Diumenge, 2 de maig

Ahir dissabte, manifestació. Com cada Primer de Maig. I després cap a la paella de la UGT. En acabar la manifestació, intervencions dels Secretaris Generals de CC.OO. i UGT, precedides, com en anteriors ocasions, per intervencions de representants dels treballadors immigrants sindicalitzats – dues dones parlant un català gairebé perfecte-. Presència molt significativa de treballadors immigrants en la manifestació i en el servei d’ordre. Novament els sindicats estan encapçalant un procés d’integració cívica a partir de la lluita pels drets socials. En els discursos de Joan Coscubiela i Pepe Alvarez molts elements comuns: preocupació per l’increment de l’atur, la sinistralitat i la precarietat laboral, bones expectatives generades pel canvi polític a Catalunya i Espanya, condemna a la pràctica empresarial d’utilitzar expedients de regulació i acomiadaments en el procés de negociació de convenis, mostres de solidaritat amb els països víctimes de conflictes (Sàhara, Palestina, Iraq,…) i apel·lació a seguir treballant per la pau tot felicitant-se per la retirada de les tropes espanyoles d’Iraq.

Molts fotògrafs aprofiten per deixar constància de la presència en la manifestació del recentment nomenat Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel. Algunes bromes sobre el fet que sovint moltes manifestacions acabaran precisament al davant del seu despatx. El nomenament de Rangel ha estat generalment ben acollit ja que tothom li reconeix capacitat de treball, coneixement de l’administració, i talant negociador, dialogant i discret. En totes les seves declaracions subratlla la preocupació per millorar substancialment el procediment de legalització de la presència de persones immigrants en el nostre país. Complir i fer complir la llei, des del màxim respecte a la persona que no mereix ni retards injustificables ni menyspreu.

Avui a Vistalegre, míting per commemorar el 125è aniversari de la fundació del PSOE. Ambient eufòric, reconeixement a Zapatero i també oportunitat per Josep Borrell que s’estrenava com a cap de llista a les eleccions europees.

Precisament les eleccions europees haurien de servir perquè el nostre debat polític prengui amplis horitzons, tant geogràfics, com socials, polítics i culturals. Massa sovint el debat polític sembla circumscriure’s a la contemplació -admirativa o no- del propi melic. L’ampliació de la Unió Europea de 15 a 25 països, l’aprovació de la nova Constitució europea, així com l’actual situació internacional i l’esforç per promoure una globalització de la democràcia, els drets humans, els drets socials i els drets ambientals, i no sols de l’economia, ens ajudaran a fer un debat més ric. La presència de Borrell en campanya també hi ajudarà, i esperem que Mayor Oreja surti del monotema basc i de l’afany victimista de pretendre presentar les eleccions com a forma per evitar la “desaparició” (sic) del PP.

Per fer boca sobre els debats de futur, us suggereixo la lectura d’un interessant estudi de l’UNESCO sobre les probables tendències principals del segle XXI.

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on diumenge 2 Mai 2004, in Política. Bookmark the permalink. Comentaris tancats a Diumenge, 2 de maig.

Els comentaris estan tancats.