Avís per a navegants

Avís per a navegants

Els socialistes de Catalunya, per responsabilitat política, atenent els resultats electorals i acollint l’emfàtica crida d’Artur Mas a “ser ajudat”, vàrem facilitar la seva investidura com a president de la Generalitat en segona votació a través d’un acord subscrit públicament pels grups parlamentaris socialista i de CiU.

Quan ja han passat dos mesos de la investidura i el nou govern ja ha passat l’equador dels seus 100 dies de gràcia convé alertar sobre dues derives del nou govern que, de confirmar-se, farien inviable un escenari de col·laboració futura entre el govern i l’oposició socialista.

1. No estem disposats a prestar-nos a un joc d’ambigüitats i equívocs pel que fa al futur de l’autogovern de Catalunya i al seu finançament. En aquest sentit la nostra posició és clara i inequívoca:

–       El govern de Catalunya ha de manifestar clarament el seu compromís en el desplegament de l’Estatut votat pels catalans, la recuperació dels elements alterats per la sentencia del Tribunal Constitucional a través dels acords polítics i les reformes legals més adients, i el ple desplegament de les previsions estatutàries en matèria de finançament.

–       La revisió del finançament acordat per l’anterior govern de la Generalitat està prevista als cinc anys de la seva aprovació. Quan arribi el moment, els socialistes catalans estem disposats a estudiar qualsevol millora del finançament de Catalunya a partir d’una proposta en ferm acordada pel govern. En aquest sentit ens manifestem partidaris d’un pacte fiscal de tipus federal (com ho és el model vigent) que tingui cabuda en la nostra Constitució i incorpori instruments de solidaritat que no penalitzin les Comunitats Autònomes més dinàmiques amb dèficits fiscals inassumibles. Considerem imprescindible que qualsevol proposta al respecte no desconegui el dictamen del Consell Consultiu de la Generalitat emès l’any 2005 sobre el projecte de nou Estatut.

–       El govern de la Generalitat no va rebre un mandat popular d’orientació sobiranista i, per tant, el president de la Generalitat no pot prestar suport a les consultes independentistes participant-hi.

2. Som plenament conscients de la difícil situació econòmica a la que ens enfrontem i coneixem perfectament l’estat de les finances de la Generalitat. En aquest sentit ens mostrem disposats a ajudar el Govern de Catalunya en determinades condicions:

–       La renúncia a manipular interessadament les dades econòmiques per justificar retallades indiscriminades.

–       La total transparència en el procés de negociació del pla econòmico-financer que establirà el marc per a l’elaboració dels Pressupostos de la Generalitat per al 2011, que haurien d’arribar al Parlament en el primer quadrimestre de l’any.

–       L’acceptació del compromís d’ajustar el dèficit de la Generalitat al 1,3% del PIB a finals del 2011 implica un esforç col·lectiu i solidari incompatible amb l’eliminació del impost de successions, la reducció de la pressió fiscal o l’establiment de noves desgravacions sobre l’IRPF (com la que beneficiaria els titulars de pòlisses de salut privades).

–       La necessària reducció de despeses no pot implicar el retall de serveis existents o prestacions ja reconegudes, així com d’inversions començades o licitades que comptessin amb un finançament ja compromès per la pròpia Generalitat o les empreses i organismes que en depenen, o compartit amb d’altres administracions, o de tipus públic-privat. La necessària austeritat en la despesa no pot justificar retallades generalitzades com les que el govern de CiU està anunciant en serveis de benestar tan sensibles com la sanitat i l’educació públiques.

About Miquel Iceta

President del PSC i Ministre de Cultura i Esport del Govern d’Espanya

Posted on dijous 3 Març 2011, in Anotacions. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.