Des de Tarragona

La celebració de la 24a Escola d’Hivern del PSC a Tarragona m’ha privat de poder-li dedicar més hores al diari a canvi de gaudir de debats ben interessants i de converses amb ponents i participants a l’Escola. Espero que l’actualització del diari no s’en ressenti. Per fer-vos un tast dels debats he triat nou tendències de futur explicades per Heléne Olsson, directora de Kairos, en la taula rodona que va compartir amb un Eduard Punset, cada dia més savi, cada dia més curiós i cada dia més jove. Les nou tendències eren aquestes que us descric telegràficament: importància creixent de la Xina, les coses es belluguen a l’Àfrica, tornen a estar de moda els polítics, es reclama un poder europeu, es dóna molta importància al rànquing (la classificació per ordre d’importància), reneix el conservadorisme (família, feina, fills), retorna el gust per la profunditat (en oposició a la superficialitat), proliferen els “amics intel·ligents” (amb els que ens relacionem a partir de les TICs i que ens fan encara més adeptes a la tecnologia), i creix el desig de tenir una feina que tingui més sentit que l’estricte salari..

Quan escric aquestes ratlles fa una estona que hem escoltat en directe la intervenció del Primer Secretari del PSC. Per relligar aquesta intervenció amb el debat que tindrem al Parlament de Catalunya el proper dimecres sobre la situació econòmica no us podeu perdre l’entrevista a Antoni Castells que li fa Mar Jiménez a l’Avui d’avui mateix. Sobre el paper de Mas en aquest debat podeu llegir l’article que Joan Ferran publica avui a El Mundo “Artur Mas: del humo a la materia”. I sobre la situació política actual no us hauríeu de perdre l’entrevista a José Zaragoza que li va fer Anna Serrano a El Punt.

I per tancar la crònica del debat al voltant del projecte de país del govern i de la proposta socialista de futur us convido a llegir diversos materials que donen diferents perspectives i que, plegats, donen una visió de conjunt. Lògicament les opinions que es recullen són les dels autors i no les comparteixo necessàriament. Podeu llegir l’editorial de Nou Cicle, l’editorial de La Vanguardia “Debate y jerarquía en el PSC”, i els articles d’Enric Marín “Tripartit o CiU?”, Anna Serrano “Fotos d’una crisi”, Francesc Valls “El PSC y sus debates” i Ferran Mascarell “Política i veritat”.

Sobre el fracàs per acordar la llei electoral catalana us convido a llegir l’editorial d’El Periódico de Catalunya “La vergonya de la falta de llei electoral”, i els articles de Jordi Mercader “El ridícul nacional, per quatre diputats”, Carme Valls-Llobet “Llei electoral per a Catalunya” i el que em va publicar dijous el diari ABC “Ley electoral: CiU no está por la labor”.

El proper diumenge es celebra una altra tanda de consultes populars sobre la independència. Tot i que no ho comparteixo, encara hi ha qui diu que el PSC no ha estat clar al respecte. Per contribuir a la claredat reclamada em permeto de reproduir un article que em va demanar el PSC de Teià i que serà reproduït en la revista d’aquesta agrupació socialista “Defensa de l’Estatut, consultes populars i independència”.

Sobre el projecte de llei del cinema em va interessar l’opinió de Jordi Balló en el seu article “El intercambio”.

Aquesta setmana hem formulat una pregunta al govern sobre un aspecte del presumpte finançament irregular d’Unió a partir d’un crèdit de l’Institut Català de Finances justificat amb factures falses. Podeu llegir-ho en la crònica d’El País “El PSC lleva al Parlament la presunta financiación irregular de Unió“.

Aquesta setmana l’actualitat política espanyola ha estat marcada per la celebració al Congrés dels Diputats del debat monogràfic sobre la crisi econòmica. Per tenir una idea del context en que es va celebrar el debat us convido a repassar algunes dades macroeconòmiques d’Espanya en relació a d’altres països europeus i a llegir els articles de Jordi Sevilla “Reforma o recorte”, Ignacio Escolar “El consenso imposible”, Joaquín Estefanía “Otra semana de pasión”, Joaquim Coello “Realitat i percepció de la crisi”, Vicenç Navarro “¿Es el gobierno español paranoico?” i Joan Majó “Con bandazos y ruido no hay salidas”.

Sobre el debat al Congrés us proposo en primer lloc que llegiu la intervenció del president Zapatero. I les entrevistes que els hi fan avui mateix a José Blanco i Celestino Corbacho, Manuel Rico a Público i L. Abellán i M. V. Gómez a El País, respectivament.

Per valorar el debat us recomano que llegiu el resum d’El Periódico de Catalunya “Els cinc problemes més greus de l’economia espanyola”, l’editorial d’El País “El pacto imposible”, els articles d’Ignacio Escolar “El milagro Rajoy”, José Antonio Bueno “No hi ha més remei”, Félix Monteira “El pacto de Babel”, Fernando Vallespín “Angeles y demonios”, Javier Pérez Royo “La soberbia de la soledad”, Gonzalo López Alba “Déjà vu”, Manel Pérez “Zapatero, de Washington a Londres”, Javier Pradera “Desconfianza y censura”, Carmen Alcaide “Ganar credibilidad”, Antón Losada “Una qüestió de sentit comú”, Jordi Sevilla “Las dos vías a la prosperidad”, i els editorials d’El Periódico de Catalunya “Per sentit d’Estat” i d’El País “El papel de la política”.

Amb reflexions més de fons sobre la situació econòmica que travessem, us aconsello que llegiu els articles de Jesús Caldera “Los empleos de la economía sostenible”, Gran Wyoming “La ley del embudo”, Paul Krugman “Tácticas de intimidación fiscal”, Angel Laborda “La competitividad, clave para salir de la recesión”, José Manuel Naredo “Fortaleza o flaqueza económica”, Alfredo Pastor “Un interludio: lecciones de Grecia” i Justo Zambrana “El trasfondo económico de la crisis”.

En referència al debat sobre la possible reforma de les pensions no us podeu perdre els articles de Francesc de Carreras “¿Es razonable la jubilación a los 67?” i Octavio Granado “Pensiones: la seguridad del sistema implica hacer reformas”.

M’ha emocionat l’acte de rehabilitació dels militars de la UMD. Podeu llegir al respecte la crònica de M.G. i N.J. a El País “La democracia rehabilita con honores a los ‘valientes’ militares de la UMD”. I m’ha interessat la visió del Ministre d’Educació Angel Gabilondo entrevistat per Juan J. Gómez i Diego Barcala a El País.

L’expresident Aznar segueix proporcionant mostres de com no s’han de comportar els governants i els exgovernants. Podeu llegir al respecte els articles de Juan Cruz “El dedo”, Gran Wyoming “Impotencia” i Pilar Rahola “El dedo de Aznar”.

La crisi econòmica està posant a prova el projecte europeu, Podeu comprovar-ho llegint els articles de José Ignacio Torreblanca “¿Se salvará Europa?”, Jean Marie Colombani “El gobierno de la zona euro”, Juan Francisco Martín Seco “La culpa es del euro”, Andreu Missé “La UE somete a la política económica de Grecia a un severo control. Eurostat investiga las operaciones con deuda”, Beatriz Navarro “La UE tomará el control de la economía griega si su gobierno se desvía del plan”, Xavier Vidal-Folch “La batalla del evro” (evro es com es diu euro en grec), Barry Eichengreen “El caballo de Troya de Europa”, i l’entrevista a Claudio Magris que li fa Juan Cruz a El País.

Sobre el futur del Sahara us pot interessar l’article de Yusuf Fernández i Yonaida Salam “Una última oportunidad para el Sáhara”.

Sobre la política dels Estats Units us poden interessar els articles de Noam Chomsky “Un dia negre per als EUA” (sobre la decisió del Tribunal Suprem d’obrir encara més la porta al finançament privat de les campanyes electorals per part de les grans empreses), Francisco G. Basterra “Demasiado grande para quebrar” (sobre les relacions econòmiques entre els Estats Units i la Xina) i Walter Laqueur “Europa-EE.UU.: ¿se acabó el amor?”.

També us poden interessar els articles de Juan Arias “Después de Lula ¿qué?” i Carlos Gervasoni “Chile sigue su rumbo”.

I us recomano sis articles sobre temes a debat. El primer és la crònica de Josep Maria Ureta “El plaer de la polèmica” sobre la presentació a Barcelona del llibre d’Idith Zertal “La nación y la muerte” (editorial Gredos) que descriu l’impacte de la Shoah en l’actual política israelí que en la pràctica nega el dret a existir de l’Estat palestí. El segon és l’article de Ramon Folch “El maldecap nuclear” sobre la polèmica al voltant dels residus nuclears i el magatzem temporal centralitzat. El tercer és l’article de David Murillo “L’hora de les renúncies” en el que defensa una política que digui la veritat i expliqui els sacrificis que caldrà fer per superar la crisi. El quart és l’article de Carlos Fuentes “El pensamiento de Albert Camus”. El cinquè és l’article d’Augusto Klappenbach “Patriotismo”. I el sisè és el treball en anglès d’Alfred Pfaller “European Socialdemocracy – In need of renewal” editat per la Fundació Friedrich Ebert (avís: l’arxiu és de 445K).

I acabo convidant-vos a l’acte de presentació a Barcelona del llibre de Carmen Alborch “La ciudad y la vida”, editat per RBA. En presència de l’autora el presentarem Rosa Regàs i jo mateix demà dilluns a les 19.30 hores a la llibreria Bertrand (Rambla de Catalunya, 37).

“Perles” del programa del Polònia emès l’18 de febrer, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

LES PERLES
– ZP al límit de l’abisme, provocant efectes immediats sobre l’IBEX35, p’abajo, clar. El més bo és que cada vegada que diu que prendrà alguna mesura, el marcador es dispara, p’abajo, clar.

– Extraordinari. ZP convoca eleccions d’un dia per l’altre i en el debat cara-a-cara d’urgència entre ell i Rajoy, resulta que cap dels dos vol guanyar per no haver-se de menjar el “marrón” de la crisi i demanen el vot… per l’altre!

– El Conseller d’Economia del proper Govern Laporta és, evidentment, Xavier Sala i Martín. Ell i el President Laporta fan la llista de consellers-fitxatges. Si cal, traspassant d’altres clubs, vull dir Governs, i rebuscant a la pedrera. Amnb el nou règim també han canviat una mica les cerimònies de presa de posessió, ara es fan la foto amb la samarreta (o camisa).

EL MILLOR
– La decoració de la Zarzuela, a punt per rebre els líders sindicals, amb tot de cartells del 1r de Maig sobre marcs daurats… i Marichalar embolicat per anar cap el magatzem… el Rei també s’ha “redecorat”: “Hola amigos, de camarada a camarada y de asalariado a asalariado”

EL PITJOR
– L’àrea ultramegametropolitana que s’inventa l’Iceta per poder tenir un sol interlocutor a l’hora de negociar amb els alcaldes que sempre s’esvaloten (que si Vic, que si Ascó)…. llàstima de carquinyolis.

LA NOVETAT
– Cándido Méndez, secretari general de la UGT… clavadet

ARXIU HISTÒRIC (fa un any…)
– El debut de Michelle Obama, a la Sala Oval (no deu voler que sʼhi fiquin les becàries)

LA IMATGE DE LA SETMANA
– Toni Soler&friends celebrant el 4t aniversari del Polònia! Felicitats, felicitem-nos!

LA FRASE DE LA SETMANA
– La Reina: “No sé como a Juanito se le ha ocurrido hacer una reunión con los líderes sindicales, como si no tuviéramos bastante con Letizia”

LA PICADA D’ULLET
– Molt enginyós… així és la vida. Un moment ets el jutge (Garzón) que processa Franco i a l’altre ets l’acusat que es pot trobar a Franco com a testimoni en contra seu… Per cert, al guionista que se li va ocórrer colocar-li aquestes plomes i aquell crepat al Garzón mereix un premi extra.

LʼESTÀVEM ESPERANT
– La reunió clandestina del grup conspirativa del PSC en què només es posen d’acord en el que no faran sorpresos pel President Montilla. Castells, Maragall i Tura: “holaaaa, què heu vist l’Iceta? És que l’estuic buscant per fer les llistes…” Molt bo ;) I calla, que després segueixen conspirant però es veu que no és contra el Govern… de Catalunya, sinó contra el Govern… del Polònia! Que bé, nova legislatura!

ZW 203 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Política 2.0

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, publicarà d’aquí pocs dies el llibre ‘Política 2.0′. Un text que tindrà versió paper en un una coedició d’Angle, Bromera i Cossetània, i també versió digital que es podrà consultar en el mateix web d’Edi.cat.

En aquest llibre es parla de la influència de les noves tecnologies en la política, reflexionant sobre la implicació i les relacions entre la ciutadania i els polítics. Benach està present a la xarxa d’una manera activa des de fa temps, amb el seu propi bloc, a diferents comunitats com Twitter o Facebook i com a president del Parlament impulsant la interacció i comunicació d’aquesta institució a través dels nous canals i eines 2.0.

Un altre llibre recomanat es La comunicació política (VULL SABER) de Toni Aira (Editorial UOC 2010). Com preparen els partits polítics la comunicació dels seus líders i els seus missatges? Fins a quin punt s’adapten a les necessitats d’una societat mediàtica i de l’espectacle? Internet modifica l’exercici de la política? Amb una mirada incisiva i crítica, aquest llibre dóna les claus per comprendre l’estreta i inevitable relació entre política i comunicació a les societats contemporànies. El llibre compta amb el seu grup de seguidors a Facebook.

Altres llibres sobre política 2.0 que us poden interessar: Internet, blocs i política 2.0 de Montse Fernández Crespo o Política 2.0. La Reinvención Ciudadana de la Política.

Per acabar enllaço una interessant infografia sobre llibres electrònics o eBooks (què i com són, quins models podem trobar en el mercat, avantatges i desavantatges, etc.).

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 21 febrer 2010, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.