L’extremisme del PP

Vaig arribar ahir d’un creuer de vuit dies per les illes gregues, amb Venècia com a port de sortida i arribada. Demà faig 49 anys i ho celebro amb l’Àngel i la meva mare, i demà passat marxem a Menorca a descansar dotze dies per preparar el curs vinent que promet ser intens. Però per celebrar el meu aniversari de demà dia 17, us ofereixo 17 articles que val la pena llegir tot i estar de vacances.

El debat polític espanyol està totalment contaminat pels esforços del PP per defugir tota responsabilitat sobre les presumptes irregularitats comeses per alguns dels seus càrrecs públics i per persones que han fet negocis a l’empara d’institucions governades pel PP. Per aconseguir-ho deixen anar molta tinta de calamar, han encomanat l’estratègia judicial al seu màxim expert, Federico Trillo, i, contagiats per les seves pròpies històries d’espionatge intern, s’han embarcat en una renovada teoria de la conspiració, inspirada en les tàctiques que van emprar al voltant dels atemptats de l’11-M, intentant presentar la trama Gürtel i les seves escandaloses derivacions com a una conspiració contra el PP dirigida pel govern socialista en connivència amb molts mitjans de comunicació i utilitzant tots els poders de l’Estat. Les acusacions formulades per María Dolores de Cospedal tornen a demostrar que pel PP Estat de dret i Estat de dreta han de ser sinònims. Si l’Estat no empara totes les seves actuacions, posen en qüestió les regles del joc, i no s’aturen davant la possibilitat de forçar una crisi institucional. Si per desviar l’atenció s’ha de bloquejar la designació de Leire Pajín com a Senadora en representació de la Comunitat Valenciana, doncs ho fan, i punt. Pel PP les institucions han d’estar al servei del partit, i si les institucions no serveixen el partit tot s’hi val per posar-les en qüestió. Mariano Rajoy, que semblava voler passar pàgina de la història del PP d’Aznar, torna a caure en els seus pitjors vicis. Podeu llegir al respecte els articles de Félix Monteira “El Partido Popular se pasa a la resistencia”, Rosa Paz “La corrupción y la mentira son el verdadero riesgo”, Ramón Cotarelo “¿Delinque la secretaria general del PP?” i Francisco Balaguer “Perder el control”.

Rajoy podia triar entre dues concepcions del centredreta europeu, la d’Angela Merkel o la de Silvio Berlusconi. I lamentablement ha triat la via Berlusconi. Sobre Berlusconi no us perdeu l’article de Carlos Nadal “Berlusconi: dos caras, a cual peor”.

Però les preocupacions concretes de la gent segueixen lògicament centrades en la situació econòmica. Sobre aquesta qüestió us convido a llegir els articles de Josep Borrell “¿S’ha acabat la crisi?”, Paul Krugman “Evitar lo peor” i Carlos Prieto “Crisis, reforma laboral y régimen de empleo”.

També us recomano les reflexions de diversos sociòlegs entrevistats per Pedro Vallín a La Vanguardia. Llegiu les opinions de Fernando Vallespín, José Félix Tezanos, Julián Santamaría, José Andrés Torres Mora i Daniel Innerarity.

També m’han interessat molt les reflexions suscitades pels articles de Gilles Finchelstein “L’arbre espanyol i el bosc europeu” sobre la delicada situació de l’esquerra europea, Carlos Taibo “Uniones ibéricas” sobre les implicacions del debat sobre una hipotètica federació entre Espanya i Portugal fortament obstaculitzada per l’unitarisme de la dreta espanyola, i Núria Bosch sobre “Financiación local”.

Acabo recomanant-vos un element de memòria històrica recordant el centenari de l’afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia, es tracta de l’article de Julián Casanova “Ferrer Guardia y la pedagogía moderna”. Podeu visitar el lloc web del Centenari i el número de la revista L’Avenç commemorant el centenari de la Setmana Tràgica.

Aquí hi trobareu les “Perles” dels programes emesos els dies 9 i 16 de juliol, resums crítics realitzats per Núria Iceta amb imatges, vídeos i tot.

ZW 181 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

http://libroblanco.com/calendario/calendar.php

El Calendari Hispà d’Esdeveniments Oberts ofereix tots els esdeveniments de tecnologies obertes, relacionats amb l’open source, en l’àmbit hispà. Un calendari web 2.0 que mostra com les tecnologies obertes permeten la col·laboració amb països en desenvolupament, mostrant la participació i la relació existents, que contribueixen a avançar més ràpid cap a aquestes tecnologies.

El calendari té com a objectiu fer la màxima difusió de l’Open Source i Linux hispans i promoure la cooperació entre iniciatives. Compartint aquest calendari es redueix, a més, la dependència de corporacions transnacionals i “ens porta un món més obert i sense discriminació” en paraules dels seus impulsors. La iniciativa és present també a Facebook, dins de l’apartat destinat a “causes”.

ZV (Zona Vídeo). VideoArt.net és una iniciativa fundada per un grup de vídeoartistes i cineastes de Nova York, que vol impulsar una comunitat online que faci arribar aquesta disciplina al gran públic. Vol convertir-se en un hub internacional de referència i ofereix, també, un ampli arxiu a disposició de totes les persones interessades en el tema.

About Miquel Iceta

Primer secretari del PSC

Posted on diumenge 16 Agost 2009, in Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.