Els fets i les paraules del president Montilla

Aquesta setmana vull dedicar l’actualització setmanal del meu Diari a Internet a la memòria de Sergi Viñals, el meu xòfer de 42 anys, mort de forma sobtada dilluns passat, amb un record especial per a la seva dona, la Sílvia i la seva filla de quatre anys a qui tant estimava. La seva família, els seus amics, els seus companys i companyes i tots aquells i aquelles que el van conèixer el trobarem a faltar. Al llarg de quatre anys vaig tenir l’ocasió de conèixer-lo i d’apreciar com era de bona persona. Se’ns farà difícil acostumar-nos a la seva absència; la seva joventut i la seva mort sobtada, ho fan tot plegat encara més difícil. És també per aquest motiu que el meu diari és avui més breu.

Aquesta setmana és del tot imprescindible que llegiu la conferència que el President Montilla va pronunciar divendres al Cercle d’Economia.

També trobareu de gran interès la salutació del President Montilla als i a les participants a la primera trobada plenària de la Conferència Oberta Catalunya Causa Comuna. Trobareu més informació de com va anar tot plegat al web de la Conferència (molta gent, molt animació i molt debat, és a dir, tot un èxit) i us recomano especialment que llegiu les seves primeres propostes. Avui, Silvia Hinojosa en la seva crònica a La Vanguardia destaca que José Montilla va anunciar la seva voluntat d’incorporar noves idees i noves cares. Crec que no trigarem gaire a veure’n.

Sobre el present i el futur immediat de l’acció del president us convido a llegir l’article d’Enric Company “Zapatero y Montilla, en apoyo mutuo” i el que em va publicar divendres el diari digital eldebat.cat “Un projecte de país basat en fets“.

Sobre l’actitud dels nostres principals adversaris us convido a llegir l’article de Carles Navales “Sobrats de prepotència” i la metàfora de Jordi Font “La pell de l’ós” i és que, en efecte, hi ha qui pensa que les eleccions ja s’han celebrat quan la cursa electoral ni tant sols ha començat.

Una enquesta publicada aquesta mateixa setmana a El Periódico de Catalunya ha donat peu a moltes especulacions sobre la força dels plantejaments xenòfobs en el nostre país i la seva influència en la campanya electoral. Podeu llegir al respecte els articles d’Enric Marín “El ‘factor Anglada'” i Xavier Rius Sant “La xenofòbia que ve” i l’entrevista a Anna Terrón, secretària d’Estat d’immigració, que li fa Fidel Masreal a El Periódico de Catalunya.

Abans d’entrar en qüestions relatives a la política espanyola us pot interessar llegir la nota de la Junta de Fiscals de Sala que afirma que les sentències que van condemnar Lluís Companys són “nul·les de ple dret”.

El cert és que en la política espanyola estan tenint un pes creixent qüestions judicials relacionades o no amb casos de corrupció, i el tarannà majoritàriament conservador de la judicatura que està produint perilloses disfuncions. Al respecte és d’imprescindible lectura l’article d’Ignacio Sánchez-Cuenca “Los jueces en la política espanyola”, el dur editorial d’El País “Ganan los falangistas” en referència a la persecució que està patint el jutge Baltasar Garzón per la seva determinació en investigar crims comesos per la dictadura franquista, l’article d’Ernesto Ekáizer “Un trapecio sin red” en el que demana reformar la Llei d’Enjudiciament criminal per tal d’evitar inexplicables anul·lacions de proves, l’editorial del diari El País “Catálogo de corrupción” sobre els casos de corrupció presumptament protagonitzats per Jaume Matas (expresident de Balears, exministre d’Aznar i model a imitar segons Rajoy) , i l’article de Gran Wyoming “Atado y bien atado” en el que manifesta el seu escepticisme sobre la possibilitat que es faci justícia en alguns dels temes que he anat esmentant.

I com gairebé sempre que el PP té dificultats amb la justícia, Jaime Mayor Oreja acusa el govern de Zapatero de connivència amb eta o de promoure una nova negociació amb la banda terrorista. Podeu llegir al respecte el duríssim article de Gran Wyoming “El negocio de la sangre” i el ponderat editorial del diari El País “Respuesta con hechos“.

M’ha agradat molt l’entrevista a Mar Moreno, nova Consellera de la Presidència de la Junta d’Andalusia, que li fa Lourdes Lucio a El País. Té idees molt clares: “O el PSOE lidera el canvi o els andalusos canviaran el PSOE”.

Sobre la situació econòmica us convido a llegir els articles de Joan Trullén “La sortida és industrial”, Joan Tapia “El ‘brot verd’ de l’exportació” i Angel Laborda “Esperando el anunciado recorte del déficit público”.

El govern d’Espanya ha formulat ja un paquet de 54 mesures per arribar a un pacte polític de lluita contra la crisi. Aquí podeu llegir una síntesi i explicació de les mesures i l’editorial d’El Periódico de Catalunya “Un paquet convenient“.

Sobre les eleccions a França no us perdeu l’anàlisi de Sami Naïr “El castigo”. Caldrà esperar a demà per saber com han anat les eleccions regionals a Itàlia. I cal estar molt a sobre del debat obert per Alemanya sobre el futur de la unió econòmica i monetària europea, tal com assenyala José Ignacio Torreblanca en el seu article “Alemania desatada”.

Sobre l’evolució política i econòmica de la Unió Europea us convido a llegir els articles de Jordi Sevilla “Cerrado por reformas”, Joaquín Estefanía “La travesía del desierto”, Eugenio Bregolat “Europa a golpe de crisis” i Carlos Carnero “Y ahora, zancadas”.

L’aprovació de la reforma sanitària impulsada pel president Obama ha estat una de les grans notícies de la setmana. Us convido a llegir el discurs del president Obama als membres demòcrates del Congrés en l’esforç final para esgarrapar els vots decisius (hi ha qui diu que és el millor discurs que ha fet com a president, i fins i tot el millor de tots els que ha pronunciat en la seva vida política). Podeu llegir també el resum de la reforma que fa el diari El País “Las 10 claves de la reforma” i els articles de Paul Krugman “El fracaso del miedo”, Matt Browne “Al final lo hizo” i Vicenç Navarro “Luces y sombras de la reforma sanitaria de Obama”.

Aquesta victòria reforça les posicions d’Obama que encara haurà de vèncer la forta resistència dels republicans i els ultraconservadors a la reforma i també la resistència del govern d’Israel a donar passes en favor de la pau, com ho posen de relleu els articles d’Ignacio Alvarez-Ossorio “Netanyahu ‘versus’ Obama” i Walter Laqueur “Israel en apuros”.

Sobre el debat al voltant de la llibertat d’informació, de la llibertat a Internet i del conflicte que enfronta a Google amb el govern xinès podeu llegir els articles de Lluís Foix “El paradigma de la xarxa”, Lluís Bassets “El monopolio de la libertad” i Timothy Garton Ash “Lucha de poder en Internet”.

Sobre la reacció de la jerarquia vaticana als molts casos d’abusos de menors per part de sacerdots podeu llegir l’article del teòleg Juan José Tamayo “Humo”.

I, per acabar, dos recomanacions de llibres. “Els quatre presidents”, editat per L’Avenç, del que aquí trobareu detalls, i que conté les entrevistes que la revista L’Avenç ha fet als Presidents Tarradellas, Pujol, Maragall i Montilla, i la novel·la “Sin cobertura” de Jordi Bordas i Eduardo Martín de Pozuelo, editada per RBA, sobre la participació d’Espanya en la guerra de Bush contra Iraq. Em diuen que mai una novel·la s’ha acostat tant a la realitat (o que mai la realitat s’ha acostat tant a una novel·la). Aquí trobareu més informació. Jo espero llegir-la al llarg de la setmana santa. Així, doncs, no espereu actualització del diari diumenge vinent. I, per cert, gràcies als més de 4.000 amics i amigues que estic a punt de tenir a Facebook!

ZW 208 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://www.publiteca.es/

La Publiteca és una iniciativa de Javier Cerezo amb finalitat acadèmica i sense afany de lucre. Javier ha desenvolupat un espai on poder publicar, compartir i conversar sobre un gran nombre d’eBooks que circulen per la xarxa sobre temes com la comunicació, la publicitat, el màrqueting o internet, entre altres.

Els diferents eBooks, manuals, guies, normatives i codis estan classificats segons el seu any de públicació, idioma i disciplines sobre les quals tracta (trobem 29 referències vinculades a comunicació, per exemple). A més, al final de cada ressenya els usuaris poden afegir els seus comentaris, després de la lectura, per compartir-lo amb la resta de lectors. Gairebé la totalitat dels documents disponibles a la Publiteca són de lliure distribució, sota Llicències Creative Commons. Compta també amb un perfil a Facebook amb més de 1.340 seguidors.

Sobre eBooks disponibles per descarregar, alguns de manera gratuïta, us apunto diferents enllaços: Manybooks.net amb una bona col·lecció de llibres electrònics, gran part d’ells en espanyol; e-Books de la Columbia University; o aquest directori on hi trobareu més referències. I si el que busqueu són comentaris i referències a continguts de llibres, us recomano: “Comentarios de libros”, que compta a més amb entrevistes i articles.

ZV (Zona Vídeo). Mecal 2010 és el Festival Internacional de Curtmetratges de Barcelona que se celebra del 9 al 18 d’abril. Amb quasi 3.500 curtmetratges, comptarà amb les seves seccions oficials a concurs: Internacional, Documental i Obliqua.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 28 Març 2010, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.