mateix donen per fet un acord PP-CiU per eliminar l’impost de successions. De confirmar-se aquests extrems, es faria evident que CiU s’ha assegurat el suport del PP per aprovar els pressupostos ja que, com bé saben, en aquestes condicions no podrien comptar amb el nostre vot.

Al mateix temps que el govern de CiU acorda amb el PP l’orientació de la seva política econòmica i social, Convergència agita el debat sobre el concert econòmic i les consultes independentistes amb la col·laboració d’ERC i Solidaritat Catalana per la Independència (de la que se n’ha separat Joan Laporta). Sobre el debat al voltant del sistema de finançament us interessarà llegir la intervenció de la portaveu socialista Rocío Martínez-Sampere. Al final de la seva intervenció hi trobareu l’esmena que vàrem presentar a la moció d’ERC sobre el concert econòmic que va comptar amb el suport de CiU. Sobre el debat de la moció de Solidaritat catalana per la Independència donant suport a les consultes independentistes, que va comptar amb el suport de CiU, podeu llegir la intervenció de la portaveu socialista Laia Bonet.

Sobre el Debat socialista us convido a llegir l’entrevista que em va fer Albert Ollés d’El Periódico de Catalunya, l’article de Sixte Moral “Pel Penedès i Catalunya” i la invitació a l’acte “Governança europea i governança global en el segle XXI” que tindrà lloc el proper dijous dia 17 a les 7 de la tarda a la 3a planta de la seu central del PSC amb la presència de Nicolás Sartorius, Lluís Bassets, Josep Borrell, Raimon Obiols i Montserrat Tura.

Sobre diverses qüestions obertes a debat us recomano que llegiu els articles de Josep Oliver “Immigració i contracte d’integració”, Santi Castellà “La Catalunya lliurepensadora”, Pilar Rahola “Culebrón independentista” i Margarita Rivière “Cuando la indignación no basta”.

Sobre el debat al voltant de l’encaix entre Catalunya i espanya no us hauríeu de perdre els articles de J. Ernesto Ayala-Dip “¿De qué hablamos cuando hablamos de independencia?”, Manuel Milián Mestre “Problema d’Estat, no de nació” i Elviro Aranda “Racionalidad en el Estado autonómico”.

Passant a la política espanyola considero d’imprescindible lectura els articles de Rosa Paz “Una mica de Prozac per al PSOE, per favor” i Gonzalo López Alba “El caballo de Troya”. Us interessaran també els articles de Joaquín Estefanía “Rajoy y sus circunstancias”, José Manuel Romero “Siete años de infamias” (en el setè aniversari de la massacre de l’11-M), Vicenç Navarro “Derechas sin sensibilidad social”, Ignacio Escolar “Siete falacias contra los 110”, Pere Navarro “Espanya i la velocitat”, Javier Pradera “Los gritos del silencio” (sobre la polèmica al voltant de la legalització de Sortu) i l’entrevista al Lehendakari Patxi López que li fa Guillermo Malaina a Público.

Malgrat el debat polític tendeix a ser més sorollós, el problema de fons segueix essent la situació econòmica, agreujada aquesta setmana per la decisió de les agències de rating (les mateixes que deien que Lehman Brothers era una entitat forta i solvent fins el dia abans de la seva fallida) de rebaixar la qualificació del deute espanyol. El debat té una dimensió europea en la mesura en que les decisions del Banc central Europeu semblen orientar-se a una puja del tipus d’interès i a causa de l’impacte de les decisions del Consell Europeu per enfortir la moneda única i impulsar el sanejament dels comptes públics. Sobre tot plegat podeu llegir l’editorial de La Vanguardia “Moody’s bajo sospecha”, i els articles de Vicenç Navarro “Por qué la economía española no se recupera”, Andreu Missé “Zapatero admite que serán necesarios más ajustes por el Pacto del Euro”, Ángel Laborda “Inflación, una nueva piedra en el camino”, Josep Oliver “¡Guardaos de los idus de marzo!, l’editorial d’El País “Para salvar el euro”, els articles d’Ángel Ubide “Asegurar el futuro del euro”, Emilio Ontiveros “Las prisas no son buenas”, Jordi Sevilla “Si no giras en curva”, Jordi Gual “Un nuevo paradigma” i Ramón Górriz i Toni Ferrer “Modelo salarial y competitividad”.

Sobre les dificultats derivades de l’increment del preu del petroli podeu llegir els articles de Jordi Ortega “El fin del petróleo barato” i Joan Majó “¿La gasolina a tres euros el litro?”.

Sobre les revoltes democràtiques en diversos països àrabs i, especialment, sobre la guerra civil a Líbia podeu llegir els articles següents:

Sobre qüestions polítiques de fons us interessaran l’entrevista a Daniel Innerarity que li fa David Miró a l’Ara, i els articles de Carlos Mulas-Granados “De la ‘tercera vía’ a la ‘vía sostenible’”, Màrius Carol “Un alegato por la indignación”, Maruja Torres “Indignémonos”, Joan Subirats “Excés de regulació”, Xavier Amorós “De la llastimosa fiscalitat”, Joaquín Estefanía “¿Con o sin IVA?”, Paul Krugman “Titulaciones y dólares”, Sergi Pàmies “Pensar los medios”, Llàtzer Moix “La cara, el rostro” i, en commemoració del 8 de març, us convido a llegir l’entrevista a Michele Bachelet, directora general d’ONU Mujeres, feta per Yolanda Monge a El País.

“Perles” del programa del Polònia emès el 10 de març, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

PERLES DEL POLÒNIA
– Pobre Puig, en ZP s’ha infiltrat al seu sorteig per introduir una nova bola, la del 110… ai que hi haurà ball de bastons!

– Els reis van a veure el seu cosí l’emir per demanar una rebaixa del preu del petroli… aquest no es deixa convèncer fàcilment, tot el que li ofereixen a canvi li sembla poc… només la dansa dels set vels del rei el pot convèncer…

– Una parella amb futur radiofònic: Justo Molinero i Martí Anglada! Molinero: “Usted de qué es más, de Chiquetete o de La Niña de los Peines?” Martingala: “Jo sóc més de Wagner”. I el moment “Bundestaaaag, Bundesraaaaat”?? Tiembla Poveda! Que boooo.

ALGÚ HO HAVIA DE DIR [Joan Tardà]
– Els gossos són el millor amic de l’home, però s’oloren el cul entre ells… perdoneu, però algú ho havia de dir!

– L’abrefácil… de “abre fácil” no tiene nada… perdonin, señorías, però algú ho havia de dir!

LA FRASE DE LA SETMANA
– Monegal: “Els llibres són per la gent pobra que no té diners per comprar-se una tele”

LA CANÇÓ [Josep Antoni Duran i Lleida canta “Sóc en Duran, sóc un senyor”]

[Duran] Quan era petit al poble em deien Pepito.
Ara tinc poder i prou que me n’aprofito.
Penso que mereixeria arribar a ministre.
[Mas] Deu sr per això que la premsa et diu “estadista”.
[Duran] La independència em sembla una martingala.
Per això lligo curt en Mas que sinó s’embala.
Quan arribo a Madrid es posen en guàrdia.
[Ortega] Gràcies als editorials que et fa La Vanguardia.
[Duran] I és que jo… fent equilibris sóc el millor.
Sóc en Duran, sóc un senyor.
[Mas] Només podria ser d’Unió.
[Duran] I és que jo… sóc molt millor que la imitació
Sóc en Duran, sóc un senyor.
Mani qui mani, mano jo.
Amb el PSOE i el PP tinc línia directa.
[Mas] Quan vas a la Moncloa et poses erecte.
[Duran] I si en Mas té ganes de buscar brega
li poso, per fer nosa, la Joana Ortega.
Sóc un defensor del Papa i la vida eterna
En això tinc una convicció molt ferma.
[Mas] Però jo també li conec algun altre hobby
com defensar els interessos d’algun lobby
[Duran] I és que jo… fent equilibris sóc el millor.
Sóc en Duran, sóc un senyor.
[Mas] Només podria ser d’Unió.
[Duran] I és que jo… sóc molt més que una imitació
Sóc en Duran, sóc un senyor.
Mani qui mani, mano jo.

ARXIU HISTÒRIC (el gag preferit dels internautes… el règim de Franco)
– Teletienda: El règim de Franco! “Qué pasa con esos kilos de más que arruinan nuestra imagen racial española? El régimen de Franco sólo requiere disciplina y mano dura… se basa en una sola idea: PROHIBIDO! Prohibido el chocolate, prohibido el sexo, prohibido el catalán! Practica el régimen de Franco y podrás estar todo el verano cara al sol. El régimen de Franco, para tener mejor facha”.

LA PICADA D’ULLET
– Puigcercós: “Així, doncs, podem comptar amb el teu compromís?”. Laporta: “Sí, i tant, fins que me’n cansi!” Pe`ro mira, de moment, ja els ha fotut el despatx!

SURREALISTA
– Josep Cuní fent-se operar de l’apèndix de viu en viu i al matí per no faltar al programa, mentre la Rahola s’ho mira…

KA FORT
– Les pilotes de goma dels Mossos han estat finalment substituïdes per… unes altres… i amb el pobre Saura de voluntari de proves… lamentable.ZW 251
Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.congresosep2011.es/

El XVII Congrés Internacional de Periodisme Polític (SEP), organitzat per la Societat Espanyola de Periodistes, se celebrarà els dies 5 i 6 de maig de 2011 a Valladolid. Amb el títol “Periodisme Polític: Nous Reptes i Noves Pràctiques”, el congrés vol “abordar problemes que existeixen actualment a la societat: les dificultats comunicatives que sorgeixen entre polítics i ciutadans, els reptes que plantegen les noves tecnologies a l’hora de comunicar, el possible naixement de nous gèneres periodístics en l’apartat de la transmissió informativa de la política, la personalització i l’’espectacularització’ de la política, la presència d’un periodisme cada vegada més ‘opinat’ al apartat informatiu dels mitjans, l’omnipresència del conflictiu en el tractament de la informació política i el distanciament en el qual poden situar-se, com a conseqüència, els ciutadans.”

Les comunicacions rebudes s’agrupen en diferents temàtiques com Periodisme Polític: del tradicionalisme a l’era de la ciberdemocràcia, Campanyes electorals. De la informació a l’espectacle o Les noves tecnologies i els nous gèneres en el periodisme polític, entre altres. El programa combinarà conferències amb l’exposició d’investigacions en diferents taules. Podeu formalitzar aquí la inscripció que contempla un preu reduït per als membres de l’ACOP (Asociación de Comunicación Política).

ZV (Zona Vídeo). AttacTV, la televisió digital d’Attac, una organització internacional involucrada en el moviment altermundialista que treballa per alternatives socials, ecològiques i democràtiques amb l’objectiu de garantir els drets fonamentals de tothom. Compta amb una àmplia xarxa i es pot serguir també a Twitter i Facebook.

 

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 13 Març 2011, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.