Dilluns 24 de novembre

Les bones notícies s’acumulen, i no dono a l’abast. Quan encara estava celebrant el resultat del Comitè Federal del PSOE, arriben les conclusions de l’Assemblea de la Federación Española de Municipios y Provincias. Allà es produeix un fenomen digne d’estudi: hi havia una candidatura de consens encapçalada per Paco Vázquez i amb la participació d’una gran majoria de forces polítiques amb representació municipal de tota Espanya, de cop i volta el PP intenta sabotejar aquest acord -del que formava part- amb una proposta de declaració contrària al Pla Ibarretxe que no havia estat negociada, i tot acaba amb la derrota de la moció i la victòria de la candidatura del PSOE, IU, CiU, ICV, i altres forces, sobre la candidatura del PP i Coalició Canària. Bingo!

Sabeu quin és el balanç? Mentre el PP divideix, el PSOE uneix; mentre el PP resta, el PSOE suma. La idea d’Espanya del PP és profundament disgregadora. L’Espanya plural, respectuosa de la seva diversitat, és l’Espanya real, la única Espanya possible en democràcia. S’estan donant les condicions d’un debat no marcat per les prioritats del PP, les seves fílies i fòbies, les seves obsessions malaltisses, la seva història esbiaxada, la seva desmemòria selectiva. El PSOE pot defensar sese complexes una idea d’Espanya molt diferent a la idea d’Espanya del PP. Amb tota legitimitat. Amb vocació majoritària. Amb vocació de futur. I si les esquerres espanyoles fan aquest camí, això serà una magnífica notícia per a les esquerres catalanes.

Com ha estat bona notícia la celebració avui de la primera reunió PSC-ERC. Transcric part de les declaracions de José Montilla als mitjans de comunicació: El Primer Secretari del PSC ha destacat “el clima enormement positiu i constructiu” de la reunió que la delegació del PSC ha mantingut amb una delegació d’ERC. “Durant la reunió hem pogut explicar als amics d’ERC la nostra proposta de govern catalanista i de progrés”. “Ara el que cal és fer el que els ciutadans demanen: un govern de canvi, un govern catalanista, un govern d’esquerres. És obvi que caldrà arribar el més aviat millor a un Acord Nacional per l’Autogovern i el Finançament”, en al·lusió a la necessitat de diferenciar entre la formació de govern i els grans acords nacionals. I que, en la nostra opinió, no cal un govern de concentració nacional. Montilla ha assenyalat la coincidència amb ERC “de no allargar les negociacions més enllà del necessari, ni produir cap mena de provisionalitat, per la qual cosa ambdues formacions descarten actuacions que poguessin facilitar la constitució d’un govern en minoria”. També s’ha insistit en no supeditar l’agenda de la formació del govern català a la política estatal i a les properes eleccions legislatives. PSC i ERC han acordat una propera reunió que tindrà lloc el proper dijous 27, en la qual s’analitzaran els principis i els compromisos bàsics que els dos partits plantegen cara a la formació del nou govern.

Demà ERC tindrà la seva primera reunió amb CiU, que en principi estava prevista per avui mateix però que no s’ha pogut produir per problemes d’agenda. Els representants de CiU seran Pere Macias i Josep Antoni Duran Lleida. No sé quina cara posaran quan els representants d’ERC els diguin, com han dit avui en públic, que “cal posar a zero la corrupció al govern de Catalunya”.

Les bones notícies no acaben aquí. Primer, un regal de Claret Serrahima, un trèvol ben particular:

Podeu fer-lo servir com volgueu, així com aquest altre gràfic.
També dos manifestos a llegir Per un govern d’esquerres i Per un govern catalanista i de progrés.

I unes pàgines a visitar: govern d’esquerres, govern catalanista i de progrés i encara una tercera pàgina volem un govern d’esquerres. I segur que m’en deixo alguna…

About Miquel Iceta

Sóc primer secretari del PSC, president del grup socialista al Parlament de Catalunya i candidat a la Presidència de la Generalitat

Posted on dilluns 24 Novembre 2003, in Anotacions. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Els comentaris estan tancats.