Enfilant la recta final de campanya

Avui faig l’actualització del diari a cuita corrents. Demano per tant excuses per errors u omissions que només s’expliquen pel fet d’estar en el bell mig de l’organització d’una campanya que és molt i molt exigent.

Abans de començar amb la recomanació d’intervencions i propostes del president, vull cridar-vos l’atenció sobre el document de Nou Cicle “Un govern de progrés i una aliança pel futur de Catalunya”. Es tracta d’una reflexió política profunda que val la pena llegir amb deteniment.

De les principals intervencions del president Montilla vull destacar les següents:

  • Intervenció en el míting de Girona, ahir dissabte
  • Intervenció en el míting de Lleida, avui diumenge

A mesura que la campanya ha anat agafant embranzida el president ha assenyalat el repte de tornar a omplir el Palau Sant Jordi el proper dijous. Aquí sota teniu una mostra de les octavetes improvisades per a convocar l’acte

En les intervencions del president i candidat socialista s’ho contenen importants propostes programàtiques. Diumenge passat recollia fins a la vuitena. Avui us convido a llegir la novena sobre peatges, la desena “Catalunya emprèn”, l’onzena sobre la multireincidència, la dotzena sobre oportunitats per a les persones que cuiden a d’altres persones, i la tretzena, el contracte de servei públic a la ciutadania, que conté mesures concretes per assegurar la transparència i l’eficàcia de l’actuació dels servidors públics així com mecanismes per prevenir qualsevol actitud irregular o corrupta. En la pàgina presidentmontilla.cat trobareu totes les mesures presentades i també el programa electoral.

També us interessaran les entrevistes fetes al president per El Mundo, El País i Público.

Avui ha estat dia d’enquestes. N’he vist a El País, La Vanguardia i El Mundo. Totes elles apunten el que ja sabíem: el pronòstic és per ara clarament favorable a CiU, tot i que hi ha encara més d’un terç d’electors indecisos, que la participació se situarà lleugerament per sobre del 50% i serà probablement la més baixa registrada mai en unes eleccions al Parlament de Catalunya. Com sempre que hi ha enquestes considero imprescindible llegir l’article de Julián Santamaría, responsable de l’enquesta publicada avui per La Vanguardia, que atribueix a CiU de 63 a 65 escons, al PSC 31 o 32 escons, 14 al PP, 10-12 a ERC, 9 o 10 a ICV-EUiA, 4 a Ciutadans i 0 o 1 a Solidaritat Catalana per la Independència. L’enquesta de La Vanguardia registra una clara millora de la valoració del president Montilla i, com totes, una millora relativa de les posicions del PSC amb respecte del que apuntaven les enquestes el mes de setembre.

L’alt grau d’indecisió i la previsió d’una baixa participació permet afirmar que no està tot el peix venut, ni molt menys. Com ha reiterat el president Montilla: “Encara hi ha partit, l’escenari està obert”.

L’electorat de CiU ja està mobilitzat del tot però fa temps que ha deixat de créixer. Està en el seu màxim. Ara ens toca a nosaltres. Ara és l’hora de convèncer els indecisos. Molts d’ells estan lògicament capficats amb la crisi i empipats amb tothom, però al mateix temps tenen ganes que els parlem, que els escoltem, que els expliquem les nostres propostes, sense la prepotència i la vareta màgica dels nostres rivals.

La campanya del president Montilla és d’una claredat extrema. Les prioritats: lluitar contra la crisi i defensar l’Estatut i les polítiques socials. Les aliances: no pactar en cap cas amb el PP, ni amb els que vulguin la independència, els referèndums o la tensió creixent amb la resta d’Espanya.

Per contra Artur Mas deixa entendre que podria pactar tant amb el PP com amb ERC. Com si fossin i representessin el mateix!

Artur Mas diu que vol pactar, però no diu amb qui.

Artur Mas diu que vol la independència, però no diu quan.

Artur Mas diu que convocarà el referèndum, quan pugui guanyar-lo.

Artur Mas diu que vol reduir l’administració, però no diu com.

Artur Mas diu que vol rebaixar els impostos, però no diu què retallaria.

Artur Mas diu que hem engreixat massa l’administració, però no diu quants mestres, metges o mossos acomiadaria.

Artur Mas no diu res sobre el que va passar al Palau de la Música i quan la Fiscalia assenyala presumptes irregularitats, es limita a dir que la Fiscalia ha entrar en campanya. Si en el futur els fets el desmentissin, què farà? Plegar?

Cada dia que passa està més clar el que ens juguem en aquestes eleccions: o un govern socialista i progressista, d’esquerres i catalanista, presidit per José Montilla, o un govern del nacionalisme conservador hipotecat pel PP o per ERC, presidit per Artur Mas, que ha afirmat que persegueix tres mandats consecutius, fins el 2022!.

Mentre José Montilla pretén guanyar la presidència parlant clar, Artur Mas pretén guanyar-la amagant l’ou.

Tot dependrà de la nostra capacitat d’arribar al màxim d’electors amb el missatge clar, transparent i contundent del president Montilla.

Us recomano el document en format powerpoint preparat per l’Associació Progressista de Catalunya que compara la gestió del govern presidit per José Montilla amb els governs de CiU, i els articles de Vicenç Navarro “El Tripartito, buena gestión con mala prensa”, Josep Borrell “Crisi i autogovern”, Manuel Rivas “El orgasmo”, Margarita Rivière “Votos como cubitos de hielo” i Joaquim Coll “Dreta i consciència de classe”.

Us recomano també l’article de Manuel Bustos “Davant la desconfiança, transparència”. I dos articles sobre els darrers esdeveniments del cas Palau de la Música: Francesc Valls “La ley del silencio” i Jordi Font “Respectin l’Orfeó, senyors”.

Sobre política espanyola us recomano l’article de Manuel Rico “Miente Cospedal” i la llarga entrevista a José Luis Rodríguez Zapatero que li fa avui el director d’El País, Javier Moreno.

També us interessarà l’entrevista a Barack Obama que li fa Antonio Caño a El País i l’article de Javier Solana “Cumbre de Lisboa: el tiempo corre”.

M’ha interessat també la reflexió de Jordi García-Petit “Polititzar l’economia”.

He celebrat la concessió del Premio Nacional de las Letras a Josep Maria Castellet, de la que trobareu referència a les cròniques de Justo Barranco a La Vanguardia, Carles Geli a El País i Lluís Llort a l’Avui / El Punt.

Vull afegir-me a la commemoració del desè aniversari de l’assassinat d’Ernest Lluch a través de l’article de Lluís Maria de Puig “10 anys sense Ernest Lluch”.

“Perles” del programa del Polònia emès el 18 de novembre, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

PERLES DEL POLÒNIA
– “Entendéis todos el catalán?” pregunta Oriol Pujol als seus nopus companys del Govern de la Generalitat: Celestino Corbacho i José Montilla!! Sí, Polònia ofereix en exclusiva les primeres imatges del Govern sociovergent! Aquesta és la visió d’Artur Mas… però José Montilla també té la seva i hi ha alguna cosa que es repeteix en les dues versions, la frase de Corbacho: “No he vingut de Madrid per fer el panoli”. Ai senyor, sí que seria complicat sí…

– La sèrie que farà oblidar “Serrallonga”…. Recurro Jiménez, amb Mariano Rajoy (Recurro), Alícia Sánchez-Camacho (La Estudiante) i Xavier Garcia-Albiol (El Algarrobo). Recurro ha recorregut molts camins per recórrer lleis… cap llei democràtica pot estar segura gràcies a Recurro Jiménez!

– “És gravíssim!” s’exclama Miquel Iceta a la manera de Josep Lluís Núñez, quan veu que CiU també vol omplir el Sant Jordi! Montilla té por de no omplir… però Iceta sap com resoldre la papereta (mai millor dit), posant Chacón i els seus 25.000 soldats, mans a l’obra sota el crit militar de “garantia de govern, és votar al PSC”. Presenten banderolas…. ar!

KA FORT
– Repartiment de mitjans en l’hipotètic govern sociovergent de Mas: “Nosaltres ens quedarem TV3 i el 33 i vosaltres [a Montilla] iCATFM”

LA CANÇÓ [Waka-waka o guapo-guapo, by Artur Mas]
[Tots] Béeeee
Vinga, que això està guanyat
Guaaapo! Guaaapo!
Vinga, que això està guanyat
Guaaapo! Guaaapo!
Vinga, que això està guanyat
Guaaapo! Guaaapo!
[Mas] D’aquí a pocs dies
pringa el Montilla
Està tan clar
que ja en tenim mil
esperant a què “pillen”
[Pujol] Prenc la guitarra
fem una “farra”
per celebrar
que tot convergent
tindrà aviat càrrec.
[Duran] Per què aneu
tan de pressa?
No us fieu
de les enquestes!
[Pujol] Relaxa’t una estona
pels teus també hi ha poltrona.
[Mas] Que la tercera és la bona, t’ho juro!
[Duran] Tot i que…
[Mas] Deixa’t de suspicàcies…
[Tots] Guaaapo! Guaaapo!
[Mas] Gràcies!
Vaig a la Sala Tàpies
a fer de president!
Deixa’t de suspicàcies…
[Tots] Guaaapo! Guaaapo!
[Mas] Gràcies!
Obre’m la Sala Tàpies
sóc quasi president!
[Tots] Quina gran eficàcia
Guaaapo! Guaaapo!
[Mas] Gràcies!
Visca la democràcia.
[Mas i Duran] Que ens farà presidents!

LA IMATGE DE LA SETMANA
– Puigcercós, Carretero i Laporta ens veuen abocats (per fi!) a unir forces, ja que cadascun d’ells ha anat a la SGAE a registrar paraules clau com “independència” “autodeterminació” o “al loro” i si no actuen junts no poden defensar les seves idees.

LA BAJANADA PER SORTIR AL TN
– Herrera promou l’alletament matern provant de fer-ho ell mateix! (alletar un nedó, vull dir)

ARXIU HISTÒRIC (avui fa un any)
– La llista de Schindler en versió Jiménez Losantos treballant colze a colze amb Pedro J. Quina por aquest parell! Estan fent una llista dels noms de les persones que salvarien de Catalunya… aghhh… “Federico, esta lista… es España!”

LA PICADA D’ULLET
– Pretendre que tothom truca a Puigcercós perquè vagi a resoldre conflictes: que si Jerusalem, que si Mourinho… gràcies al seu triomf diplomàtic amb els andalusos… i Déu…. “Quan em poso trabucaire, ni Laporta ni Carretero pillen catxo”

LA FRASE DE LA SETMANA
– “Programes electorals o instruccions del DVD?” La pregunta del dia a L’Hora del lector, de difícil elecció, certament.

ZW 236 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

ELECCIONS CATALANES 2010. A pocs dies de celebrar-se les eleccions al Parlament de Catalunya, aquí va una relació de webs que tracten el tema des de diferents enfocaments:

Electoralia.cat. Un agregador que, en temps real, recull tot allò que es publica associat al 28N, a blocs, webs, mitjans de comunicació, xarxes socials com Twitter o YouTube. Realitza una enquesta setmanal per conèixer les preferències de vot.

Eleccions.online’10. Una pàgina similar a l’anterior però que se centra en la informació que generen els propis partits polítics. Compta amb una secció d’anàlisi de la campanya.

Eleccions2010.cat. Facilita, de manera gràfica a través de barres, una visió sobre quines són les paraules més utilitzades pels partits i quina és l’evolució de la presència dels candidats a la xarxa, per exemple.

Elecciones.es. Ens proposa una sèrie de preguntes i, en funció de les respostes, ens ofereix el perfil del partit que més s’acosta a les nostres preferències.

Podeu ampliar la informació i referències associades a aquests comicis a: Elecciones catalanas 2010.

ZV (Zona Vídeo). How the Internet is Changing Advertising (Com Internet està canviant la publicitat). Les noves tecnologies reclamen nous models de comunicació. Un vídeo divertit i interessant que fa un recorregut a través dels anys. La paraula clau: compartir.

 

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 21 Novembre 2010, in Campanya electoral, Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.