Nova etapa

Les eleccions del passat diumenge obren una nova etapa en molts sentits. Una nova etapa en la política catalana, una nova etapa del PSC i també una nova etapa del meu bloc. Com en qualsevol nou inici encara hi ha moltes coses per definir, però l’objectiu és clar: ser útil per a les persones amb les que comparteixo valors i projecte.

Una qüestió tècnica menor sí que us puc avançar, a partir d’ara posaré els enllaços directament als materials que citi, estalviant-me la feixuga tasca de convertir-los en arxius pdf allotjats en el meu lloc web (això de vegades suposa un problema, com el que tinc avui que no us puc oferir la molt interessant entrevista que Andy Robinson fa a Wolfgang Munchau al suplement Dinero de La Vanguardia).

Emprenem diverses tasques tan importants com urgents: analitzar els resultats, renovar el nostre projecte i el nostre partit, preparar les eleccions municipals i construir l’alternativa a la majoria convergent.

L’anàlisi dels resultats està per fer, però algunes pistes tenim ja. Us convido a llegir les meves paraules cinc minuts després de tancades les urnes, la declaració del president Montilla la nit de les eleccions i les notes que vaig utilitzar en un debat amb David Madí celebrat dimarts dia 30 al Fórum Nueva Europa-Tribuna Catalunya. Caldrà afinar encara més l’anàlisi sobre els resultats però és evident la importància de l’impacte de la crisi econòmica, la sanció política al govern tripartit i el fet que només CiU apareixia com a capaç de proporcionar al país el govern sòlid i coherent que necessita. Seguirem afinant l’anàlisi incorporant-hi errors polítics comesos pel govern i pel partit i alguns elements conjunturals però sense perdre de vista l’impacte estructural de la crisi, com ho demostra l’enquesta de Metroscopia publicada avui a El País que assenyala un avantatge de 18,8 punts del PP sobre el PSOE si avui es celebressin unes eleccions generals.

Ningú no dubta sobre la necessitat d’una reflexió i una renovació profundes del PSC. Per assegurar que ho fem en condicions el debat culminarà en el 12è Congrés del partit a celebrar a la tardor de l’any que ve. Però el debat ja ha començat. Podeu comprovar-ho en les entrevistes que m’han fet Iñaki Gabilondo CNN+, us convido a veure-la, l’entrevista que em van fer Miquel Noguer i Clara Blanchar a El País i la informació proporcionada dimecres per Leonor Mayor a El Mundo que recull unes declaracions que li vaig fer.

Es tractat que el debat sigui franc i obert, que no quedi monopolitzat pels que tenim més accés als mitjans de comunicació ni pels membres dels governs presidits per Pasqual Maragall i José Montilla, que el debat superi els estrets marges imposats pels que creuen que la potència del projecte del PSC només rau en la major o menor distància que mantingui amb respecte del PSOE o en el fet de tenir o no grup parlamentari a Madrid, i que no caiguem tots plegats en la trampa de pensar que l’únic important és saber qui serà el nou o nova primer secretari del PSC. El debat i les decisions que prenguem han de mirar més el futur que el passat i han de ser protagonitzades per les persones que puguin impulsar el projecte socialista a mig termini. El Consell Nacional del PSC haurà de marcar les pautes pel debat i proporcionar els instruments perquè es pugui produir en condicions. Mentre es perfila aquesta qüestió m’he permès de construir un web que serveixi d’arxiu dels documents i contribucions que considero més rellevants, organitzat en les seccions: articles i entrevistes, blocs, documentació (documents del PSC, documents europeus, documents meus i documents varis) i un recull d’enllaços a think-tanks progressistes i d’esquerres d’arreu del món. Com us deia espero que ben aviat comptem amb instruments oficials d’un debat obert transcendental pel futur del socialisme i les esquerres del nostre país.

Els articles que us recomano aquesta setmana (a banda dels que trobareu a la secció articles i entrevistes i blocs del web debatsocialista.cat) estan dedicats a la crisi dels controladors aeris i les turbulències econòmiques a les que ens enfrontem.

Sobre la crisi dels controladors:

Sobre les turbulències econòmiques a les que ens enfrontem:

“Perles” del programa del Polònia emès el 2 de desembre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

PERLES DEL POLÒNIA
– Mentre el Titànic s’enfonsa i els músics del Tripartit toquen la seva última melodia, els consellers Maragall i Geli miren de trobar una sortida: “anem Marina, que aquell bot ens portarà a la Diputació!”. Ell: “No, jo me’n vaig nedant fins a l’ajuntament de Girona”

– Macià i Companys mirant a la tele els resultats d’ERC. Companys: “Jo hauria dimitit el mateix dia de les eleccions” Macià: “Tu? però si no plegaves ni a tirus!

– Les primeres friccions dins el grup mixt (Rivera-Laporta, Laporta-Rivera), i l’Alícia, tan contenta ella amb el seu ram de roses.

KA FORT
– ZP i Chacón conspiren per abandonar Montilla a la cuneta, rotllo “Ell mai no ho faria” Oh i tant! I no patiu que no estarà sol, hi ha en Maragall, en Saura, en Carod…

– El congelador dels soterranis de CiU… amaga exalts càrrecs de la Generalitat. Oriol Pujol ho descobreix per accident i les primeres paraules del des-congelat són: “On és el President Pujol?” ­-A casa, mirant La Riera. Que bo! L’alegria dura poc, però, perquè el bon home es vol posar al dia de seguida, trucant a en Millet “Quan jo treballava a la Generalitat érem carn i ungla.”… així que Mas i Pujol decideixen que el millor és que torni al congelador. “Oriol, no podem pagar pels errors dels altres”. I no patiu que tampoc no estarà sol, l’acompanya un assessor novell amb la seva proposta de concert econòmic.

LA IMATGE DE LA SETMANA
– Puigcercós i Ridao ferits després de la patacada electoral.

ARXIU HISTÒRIC (avui fa un any)
LA CANÇÓ [Paper papeeeer]
[Mas] Pobre Estatuuuut
[Montilla] Pobre Estatuuuut
[Puigcercós] Pobre Estatuuuut
[Tots] Ben retallat…
[Montilla] Pobre Estatuuuut
Ben escurçaaaaat
Pot ser paper mullaaaaat
[Tots] Paper paperrrr
[Mas] de color groc
[Montilla] color rosat
[Puigcercós] color vermell
[Mas] o color blau
[Puigcercós] Et demanem
[Mas] Alt Tribunal
[Montilla] que sobretot
[Puigcercós] no ens facis mal.
[Tots] Havies de ser
la gran llei del poble,
[Montilla] però el PP sʼha capficat
[Mas] i tʼha enviat a un gran jutjat
[Montilla] ja fa tres anys i està encallat
perquè hi ha empat
[Puigcercós] Fins els collons els tinc ben plens
[Montilla] i jo també
[Mas] dʼesperar tant
[Montilla] Què hi podem fer?
[Puigcercós] Ser independents
[Montilla] Jo no vull
[Mas] Doncs ja em diràs
[Puigcercós i Mas] On…. vas?
[Montilla] Això pinta fataaaaal

LA PICADA D’ULLET
– Duran sobre Mas catatònic: “No pot ser que hagi durat 4 dies”… i Pujol rebla: “mira, tu, com el concert econòmic!”

SURREALISTA
– Zapatero i Rajoy per fi tenen una cosa en comú… estan tan contents amb la victòria de Mas!

MALAGUANYAT
– Si no fos perquè ha donat lloc a algunes frases brillants, el gag del President Mas, catatònic després de la victòria, no m’ha agradat. I la Johansson intentant “aixecar” els ànims tampoc.

LʼESTÀVEM ESPERANT
– Carod veient una i altra vegada les imatges de la nit electoral que expliquen la davallada d’ERC. “Els resultats d’ERC ja han sortit a YouTube, els trobaràs a caídas tontas”

ALGÚ HO HAVIA DE DIR
– Esquerra s’ha fotut una hòstia de les que fan història… perdoneu, però algú ho havia de dimitir, vull dir de dir!

LA FRASE DE LA SETMANA
– Oriol Pujol sobre Mas: “Un excés d’eufòria i s’ha quedat pajaritu!”

LA NOVETAT
– Toni Soler ha preparat la benvinguda que mereix el nou President, però aquest ja té algunes idees… com ara substituir-lo pel seu propi imitador. Aquest Latre no té límits!

ZW 238 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí. Aquí hi trobareu el ZONA WEB 237 dedicat als widgets dels resultats electorals del 28 de novembre.

http://www.anella.cat/

L’Anella és una plataforma de coneixement i col·laboració empresarial que té per objectiu fomentar la competitivitat empresarial de Catalunya i ser un punt de trobada virtual de debat i reflexió sobre els reptes, tendències i estratègies de futur de les empreses catalanes. Acaba de presentar una nova versió, la Nova Anella, més fàcil, més útil i més social, centrada en dos eixos clau: els continguts i els usuaris, on es pot navegar pel coneixement empresarial, accedir a noves oportunitats de negoci i fer networking professional.

L’Anella difon informació i coneixement clau en forma de casos empresarials, entrevistes, estudis de situació i prospectiva, trobades empresarials i altres esdeveniments de referència, fitxes país i d’atractivitat de mercats exteriors, i oportunitats de negoci en comerç internacional i transferència tecnològica.

S’adreça als professionals de les empreses, les associacions, les agències i les institucions ubicades tant a Catalunya com arreu del món.

En el marc de la web 2.0 i de la societat del coneixement, l’Anella agrupa diverses comunitats d’interès professionals (sectorials, de mercats exteriors i de projectes transversals). I, amb les seves comunitats d’interès, afavoreix la creació de sinèrgies entre els professionals generant noves oportunitats de negoci.

Està impulsada per ACC1Ó, l’agència de suport a la competitivitat de l’empresa catalana, especialitzada en el foment de la innovació i la internacionalització empresarial. Més informació: document powerpoint de presentació de la nova Anella. Subscriu-te aquí al seu butlletí.

ZV (Zona Vídeo). Vídeo de presentació que explica en dos minuts la nova Anella.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 5 Desembre 2010, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.