Decisió audaç

Dilluns passat el President Montilla prenia una audaç decisió: designava Jaume Collboni com a director de la seva campanya. Aquesta decisió anava acompanyada per la designació d’un Comitè de Campanya que, encapçalat per Jaume Collboni, està format per l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura, l’alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, l’alcalde de Tarragona, Josep Félix Ballesteros, la secretària del Govern i membre de l’Executiva del PSC, Laia Bonet, la diputada del grup Socialistes-CpC al Parlament, Rocío Martínez-Sampere, el secretari general de Presidència, Isaías Táboas, el secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, i jo mateix.

Mentre alguns semblen celebrar una victòria que la ciutadania no els ha concedit, el president Montilla va per feina i demostra ambició de victòria. D’altres sorpreses seguiran a aquesta. No hi ha res decidit però el que és segur és que el president Montilla juga fort. I ens té a totes i a tots els socialistes catalans al seu costat. Val la pena llegir la reflexió al respecte de Josep Maria Rañé.

Podeu llegir a continuació l’entrevista a Jaume Collboni publicada avui a El Periódico de Catalunya.

ENTREVISTA A JAUME COLLBONI, director de campanya del PSC

«No amagarem la bona feina que Zapatero ha fet a Catalunya»

NEUS TOMÀS / TONI SUST

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, 4.04.10

Va néixer fa 40 anys a Barcelona.

Llicenciat en Dret per la UB.

Advocat de professió, ha estat membre de la cúpula de la UGT durant 10 anys.

Afiliat al PSC des del 1991.

Coordinador del PSC al Parlament.

Secretari de programes i acció social.

Jaume Collboni fa més d’una dècada que està vinculat al PSC. El president de la Generalitat, José Montilla, li va encarregar que dirigís la seva campanya per a les eleccions autonòmiques i el va advertir que aquest any no tindria vacances. «Ni de Setmana Santa ni d’estiu», puntualitza. Sorneguer, subratlla que aquests dies està gairebé sol a la seu dels socialistes. Cansat de tant de despatx, vol trepitjar el carrer i escull una terrassa per a aquesta entrevista.

–¿Atrevir-se a dirigir aquesta campanya del PSC és una gosadia o un acte de disciplina de partit?

–Convicció que podem guanyar. Anem segons a les enquestes, però el suport al PSC en totes les convocatòries és molt sòlid. Les eleccions encara són lluny i queda molt partit per jugar.

–Continuant amb el seu símil futbolístic, el Reial Madrid va canviar l’entrenador l’any passat just abans de jugar contra el Barcelona. No li va servir per guanyar, però sí per perdre dignament. ¿Tem que aquest sigui el resultat?

–El president va prendre la decisió de reorientar la campanya al final de la legislatura i una de les conseqüències és canviar d’entrenador.

–Llavors, ¿vostè és el nou entrenador i el que hi havia fins ara, José Zaragoza, serà el mànager?

–Jo sóc el cap de campanya i el secretari d’organització és el secretari d’organització i té la missió de mobilitzar el partit i posar-lo al servei de la victòria.

–Dins i fora del partit hi ha qui creu que, encara que vostè sigui el director de campanya, l’última paraula la tindrà el nucli dur: José Montilla, Miquel Iceta i José Zaragoza.

–El nucli dur del PSC ara és l’equip de campanya, en què també hi són aquests noms.

–També dins del PSC hi ha qui opina que, si al final perden, sempre podran culpar-lo a vostè i no al seu antecessor. ¿Què els diria?

–Que no perdrem les eleccions.

–¿Zaragoza li ha donat consells?

–Convicció i mètode.

–Però canviaran el mètode.

–Encara que el canviem, hi ha d’haver un mètode. El d’ara és feina, trepitjar territori, optimisme i alinear en la mateixa direcció tot el que s’està fent a les institucions. Escoltar la gent i explicar l’acció de govern ordenadament.

–I anteriorment, ¿quin mètode feien servir?

–Era tot això i una campanya que posava en relleu les debilitats de l’adversari. Ara destacarem la nostra fortalesa i les propostes.

–Però si durant tres anys, amb tots els instruments que dóna el poder, no han pogut, ¿què el porta a pensar que en uns quants mesos ho aconseguiran?

–La valoració que la gent fa del Govern és d’aprovat. En un context de crisi en què tots els governs suspenen, és un mèrit. Tenim 500 obres en marxa i, malgrat les molèsties, els ciutadans al final ho valoren. El que ens ha faltat és tranquil·litat a l’entorn i també ens ha afectat la crisi.

–Que el secretari de Presidència i la secretària del Govern compatibilitzin la seva feina a la Generalitat amb la preparació de la campanya pot semblar poc institucional.

–És compatible amb la voluntat del Govern d’explicar el que ha fet. Ho fan tots els partits, però nosaltres ho fem públic.

–Insisteix que s’ha d’explicar l’obra de govern. Els que millor la deuen conèixer són els consellers, però al seu equip no n’hi ha cap.

–Els consellers han de governar fins a l’últim dia. I en aquesta nova orientació s’hi han implicat el de Política Territorial, Joaquim Nadal, i el d’Economia, Antoni Castells.

–S’acosten les eleccions i ERC i ICV marquen cada dia més distàncies del PSC.

–Qui fa les coses i les explica és el Govern, no els partits que l’integren. És normal que quan s’acosten les eleccions els partits expliquem els nostres projectes.

–¿Quina presència tindrà José Luis Rodríguez Zapatero a la campanya?

–Hem decidit que una de les coses que farem serà explicar també la bona gestió del Govern d’Espanya a Catalunya. Perquè també forma part de la nostra gestió com a opció política. Malgrat que hi ha una percepció que l’acció de govern de Zapatero no és positiva, també és objectivament cert que s’han fet més inversions que mai, que hi ha un compromís per al millor finançament de la història de Catalunya i que això ha estat gràcies al seu Executiu. Ho hem dit poc i ho haurem de dir més. El que és segur és que no amagarem la bona feina que ha fet el Govern d’Espanya a Catalunya.

–Fins ara, el PSC s’havia proposat seguir l’estil presidencialista que tan bé li va funcionar a Jordi Pujol. ¿Segueixen amb aquesta idea?

–Pretenc subratllar que per primera vegada un president socialista opta a la reelecció. És una novetat.

–Però, a diferència del que passava mesos enrere, els sondejos apunten que Montilla comença a suspendre.

–Però aquests són moviments molt conjunturals. La valoració del president ha sigut molt bona. És possible que en algun moment s’hagi produït algun descens, però en termes generals s’ha de dir que segueix sent molt bona. La gent té la imatge que és una persona treballadora, seriosa, compromesa i amb les idees clares.

–¿S’ha posat en contacte amb la resta dels directors de campanya?

–Sí, i hi he trobat bona receptivitat. Crec que no estaven acostumats que algú de manera educada truqués i digués: «Hola, ¿què tal? Sóc Jaume Collboni, director de la campanya del PSC, i sóc aquí per al que faci falta. Ens hem de veure. Us enviaré una carta i no ho amagaré, ho faré públic perquè anem de debò». Quan algú et diu això, és molt difícil dir no. Ningú m’ha dit que no cregui que s’han de canviar coses.

–Al seu homòleg a CiU, David Madí, se’l considera un rival especialment maquiavèl·lic. ¿Es fia del que li pugui dir?

–Home, fiar-me’n és dir molt. Valoraré i jutjaré pels fets. He de confiar en el que m’ha dit i el que ha comentat públicament, i és que volem fer aquest jogo bonito, en termes futbolístics.

–¿Creu en la sociovergència?

–Hem de plantejar un model alternatiu, inspirat en la socialdemocràcia clàssica, la que pot assegurar una sortida de la crisi amb cohesió i integració social. Això és incompatible amb pactar amb un partit que representa la dreta.

–Vostè procedeix de la UGT. ¿En què el pot ajudar la seva experiència sindicalista per dirigir la campanya?

–A tenir una visió activista de la campanya. No deixar-ho tot a la sort de la part publicitària.

–¿Un dels problemes del PSC és que hi ha dirigents que fa molts anys que són als despatxos?

–Els aparells són necessaris en qualsevol partit, es necessita gent que sistematitzi i que ordeni. A mi no em sentiran fer un discurs antiaparell. És veritat que jo només fa dos anys que formo part de la direcció del partit.

–¿Es considera membre de l’aparell del partit?

–Vostès ho han de jutjar.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 4 Abril 2010, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.