Diumenge, a votar!

Falten poques hores perquè la campanya acabi. Lògicament no faré diari diumenge. Votaré i esperaré els resultats a la seu central del PSC. Però no he volgut faltar a la cita setmanal amb els lectors i lectores del meu diari. I faig una entrada breu però intensa. La que podeu llegir tot seguit.

En primer lloc, per celebrar que per primer cop després d’un any, l’atur comença a baixar. Llegiu xifres i arguments sobre el tema en el documents “Puntos de vista” i “Baja el paro”.

És clar que el gruix del diari està dedicat a les eleccions europees, també per alertar sobre la importància de participar. Entre d’altres coses perquè no passi com a ahir mateix a Holanda, on una baixa participació ha impulsat com mai l’extrema dreta. Cal donar un gir d’esquerres a la construcció europea. I al Parlament Europeu això implica fer del Grup socialista el primer grup de la cambra, desplaçant el Partit Popular Europeu.

Per trobar molts dels nostres arguments de campanya us convido a llegir la magnífica intervenció de José Montilla en l’esplèndid acte central de la campanya del PSC celebrat ahir al Pavelló de la Mar Bella de Barcelona.

Vull aprofitar per felicitar Maria Badia per una excel·lent campanya. Avui mateix hem publicat en els principals diaris un anunci que diu molt del que és i representa Maria Badia, la única dels cinc principals candidats que va votar sí a la Constitució europea i sí a l’Estatut. El trobareu aquí sota.

Maria Badia ha donat centenars d’arguments en campanya. En trobareu uns quants a les entrevistes que li han fet Cristina Sen a La Vanguardia, Enric Company a El País i Leonor Mayor a El Mundo. També ens ha explicat la tasca impressionant dels socialistes al Parlament europeu que trobareu resumida en aquest document. La nostra campanya ha estat també polèmica. Hem explicat que el Parlament europeu pren decisions importants, que no ens trauran de la crisi els que ens hi van ficar amb les seves polítiques conservadores i neoliberals, i que no votar té conseqüències (vegeu aquesta tanca aquí sota). Neus Tomàs i Fidel Masreal expliquen en una crònica a El Periódico de Catalunya els perquès de la nostra campanya.

Us convido també a llegir els arguments de Ramon Jáuregui en el debat dels candidats en la crònica d’El País i l’entrevista a Joan Tapia li fa a Carmen Romero a El Periódico de Catalunya.

En la recta final de la campanya els nostres adversaris de dretes s’han tret la careta i han perdut definitivament els papers. Ramon Tremosa va començar per confessar que se sent més a gust quan el PP governa Espanya, va intentar argumentar que a Catalunya li anava millor en matèria d’inversions amb el PP –però El País el va desmentir amb contundència– i va acabar dient que la visita de Zapatero a Barcelona li recordava les que feia Franco. Aquí trobareu un petit recull de “perles” de Ramon Tremosa en campanya. Encara no entenc com CiU va triar com a candidat a una persona que va votar contra la Constitució europea i contra l’Estatut de Catalunya, és a dir, en contra del que van decidir la majoria dels votants de CiU. Ells sabran.

Aleix Vidal-Quadras tampoc no es va quedar curt. Va començar dient que defensar la llengua catalana a Europa és “una chorrada” i ha acabat dient que l’accident nuclear de Chernobyl és un “accident socialista”. Suposo que ho feia per competir amb Mayor Oreja orgullós d’un besavi que prohibia parlar l’euskera a casa… El pitjor del cas és que el PP té només dos objectius en aquesta campanya: “absoldre” els seus dirigents implicats en presumptes casos d’irregularitats, espionatge i corrupció, i fer fora Zapatero del govern d’Espanya per desenvolupar polítiques de dretes. Llegiu alguns articles i cròniques sobre la campanya i les posicions del PP: el de Gemma Lienas “Dos comprimidos y a votar”, Ignacio Escolar “Rajoy y el fuego amigo”, Miguel Angel Aguilar “Usad más los aviones”, Reyes Mate “Irresponsables i ben vestits”, Carlos E. Cué “Un informe de los asesores de Mayor admite que se le ve ‘muy de derechas’” i Ignacio Escolar “Los dos tenores del PP desafinan”.

Sobre la importància d’aquestes eleccions i del que ens hi juguem us convido a llegir els articles de: Felipe González, José Ignacio Torreblanca, José María Ridao, Max Vives, Lluís Foix, Esther Vera, Salvador Giner, Xavier Vidal-Folch, Carles Duarte, Anna Terrón, Fernando Vallespín i Diego López Garrido.

Des d’un plantejament més marcadament ideològic us convido a llegir el manifest de Comissions Obreres i UGT cridant a la participació, i els articles de Joaquín Estefanía “Europa es de derechas”, Matías Carnero “Per una Europa a la dreta o a l’esquerra” i, molt especialment, el de Santiago Carrillo “La izquierda y Europa”.

Sobre els escenaris que s’obren a partir dels resultats us convido a llegir els articles de Joan Tapia, Ignacio Urquizu i Gilles Finchelstein.

Telegràficament us recomano alguns articles sobre el debat al voltant del catalanisme i algunes cròniques sobre temes culturals relacionats. L’article d’Antoni Segura sobre l’exposició sobre la solidaritat de Catalunya amb Madrid en temps de la República, els articles de Carles Duarte, Agustí Colomines i Ferran Mascarell, i la crònica de Rosa Maria Piñol sobre la victòria de Salvador Giner que seguirà quatre anys més al capdavant de l’Institut d’Estudis Catalans.

Sobre política internacional us convido a llegir l’article de Brahma Chellaney “EE.UU. libra la guerra equivocada” sobre la situació a Afganistan i Pakistan, i l’importantíssim discurs de Barack Obama a El Cairo.

Sobre el debat al voltant de la reforma de la regulació de la interrupció voluntària de l’embaràs us convido a llegir els articles de Santiago Barambio i Francisca García, Carlos Carnicero, Carmen Montón, Isabel Serrano, Ignacio Escolar i Manuel Rico.

I per acabar us convido a llegir l’article d’Antoni Soy sobre els ajuts directes a la compra de vehicles, l’article d’Enric González sobre el prestigi de polítics i periodistes, l’entrevista de David Caminada a Iñigo Lamarca, l’entrevista d’Agustí Sala a Ricardo Lagos, la crònica d’Antonio Cerrillo sobre la designació de Barcelona com a lloc de trobada previ a la Cimera de Copenhague sobre canvi climàtic, l’article de Robert Skidelsky “La traición de los economistas”, el de Vicenç Navarro sobre “Las supuestas rigideces laborales”, el de Germà Bel “¿Unidad de mercado o unidad nacional?”, el de Joaquín Estefanía “Hacia un ‘New Deal’ global”, el de Núria Bosch “¿Subirán los impuestos?” i el d’Enric González “Paz” sobre l’entesa entre Prisa i Mediapro.

I aquí sí que acabo: No deixeu de votar diumenge!

“Perles” del programa Polònia emès el 4 de juny, resum crític realitzat per Núria Iceta. Podeu trobar totes les Perles del Polònia aquí, amb imatges, vídeos i tot.

LES PERLES
– Montilla sʼho fa amb lʼAlícia Sánchez-Camacho per fer la pinça a CiU, però… truquen al timbre i és Oriol Pujol, així que lʼAlícia cap al lavabo! Montilla sʼho fa amb lʼOriol i li agrada, així que Montilla el tempta “si visquessis amb mi a la Generalitat no ens caldrien els dʼERC”, però… truquen al timbre i és Carod, així que lʼOriol cap al lavabo! Amb lʼAlícia, i amb el Saura que ja hi era, amagat darrere la cortina de la dutxa… Carod sʼafegeix també a la reunió, i la pregunta és, si tots els líders eren al lavabo [tipus camarot dels Germans Marx], qui trucava ara a la porta?

– Oriol Pujol, Artur Mas, David Madí i Ramon Tremosa… tots parlen igualet igualet, tu! El Duran marca distàncies, fins que… veiem que la seva secretària és un clon seu! es veu que la cosa va per partits, no per coalicions.

– No hi ha res a fer, mʼencanta el Justo Molinero polac i el seu domini dels volums i les publicitats radiofòniques… ara silencia a la dona perquè no li doni la tabarra.

EL MILLOR
– El tràiler imaginari de Batman a Barcelona. El timen amb el cafè, amb el Batmòvil, amb les bicis, amb el soterrani de lloguer per instal·lar-hi la Batcova, amb les clàssiques onomatopeies a color!! [ei, però hi falta la meva preferida, Kapow!]

EL PITJOR
– Lʼaniversari del Miquelet Chacón a un Chiquipark i tota la JUJEM que li explica el conte dels tres porquets afgans als quals els queia a sobre un míssil!

SOM UNA CLONACIÓ
– Celestino Corbacho, molt institucional.

LA FRASE DE LA SETMANA
– De la mateixa manera que lʼhàbit no fa al monjo, els tratjes no fan el corrupte.

ARXIU HISTÒRIC (fa un any…)
– El duel final: Espe i Rajoy pistoles en mà a lʼOK Corral. Però la guerra és desigual, és clar, i al bàndol Espe hi ha molts més pistolers (Zaplana, Acebes, Aznar, Rouco…). Sirera sʼofereix a interceptar la bala tipus guardaespatlles però Espe encara vol negociar “ríndete y te haré diputado”. Però a Mariano encara li queda honor patri: ˮSeguiré el ejemplo de los héroes del 2 de mayo.”

LA NOVETAT
– Vidal-Quadras i la seva herència familiar… Millor cenyir-nos a les caretes.

– El micromolina, lʼajudant del minimolina… no hi veig lʼ”adelantu”

ZW 175 Recomanacions d’enllaços al servei de la reflexió i l’acció política i social realitzada pel meu amic Antoni Gutiérrez-Rubí.

Qué Europa Queremos
http://www.queeuropaqueremos.com/

En el context de les eleccions europees, ha sorgit aquest projecte web impulsat per l’Observatori de política exterior espanyola (Opex) y la Fundación Alternativas. Un portal de participació ciutadana enfocat a crear un espai de debat polític sobre Europa que pretén implicar a la ciutadania d’una manera activa, més enllà de la cita amb les urnes (en aquest cas, cada 5 anys). La iniciativa busca fomentar el debat i la implicació de la societat en la política que es realitza a nivell supranacional, aprofitant que en el primer semestre de 2010 Espanya ocuparà la presidència de la Unió Europea. A més de facilitar una completa informació a la ciutadania sobre tot allò que es fa des de les institucions, ja siguin espanyoles o europees, pretén aconseguir que aquesta opini, jutgi i proposi.

El web que serà realitzat per joves i dirigit especialment a aquest col·lectiu (que es comunica de manera activa a través d’Internet) s’articularà a través de diferents seccions: Tengo una protesta; Tengo una propuesta; La Europa de… (en la qual un personatge conegut del món de l’art o la cultura oferirà la seva particular visió del que Europa representa); Qué Europa Queremos i Presidencia 2010 (on es tractarà d’establir un debat productiu del qual es puguin treure conclusions a traslladar als dirigents perquè la Presidència espanyola de la Unió Europea sigui realment dels seus ciutadans). Bitácora EU és el lloc on els internautes podran crear-se un usuari o importar les seves dades de Facebook a través de la seva aplicació ‘Facebook Connect’. Des d’allà, podran comunicar-se amb altres usuaris, fer les seves aportacions, etc. en definitiva, interactuar i participar de manera activa en aquest espai social.

ZV (Zona Vídeo). Europa Europa és un canal de televisió per cable dedicat al cinema de producció europea. Un dels seus blocs, NeuRopa, està dedicat al cinema europeu actual. Ofereix, també, notícies d’actualitat i informació sobre els festivals més destacats.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on divendres 5 Juny 2009, in Campanya electoral, Política. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.